welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Township

Dag 16, 17-09-2003,Graaff reinet

Terwijl anderen al om 6.00 uur present moesten zijn voor het vliegen hebben wij lekker weinig gedaan. Om 10.00 uur was het verzamelen voor de tour door het township Met twee leuke gidsen die daar geboren zijn liepen we erheen. Een van die jongens heeft een tijdje in Nederland gewerkt vlak bij waar wij wonen. Wel grappig om het te hebben over de straten bij jou in de buurt met iemand aan de andere kant van de wereld. Na een besoekje aan een geitenwol fabriek (die stonk!!!) kwamen we aan bij het township.

Zodra je binnen komt moet je al je beeld bijstellen dat je had. De straten zijn veel breder dan verwacht en er lopen ook veel minder mensen dan we dachten. Van buiten lijkt het een beetje chaotisch maar het is juist heel geordend en ook ontzettend netjes. Veel huizen zijn in vrolijke kleuren geschilderd. We waren een attractie voor de kinderen die onderling elkaar aan het uit dagen waren wie als eerste ons durfde aan te raken. We werden uitgenodigd om in een van de kleinste huisjes te kijken waar een vrouw woonde met haar gehandicapte zoon. Terwijl het hele township een hele positieve indruk achter liet was dit toch wel schokkend om te zien.

Verderop was het huis van een man die normaal zijn huis openstelt voor rondleidingen maar hij was nog in de rouw. Hij had een paar dagen daarvoor zijn vrouw begraven waar hij net twee maanden mee getrouwd was. Ze kenden elkaar al jaren en hadden ook al oudere kinderen. Het is hier gebruikelijk dat je eerst kijkt of je samen kinderen kan krijgen voordat je trouwt. We kregen zijn trouwfoto's te zien en het verhaal van zijn vader te horen die in 1977 door de politie was vermoord.

we hebben een school bezocht waar het net pauze was. We werden bestormd. Been haar, arm haar, hoofd haar alles moest betast worden en we moesten van allemaal een foto maken. Na de school mochten de mannen mee de berg op naar de jongen die daar moest verblijven na zijn besnijdenis. Na hun achttiende worden ze besneden en zijn dan pas "man". Ze verblijven 4 weken op een berg afgezonderd van het dorp( en vrouwen) alleen hun vrienden en familie mogen eten komen brengen. Als laatste zijn we gaan koffie drinken in het huis van de oma van de gids. Het was echt een leuke excursie. Het voelde helemaal niet als aapjes kijken.

Na de excursie kon iedereen weer iets voor zichzelf gaan doen. We zijn met een aantal mensen ergens gaan lunchen en daarna naar het plaatselijke museum over de dinosaurusbotten die in de omgeving gevonden zijn. Later op de middag was er een excursie naar de vallei der verlatenheid waar je prachtige zonsondergangen kan zien. Aangezien het ieder moment kon gaan regenen en er dus zeker geen zon was zijn we niet mee gegaan. Met een stel andere achterblijvers hebben we gezellig binnen een drankje gedronken terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam. We waren tevreden met onze keuze om niet mee te gaan.

's avonds hebben we allemaal gegeten in het hotel. Een soort tomaten/ bonensoep, aardappel, rijst, spek, lam, struisvogel en salade. Hierna moest iedereen een glaasje "wit hondje"drinken (68%)!! Het schijnt pittig te zijn geweest. Als dessert was er fruitsalade! De eerste keer dat we geen "cake"met vla hadden!

 vorig verslag

 volgende verslag