welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Vliegen

Dag 1, 02-09-2003 Amersfoort, Nederland

We hebben afgelopen weekend zo uitgerust dat we om acht uur al helemaal wakker waren. We zijn daarom 's middags maar op het terras iets gaan lunchen omdat de dag anders zo lang duurt. We waren een kwartier te vroeg op schiphol maar bleken toch een van de laatste te zijn. De groep was dus al ingecheckt. We hadden dus nog geen idee wie onze reisgenoten zouden worden. Jeroen zijn eerste vlieg ervaring kwam nu wel heel dicht in de buurt. Om 19.40 vertrokken we voor het eerste deel naar Frankfurt. Daar moesten we twee uur wachten op de aansluiting naar Johannesburg. Jeroen vond het vliegen alles meevallen en keek uit naar het volgende deel. We hebben die twee uur benut door mensen te spotten " zouden zij bij onze groep horen?"," ah nee, toch geen mensen met kinderen?!?", " horen die bij elkaar?". Een leuk vliegveld spel waardoor de tijd vliegt.
De volgende vlucht was krap, lang en met behoorlijk wat geschommel.

Dag 2, 03-09-2003 ergens boven Afrika, / Pretoria

Ergens rond middernacht kwam het vliegtuigvoedsel langs. Een beetje aan de late kant voor de meeste mensen. Rond een uur of tien landen we en stond Koen, onze reisbegeleider, ons op te wachten. Nu wisten we eindelijk uit wie het reisgezelschap bestond. Gelukkig geen kinderen!
Omdat we pas om 14.00 welkom zijn in het hotel moeten we tot die tijd geëntertaind worden. Gelukkig wisten we dit van tevoren dus verlangde we nog niet te erg naar een douche en schone kleren. De bus ging gelijk Johannesburg uit en richting Pretoria. Even de tijd voor de aller eerste indrukken. Het waaide en het was een graad of 24. Aangezien de lente net begon waren de bomen kaal en het landschap gelig en dor. En af en toe zwart omdat men hier het gras niet maait maar afbrand.
Het Voortrekkersmonument was mooi en we hadden rustig de tijd om om ons heen te kijken en te proberen te beseffen waar je bent. Ik was al gewaarschuwd dat het niet een pretje was om in de koepel naar beneden te kijken. Nu heb ik niet zo'n last van hoogtevrees maar dit was toch niet grappig. Jeroen stond me koelbloedig uit te lachen. Op het terrasje een praatje gemaakt met Marcel en Rob. Hierna werden we in de stad afgezet in een wijk met leuke terrasjes en een winkel die de juiste stekkers verkoopt. De hema wereldstekker werkt hier ECHT niet. Het moet vast een grappig gezicht zijn geweest. Zo'n sliert Hollanders op weg naar de plaatselijke hubo/gamma voor een stekkertje. Gelukkig was de eigenaar er op voorbereid en had hij dozen vol klaar liggen.

We hebben geluncht op een willekeurig terrasje met een paar groepsleden. Voor nog geen 3 euro heb je een lunch maar voor dat bedrag mag je maar kort je bord bij je houden. Het blijkt hier de gewoonte te zijn om alles af te ruimen zodra het (bijna) leeg is. Dus heb je nog een bodempje in je glas of zit je nog te kauwen… dat maakt niet uit. Op zich went dit snel en het is leuk om je af te vragen wat een Zuid-Afrikaan ervan zou vinden als hij in Nederland nog een kwartier tegen zijn vieze bord zou moeten aan kijken.
Hierna mochten we eindelijk naar het hotel. Lekker douchen, schone kleren aan en liggen. We gingen gelijk even op pad. Naar de benzine pomp om iets te snacken te halen! De pomp kon je zien liggen vanuit het hotel maar de weg ernaar toe was een heel avontuur. Ze rijden hier links en is er geen stoplicht op een kruispunt van drie-baans wegen. We hebben het overleefd!

's Avonds was het officiële welkomst en kennismakings diner. Koen is een Belg die al vijf jaar in Zuid-Afrika woont. We krijgen de eerste dagen ook twee stagiaires mee die daarna als reisbegeleider meegaan op de tours na ons. Het systeem dat het hotel hanteert voor het avondeten is ook weer grappig. Je krijgt een bonnetje en daarmee moet je langs het buffet lopen. Daar krijg je opgeschept en moet je het bonnetje inleveren. Waarschijnlijk hebben ze dit bedacht na hordes Nederlandse toeristen die drie keer langs een buffet willen lopen om zoveel mogelijk op te scheppen voor hetzelfde geld ;-) Het buffet bestond uit rijst, aardappelgratin, pasta, goulash, snijbonen, pompoenen moes en gefrituurde kipfilet. Als dessert een soort pudding/ koek met custard/ vla. Pompoenmoes en pudding/ koek/ cake gaan we nog heeeeel veel tegenkomen. 

 volgende verslag