welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Zo anders

Dag 13, 14-09-2003. Drakensbergen-Lesotho

Opstaan zonder licht was een avontuur maar alles ging toch nog vrij vlot. We hadden alles goed klaargelegd. Om 6.00 vertrok de bus en het was echt koud! Zo'n 10 graden en de verwarming in de bus doet het niet.De ontbijtstop loopt ook een beetje mis maar gelukkig kunnen we terecht in een ander hotel in het Golden Gate park Een goed ontbijt met mooi uitzicht maar wel het duurste van de trip. Zo'n tien euro. Normaal betalen we zoiets voor het diner. Gelukkig was het hier ook iets warmer want er waren al een paar ledematen stijf geworden. Hannes gooide nog even de bus open voor de tassen. Dan konden de mensen die heel optimistische geen dikke kleding hadden aangetrokken nog iets pakken. Wij dus! Een t-shirt met fleecevest was niet genoeg. Het was lange mouwen weer.

Voor de grens met Lesotho werden we nog even los gelaten in het plaatsje Fickelburg om te pinnen. Dit kan namelijk niet in Lesotho. Ook was het gelijk de lunchpauze. Bij de pomp een geweldige donut gevonden met karamel. Hmmmm. In de straat waar de bus op ons stond te wachten was een soort elektronica winkel met van die dikke witte tralies ervoor. Er zaten 2 mannen op een stoeltje met een zak chips tv te kijken! Geweldig om te zien. Bij de grens met Lesotho moesten we weer de bus uit. Eerst een stempel Zuid-Afrika uit. Dan over een brug lopen en een stempel voor Lesotho halen. Helaas alle stempels door elkaar.

Direct na de grens is al duidelijk dat we in een compleet ander land zijn. De mensen lopen gewikkeld in een dikke deken. Dat is hier de traditie. Het land is erg arm. Er is geen industrie of bedrijfsvorming. Veel mensen zijn zelfvoorzienend. Overal zie je mensen lopen met een paar stuks vee. Landbouw is lastig. Het land heeft bijna geen bomen meer die de grond kunnen vasthouden bij zware regenval. Het regent hier in bepaalde periodes heel veel en dan verdwijnen er hele grote stukken land. Er blijven dan meters diepe en brede kloven achter die je overal in het landschap ziet. Deze kloven noemen ze donga's. We rijden twee uur door het kale landschap en onze bus trekt veel bekijks. Er komen niet veel toeristen naar dit land. Het is het land met het hoogste diepste punt ter wereld. Door die hoogte zijn de winters erg koud en regent het veel. Het land heeft ook bijna geen elektriciteit netwerk, riolering of telefoon. Zelfs de lodge waar wij logeren communiceert met de radio en hebben noodgedwongen een kantoor in Zuid-Afrika om reserveringen te kunnen verwerken.

Malealea lodge ligt midden tussen een aantal dorpjes in en heeft een heel ontspannen sfeer. De ronde hutjes zijn aan de buitenkant versierd met steentjes en aan de binnenkant met muurschilderingen ( die van ons in ieder geval) Het bijzondere van deze lodge is dat de eigenaar er zelf niet heel rijk van wil worden. Hij verdient aan de verhuur van de huisjes en de rest van de activiteiten heeft hij uitbesteed aan de lokale bevolking. Hij heeft coöperaties voor ze opgericht zodat iedereen er evenveel profijt van heeft. De keuken is uitbesteed aan een groep dames, De bar aan een stel heren. Er zijn zeven paarden eigenaren die de pony verhuur regelen en er is een winkelt en een handenarbeidzaakje. Verder is er nog een molen op het terrein en een mini bibliotheekje.

na aankomst hebben we gelijk wat rond gelopen en werden we aangesproken door wat kinderen in het Nederlands! Dingen als hallo, dag en alles goed maar ook de volzin "holland is zo plat als een pannenkoek" Ze hadden er veel lol in om onze verbaasde gezichten te zien. We hebben hier een paar ansicht kaarten gekocht die er waarschijnlijk vier weken over gaan doen. Maar dat is nou juist de lol ervan. Voor het avond eten was er nog een optreden van een koor en een bandje. Het koor kon prachtig zingen en de zelfgemaakte instrumenten van de band waren ook geweldig.. in deze ruimte kon je ook spullen achterlaten voor de schooltjes in de buurt. De meeste scholen dicht bij de lodge krijgen bezoek van toeristen dus zamelt de eigenaar hier spulletjes in voor de scholen die verder weg liggen. Voor kleding heeft hij een apart programma. De kinderen krijgen een vuilniszak en als die vol is met zwerfvuil mogen ze een kledingstuk uitzoeken. Je ziet de prachtigste combinaties lopen!

 vorig verslag

 Volgende verslag