welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

puttputt

16-4-2015, Tsipise

om 8.00 rijden we weg uit Bulawayo richting de grens met Zuid-Afrika. Maar 10 politiestops hebben we deze ochtend. Voor de grens eten bij even wat bij een fastfood ding langs de weg. Een andere optie is er niet echt en we hebben geen idee hoe lang de grens gaat duren.

Er is de laatste jaren een grote stroom Zimbabwanen op weg naar Zuid-Afrika. In de hoop daar een leven te krijgen waar ze wel dagelijks te eten bij elkaar kunnen werken. De situatie in Zimbabwe gaat hard achteruit.
Het land uit is geregeld in een half uurtje. Maar Zuid-Afrika in is andere koek. We lopen het oude vertrouwde hokje in bij de grens maar sinds afgelopen februari hebben ze buiten noodgebouwtjes neer gezet. En daar mogen we dus in de brandende zon aansluiten in een enorm lange rij. Ik loop met Albert terug naar de truck om een 5liter fles water te halen. Dit om te voorkomen dat er zo een paar gestrekt gaan in die rij. Albert moet mee om de grote en zeer brutale bavianen op afstand te houden. Die etters zien gewoon het verschil tussen een man en een vrouw. Er komt er eentje in volle vaart op me af gedenderd en als ik achter Albert spring neemt de aap ook een ander route.

Na 1,5 uur in de brandende zon in een rij waar geen beweging in zat hebben we dan toch eindelijk een stempel in ons paspoort. Hulde voor Walt die hier de alfa man heeft uitgehangen. Ik kan aan zo'n grens niets behalve me een beetje gedeisd houden. Ik probeer immers ook op een toeristenvisum binnen te komen. Walt en nog een paar blanke Zuid-Afrikanen hebben gedaan wat de mensen in de rij niet durfde. Ze hebben zich in een rij opgesteld naast de rij wachtenden en naast het raampje van het loket. Op deze manier blokkeerde ze de taximannetjes = voordringers en kwam er eindelijk beweging in de rij met braaf wachtenden.
Toen de beambte zijn luikje dicht schoof om te lunchen is Walt nog eventjes doeltreffend ontploft en toen kwam er een aparte rij voor toeristen en eentje voor mensen wiens paspoorten veel zorgvuldiger gecontroleerd dienen te worden.

Op weg naar Tshipise stoppen we bij een enorme Baobab boom die we met 7 man kunnen omarmen.
Om 15.30 zijn we bij het resort en kan iedereen de warmwaterbronnen in.
Ik ga er ook heel even in en daarna speel ik een potje Midgetgolf met Walt. Oftewel puttputt zoals ze het hier noemen. Ik laat me verleiden tot een weddenschapje en verlies...potver!!.. met 4 punten. En ben dus 100 rand armer. Jammer joh.
De mongoose en de vervet aapjes die rond de baan hangen lijken mee ook uit te lachen.

's avonds hangen we in de bar en dan door naar het restaurant en weer terug naar de bar. Het leven is zwaar.

  vorig verslag

  volgende verslag