welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Wie & Waarom

Wie is Rudi:

 Ik ben als MEISJE geboren ( en dat ben ik nog steeds) in Utrecht op 20 april 1973

Met mijn ouders heb ik daar een paar jaar gewoond en er kwam een broertje bij. Mijn ouders vonden het nodig om te verhuizen naar het inspirerende Nijkerk. Op mijn elfde kregen ze weer een ingeving en ging de verhuiswagen naar Leusden. Mijn middelbare school tijd heb ik dus op verschillende scholen in Amersfoort door gebracht. Nog even een uitstapje gemaakt naar de MBO in Utrecht om toch maar mijn Havo te gaan afmaken in Maastricht. Eindelijk het huis uit!!! Kamers in Maastricht zijn niet te vinden dus ik beleefde mijn eerste buitenlandse woonervaring. België!!! Na een jaar of twee maar weer terug naar Amersfoort en daar zit ik nog steeds. Voordat we op wereldreis gingen woonde ik samen met mijn broer(tje) in een suffe maar ruime eengezinswoning op loopafstand van het centrum.

Na DEEL 1 van de reis zijn Jeroen en ik gaan samen wonen op een flatje.

Dan komt het onderdeel werk……Ik heb de makelaars opleiding gedaan en die voor WOZ taxateur. Aangezien ik nogal een onrustig type ben gooi ik mijn werkkring regelmatig om. Ik heb gewerkt op de in en verkoop afdeling van een importeur in inline-skates en skateboards, bij een makelaarskantoor als aspirant makelaar, als WOZ taxateur bij een taxatiebureau, als inkoopassistente van woningtextiel bij een inkooporganisatie, als tentenbouwer en gastvrouw in Frankrijk en voor DEEL 1 als supervisor van een avondpool bij een administratiekantoor voor hypotheken…

Na DEEL 1 ben ik als administratief medewerker aan de slag gegaan bij de eerste baan die ik kon vinden.

 Wie is Jeroen:

Ik ben op 17 februari 1969 geboren in Harlingen. Ik ben opgegroeid in Franeker. Mijn vader was bakker op zee en daardoor weinig thuis. Op mijn 5de werd ons gezin groter door de komst van mijn broertje. Na de lagere school ben ik naar de lagere land en tuinbouw school gegaan. Ik wilde namelijk boswachter worden. Na 3 jaar praten met de bomen heb ik toch maar besloten om me meer te richten op mensen. Ik ben daarom Agogisch werk gaan doen. Van hier uit ben ik de opleiding SPH in Leeuwarden gaan doen en ben daar ook gaan wonen. Ik heb mijn opleiding nooit afgerond maar Bacchus is wel mijn grootste vriend geweest in die tijd.

Nadat ik gestopt ben met school moest ik me melden bij de kazerne in Assen. Dit heb ik geweigerd en na een procedure van een jaar heb ik vervangende dienstplicht kunnen doen in de zwakzinnige zorg. Ik ben hier blijven plakken en ben ongeveer 10 jaar werkzaam geweest bij stichting 't Heechhout in Beetsterzwaag. Na een zeer moeilijke periode heb ik besloten om mijn ontslag brief te schrijven en ben gaan tenten bouwen in Frankrijk. Tijdens het tenten bouwen ontmoet je mensen die zijn dan weer op zoek naar iemand die de activiteiten wil verzorgen op hun camping. Daar had ik wel zin in.. Dit heb ik 2 jaar gedaan. Hierna heb ik een leuke baan gevonden bij stichting "De Regenboog" in Harmelen en daar werk ik nu als activiteiten begeleider met lichamelijk gehandicapte mensen. Voor het gemak ben ik daarom maar naar Amersfoort verhuisd ;-)

Na DEEL 1 kon ik weer aan de slag voor Stichting: "de Boogh" ( zoals ze nu heten) maar dan op de locatie Utrecht.

Wij:

Nou, wij hebben elkaar dus ontmoet in Frankrijk in 2002. We waren allebei aan het werk op naast elkaar gelegen campings. Rudi was aan het werk voor happytent. In eerste instantie bouwde ze daar geweldig mooie bungalowtenten en daarna als gastvrouw. Jeroen zat op camping L'ideal waar hij werkte voor Eurosporvac. Al snel bleek Jeroen wel een L'idealle man te zijn. Na wat heen en weer gereis kwam Rudi ook te werken op Jeroen's camping en werd de prille relatie meteen goed getest. 7 weken onafgebroken op elkaars lip en ook nog samenwerken.
We hebben dat " op elkaars lip zitten" doorgevoerd in het extreme door 22 maanden te gaan reizen. Bij terugkomst durfden we dus wel te gaan samen wonen en zijn een paar maanden later zelfs eventjes snel het gemeentehuis in geschoten om te trouwen.

Waarom

"ALL WE HAVE TO DECIDE IS WHAT TO DO WITH THE TIME THAT IS GIVEN US."
Gandalf

WAAR KOMT HET IDEE VOOR EEN WERELDREIS VANDAAN?

Ik (Rudi) wil al mijn hele leven veel reizen, ontdekken en zien. Ik ben heel erg visueel ingesteld. Als kind was ik ook altijd bijzonder geïnteresseerd in de verhalen van mensen die in het buitenland vrijwilligers werk deden. Het leek mij alleen onmogelijk dat ik tot die groep mensen zou horen. Het leek mij net zo iets als de loterij winnen. Iemand moest jou komen vertellen dat je dat kon gaan doen. Het was niet iets dat je zelf in de hand had, want werken zonder geld te verdienen dat kon toch niet? Waar moet je dan van leven?
Hoe ouder ik werd hoe meer ik ging dromen van reizen. Het kwam er alleen nooit van door chronisch geld gebrek. Als je een opleiding probeert te volgen naast je werk of iedere keer in de zomer van baan verandert dan vliegen de jaren om zonder dat je ergens komt.

Jeroen
Waarom op wereldreis? Waarom niet zou ik zo zeggen. Het is iets wat ik al heel lang zeg.
" Ooit maak ik een reis om de wereld!" Nu opeens is daar de mogelijkheid en dan ook nog samen met mijn vriendin
Wat me aantrekt is de manier van leven die je in die tijd gaat doen. Maar ook het avontuur.
Het zien van mooie dingen, de sfeer proeven van andere culturen. Daarnaast is de wereld gewoon ontzettend mooi. Het lijkt me geweldig om dat te zien met mijn eigen ogen in plaats van op de tv. Ik weet dat reizen mij op een bepaalde manier ontspant en dat vind ik erg prettig. Maar hoe je het ook went of keert, het blijft spannend!

De eerste echte dromen kwamen na het inkijken van reisgidsen eind 2002. We hadden besloten om in 2003 naar een ander continent op vakantie te gaan bekijken. We hadden altijd gedacht dat dit soort reizen financieel niet haalbaar waren. Ieder jaar zo'n reis is (voor ons) ook niet mogelijk maar we kwamen op het unieke idee om niet ieder jaar op vakantie te gaan en dus wat langer te sparen……. en dan kom je er wel!
Maar wat een keus! Waar wil je beginnen? Uiteindelijk is het Zuid-Afrika geworden.

 DE KNOOP DOORHAKKEN
Dat de droom over een wereldreis zo snel werkelijkheid kon worden hadden we nooit verwacht. Vlak na het overlijden van mijn vader in januari 2003 bleek dat hij, na jaren mopperen over geldgebrek, toch stiekem een potje voor de kinderen had gemaakt. Tegenstrijdige gevoelens kwamen om de hoek kijken. Geld is het minst interessante op zo'n moment. Hoe kan je iets "leuks" gaan plannen als je nog zoveel verdriet hebt? Aan de andere kant was het een mooie afleiding en je beseft dat je misschien niet alle tijd van de wereld hebt om een reis te maken. Het leven is soms korter dan je verwacht. Al vrij snel besloten we het daarom ook niet uit te stellen en gewoon te gaan proberen.

De voorbereiding heeft bij ons ruim een jaar geduurd. Mijn vader had ons leuk op weg geholpen maar er moest natuurlijk ook nog flink gespaard worden. We hadden nog geen echt beeld van de invulling voor die wereldreis omdat het nu pas voor het eerst echt concreet was. Ook de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te gaan doen onderweg kwam weer boven borrelen. Ik ging me afvragen waarom dit me zo trok. Ik sta nu eenmaal niet echt bekend als erg sociaal. Jeroen heeft dat veel meer. Gelukkig had ik geen probleem om Jeroen warm te krijgen voor dit plan.
We hebben ook absoluut niet de illusie dat we echt "helpen". Het lijkt ons gewoon een geweldige manier om een land en zijn bewoners op een andere manier te leren kennen. Verder kan het volgens ons geen kwaad om af en toe weer eens een doel te hebben en even niet de vrijheid te hebben om te doen en te laten wat je wilt. Gewoon de wekker zetten en van iemand anders te horen krijgen wat je moet gaan doen. Wie weet valt de structuur bij thuiskomst dan niet zo tegen! Als leuke bijkomstigheid kan je waarschijnlijk ietsje langer met je geld doen dan als je op doorreis zou zijn dus op die manier verleng je ook nog eens je reis.
We gaan dus reizen en vrijwilligerswerk doen!

EEN DEEL 2??? Ja, dat klopt! Na 22 maanden onderweg te zijn geweest was het wel even genoeg. Niet dat we nederland en hard werken miste maar omdat de spons vol was. We waren gewoon niet langer onder de indruk van de mooie omgevingen waar we in zaten. En dat is zonde. Verder moest Rudi een medische behandeling ondergaan die eigenlijk niet te lang moest wachten. We zijn dus in februari 2006 terug gekomen met de verwachting een jaartje te werken en te kuren en dan weer te vertrekken.
Uiteraard lopen dingen nooit helemaal zoals je verwacht. De kuur kon pas in augustus gestart worden, een paar maanden later dan we gehoopt hadden. Aangezien die kuur 6 maanden duurt met daarna nog zeker 3 maanden afkickverschijnselen (was ons van te voren ook niet bekend) hebben we het dus niet geredt om binnen een jaar weer op pad te zijn.
Vlak na het einde van Rudi's kuur kwam Jeroen op een dag thuis met de mededeling dat hij het zo naar zijn zin heeft op zijn werkrdat hij zijn baan niet op wil zeggen voor een tweede grote reis. Even lijkt het erop of het hele idee van een Wereldreis DEEL 2 de prullenbak in kan maar al snel besluit Rudi gewoon toch te gaan!
In wat kortere losse stukjes zodat ze af en toe in Nederland is om Jeroen te zien en sommige stukjes gaat Jeroen ook mee als het lukt met zijn vakantie dagen op het werk. Want de reizigerskriebel zit bij hem nog zeker wel in het bloed.

 

 

Reiservaringen Rudi tot 2004

Ik heb in mijn jeugd half europa gezien. Als peuter/ kleuter schijn ik in zuid Engeland te zijn geweest. Van Wales herinner ik me al meer. Een groen hekje met kleine rode spinnetjes. Ik denk dat mijn ouders ons toen groot genoeg vonden om in een vouwwagen te proppen en half europa door te slepen. Iedere avond op een andere camping! De eerste jaren waren voornamelijk België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Zoals je misschien al merkt geen zonaanbidders gezin. Toen we deze landen wel hadden gezien gingen we drie ( of was het vier? ) jaar op rij naar Denemarken, Zweden en Noorwegen. Ik geloof niet dat ik het toen de leukste vakanties vond maar als ik nu terug kijk vind ik het geweldige landen. De pubertijd kwam eraan en we begonnen te zeuren over zonvakanties. De reis ging dus wederom naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar we werden getrakteerd op 1 hele dag noord Italië! Hierna volgde nog een keer België en Luxemburg en het jaar daarna..….tatata…Frankrijk! Bretagne om precies te zijn want dat was zuidelijk genoeg!

18 jaar en tijd om los te breken. Ik was al eens met school naar Parijs geweest maar nu ging ik toch echt zonder ouders en andere begeleiders op vakantie. Met een groepje twee weken op de camping in Italië. Geweldig! Uiteraard niet veel gedaan en veel in de zon gelegen. Ik nam me heilig voor dit heel veel vaker te gaan doen. Maar als je oud genoeg bent om alleen op vakantie te gaan dan moet je hem ook zelf betalen. Dat viel nog tegen. Ik moest 10 jaar wachten voordat ik weer eens langer dan 10 dagen weg kon.
Werken en naar school gaan tegelijk kost geld. En ieder keer van baan veranderen in de zomer wil ook niet helpen aan de opbouw van voldoende vakantiedagen. Gelukkig ben ik nog wel ergens geweest. Ik heb wat weekendjes door gebracht in Parijs, Milaan, Venetië, Londen en Antwerpen. En ben 10 dagen in Praag geweest.

Op mijn 28ste kwam het dan eindelijk goed. Geld én vakantiedagen voldoende!!! Drie weken met een gehuurd campertje door Denemarken, Zweden en Noorwegen. Geweldig die vrijheid en ik was er aan toe! Een half jaar later was het tijd voor mijn eerste vlieg ervaring. Even in december de zon op zoeken op Malta. Het jaar daarna vielen de vakantie plannen in duigen maar dat had ook zo zijn voordelen. Het gespaarde geld bleef op de rekening zodat een jaar later Zuid-Afrika mogelijk werd. Om de misgelopen vakantie te compenseren ben ik maar gaan werken in Frankrijk op een camping. Ook niet verkeerd. Mooi meegenomen was dat daar leuke friezen rond lopen J

In 2003 heb ik voor het eerst mijn vriendin op gezocht in Manchester. Ze woonde er pas tien jaar dus het werd tijd! En daarna Zuid-Afrika!!

Overzicht van bezochte landen ( in europa) tot 2003 door Rudi:

 

Reiservaringen Jeroen tot 2004

Van huis uit gingen we altijd kamperen in Nederland. Eigenlijk altijd in Friesland. We gingen vaak naar Terschelling en later naar Appelscha. Toen ik 17 was heb ik 4 weken gezeild op de Friese meren met vrienden. Het jaar daarop werd het reizen wat avontuurlijker. Met mijn beste vriend ben ik 4 weken liftend door Frankrijk getrokken. Dat beviel ons toen prima alleen wilde we het jaar daarop wel wat verder en sneller gaan reizen. Dus werd het interrail. 4 weken treinen door Europa. Onze reis heeft ons naar Hongarije, Joegoslavië( prima voor het budget), Italië en wederom Frankrijk gebracht. De jaren daarna ben ik alleen op avontuur gegaan. Ik ben liftend door Denemarken, Zweden, Engeland, Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, België en weer Frankrijk en Hongarije getrokken. Ik vond het heerlijk om liftend te reizen. Het geeft je een enorm gevoel van vrijheid. Vooral 's ochtends opstaan, je tent inpakken, en maar zien waar en hoe snel je ergens weer de tent opzet en voor hoe lang. Ook het alleen reizen is niet zo erg want je ontmoet makkelijk mensen. In Frankrijk heb ik nog 2 seizoenen gewerkt op een camping en tenten gebouwd voor een touroperator. Dit jaar dan eindelijk op vakantie buiten Europa. Rudi en ik zijn samen naar Zuid Afrika gegaan.

Overzicht van bezochte landen (in europa) tot 2003 door Jeroen: