welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Wilder

Dag 6, 07-09-2003 Krugerpark

Om 6.00 vetrok de bus naar een ander restcamp waar de safari-jeeps stonden te wachten. In de ochtend zijn de dieren namelijk het actiefst. Dat hebben we gemerkt! We moesten om 7.30 in dat andere restcamp zijn en we gingen te laat komen. We stonden midden in een kudde olifanten. Links en rechts van de weg hoorde je de boompjes op gegeten worden. En ze staken rustig vlak voor onze neus over. Waterbuffels hebben we maar weinig gezien alleen deze ochtend eigenlijk. Maar dat was dan wel gelijk een redelijk grote groep. Tijdens dit ritje liep er ook nog een hyena met ons mee langs de weg en zagen we nog meer kudu's. We hadden allebei nog nooit gehoord van Kudu's maar dat zijn wel echt mooie beesten

En toen ging de "echte" safari beginnen! We werden verdeeld over drie jeeps en kregen een ervaren gids(Pat) mee. Pat gaf ons instructies en toen konden we vertrekken. Omdat de jeep open is ruik en hoor je ook alles. Daar moet je wel rekening mee houden want de dieren ruiken en horen jou dus ook. We hebben behalve het bekende wild ook heel veel vogels gezien en die zijn minstens net zo indrukwekkend. Op een gegeven moment reden we door een gebied waar enorm veel giraffen zaten. We bleven ze maar zien. Hoogte punt was wel een giraffe met drinkende baby.

Voordat we het wisten was het alweer tijd voor de lunchstop. Pat vond het een beetje teleurstellend wat we gezien hadden. We hadden namelijk nog niet 1 van de big five gezien. We stelden haar gerust dat we die voor een deel al gister en eerder die ochtend hadden gezien. Pat ging toch maar even praten met de andere gidsen. Ook onderweg hadden ze via de radio contact met elkaar. Zo houden ze elkaar op de hoogte waar welk dier is. Ze doen dat in code taal zodat niet de hele jeep met toeristen gaat stuiteren omdat ze denken dat ze een leeuw krijgen te zien. Want de helft van de tijd is zo'n dier natuurlijk allang weg als jij aankomt. Wij probeerde natuurlijk die code te kraken en dat is ons soms gelukt.

Direct na de lunch lagen er een paar leeuwen op een rots een beetje te zonnen. Deze leeuwen zijn zoveel gespierder dan die scharminkels die wij kennen uit de dierentuin! We hoorden van een andere gids dat hij al 3 luipaarden had gezien. Wij zijn niet verder gekomen dan een voetafdruk (ook leuk).
Pat kreeg te horen dat er 30 kilometer verder op een cheeta was gezien met een prooi. Normaal verklapt ze niets maar dit moest ze met ons overleggen. Of we met 90 kilometer per uur in een open jeep (koud!) naar een plek wilde rijden waar de "kans" bestond dat er een cheeta was. JA, natuurlijk! Het is vandaag niet echt warm en bewolkt dus we pakken ons nog maar even extra in. Wat een wind! Toen we in de buurt waren moesten we natuurlijk nog wel even zoeken. Zo'n dier ligt niet bij hectometerpaaltje zoveel. Tijdens deze zoektocht kwamen we een kudde olifanten tegen. Eentje vond ons niet zo leuk en voerde dus een schijnaanval op ons uit. Schijn of niet je bent wel even onder de indruk van zijn getoeter! Uiteindelijk vonden we hem! En hij was nog dicht bij ook! Hij lag lekker voldaan zich schoon te likken. Wij vonden dit natuurlijk heel bijzonder maar het werd nog specialer toen bleek dat Pat er dit jaar nog geen had gezien! Het is september! In het hele park leven er ongeveer 200. En het park is ongeveer zo groot als Israël. De cheeta's raken het merendeel van hun prooien kwijt aan leeuwen en hyena's dus ze hebben het zwaar.

Het werd nu tijd om terug te gaan. We hadden alleen nog geen neushoorn gezien. Als we allemaal maar hard genoeg wilde dan kwam het wel. Na wat geintjes en wat bochten zonder resultaat. Riep iemand dat we tegelijkertijd heel hard moesten wensen…. En na de volgende bocht… stonden er twee op de weg! Toeval of niet het was wel grappig en gaaf. Bij het restcamp aangekomen gingen we verhalen uitwisselen met de andere twee groepen. 1 van die groepen heeft de black mamba ( giftigste slang) zien kruipen. Ben ik blij dat ik niet in die jeep zat!!Onze score deze dag was 23 volgens Pat. En dat is veel! We hebben de common six gezien. Dat zijn de Giraffe, zebra, gnoe, wrattenzwijn, nijlpaard en krokodil. 4 van de big five! De Olifant, neushoorn, leeuw en waterbuffel. Wel 8antilope waaronder de zeer zeldzame Reedbock. Ons zei het niet zoveel maar Pat moet melden waar en wanneer ze het beestje gezien heeft. En verder nog bavianen en vervetaapjes, struisvogels en de hyena. En niet te vergeten de klapper van de dag, de Cheeta!

 vorig verslag

 volgende verslag