welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Buitenkans

17-3-2011 Boedapest Wenen

Om 5.20 gaat de wekker. Ik duik snel onder de douche en in mijn kleren. Merel staat om 6.00 voor de deur met haar blitse bolide. We rijden vlot door totdat de tomtom de borden tegen spreekt en dan rijden we héél veel kilometers te ver door voor we eindelijk weer eens een afslag tegen kwamen zodat we konden omdraaien. Merel heeft een parkeerservice gevonden voor €5 per dag. We krijgen een gratis upgrade naar een €10 plek (=minder ver lopen) dus dat is helemaal top.
We hebben online ingecheckt maar ze hebben een storing waardoor we alsnog in de rij moeten om in te checken. Tijdens de vlucht zit ik naast een jongeman uit Brabant die een gesprekje aan knoopt. Hij gaat op studiereis samen met een groep "vakgenoten" dus vraag ik wat ie doet. Hij is varkensboer en ze gaan een paar agrarische bedrijven bekijken in Hongarije. Hij laat een foto zien van een hongaars wolvarken. Serieus!!! Je weet niet wat je ziet! zo wit en wollig met krullen als een schaap maar met een varkenskop er op ( google maar eens).
Hij heeft ook al veel van de wereld gezien en in Zuid-Afrika gewoond dus we kletsen de tijd vol terwijl Merel een dutje doet.

Om iets voor elf uur landen we in Boedapest. Het is kleine luchthaven en we hebben alleen handbagage dus we zijn in no-time bij de lokale vvvbalie voor vervoersinfo. We nemen een shuttlebus omdat die direct naar het treinstation gaat. We hebben de bus voor onszelf. Het is bewolkt en het miezert een beetje.
De gebouwen hebben wel wat weg van die in Polen. Op het treinstation is het even zoeken naar het loket voor de internationale treinkaartjes. De stationshal aan de zijkant heeft echt prachtige muurschilderingen. Ook het loket is nostalgisch mooi.

We hebben een uur de tijd voor onze trein naar Wenen vertrekt dus eten we even een pizabroodje. Stipt om 13.00 verlaten we station Boedapest. Ondertussen regent het flink. Het geeft dus niets dat we de komende 3 uur in een trein zitten. Om 16.00 komen we aan in Wenen. Gelukkig is het maar een paar minuten lopen naar het hostel.

Hostel Ruthensteiner ziet er echt top uit. Alles schoon en fris, lekker ruim en aan echt alles is gedacht. Jammer dat het regent want de tuin/binnenplaats ziet er aantrekkelijk uit. Het meisje van de receptie vraagt of we vanavond naar de opera willen. We kijken even bedenkelijk en zeggen dan: "nèh" het is vast te duur en te sjiek voor ons etc. En dan spreekt ze de magische woorden:"staanplaatsen zijn €3".
Wat! hmmmm....€3,- ?!? We denken er even over na.
We brengen onze spullen naar de kamer en ontmoeten daar de Engelse Stella en de Indiase Ranjana. Die willen héél graag naar de Opera dus 1 minuut tijd is er een plan gemaakt. We kleden ons om want we willen er toch enigzins netjes uitzien bij de opera.
Bij het gebouw van de Weense staatsopera aangekomen gaan we opzoek naar het arme sloeberloket. En inderdaad voor €3 mogen we naar binnen. Toch gaaf dat ze zo iedereen de kans geven om naar de opera te kunnen gaan.
We gaan Aïda zien!!!
Het gebouw van de staatsopera is ook werkelijk prachtig. Zo veel pracht en praal maakt dat ik me helemaal een sloeber voel. En dan ook nog eens de dames en heren in chique avondkleding die de hoofdprijs betalen....
Voor €3 krijg je dus een staplaats op de aller aller achterste rij van het hoogste balkon. Ze leggen ons uit dat we met een sjaal een stuk railing moeten reserveren. In eerste instantie lijken alle goede plekken al weg totdat ik ontdek dat je ook met je rug tegen de muur kunt staan op de laatste verhoging. En echt vol in het midden is er nog plek vrij. We zien gewoon het hele podium (vrij uniek). Voor €2 konden we een toneelkijkertje huren dus doen we dat. We zien dan wel het hele podium, het is wel heel ver weg.

Ik ben nog nooit naar de opera geweest en heb er niet zo veel mee maar wil het wel een keer meemaken. Dat het op deze manier kan is top. De sfeer in de sta-ring is ook erg goed. Het is gewoon leuk om te zien hoeveel jonge reizigers hier kunnen staan te kijken en luisteren naar iets waar ze anders nooit mee in aanraking zouden komen. De muziek is prachtig en die zangers echt veel met hun stem. Opera is best ontspannend. Ik heb alleen geen flauw idee waar het over gaat. Merel wijst me op kleine schermpjes waar de verhaallijn op langs komt. Dat scheelt een hoop!
Het verhaal Aïda speelt in Egypte en dankzij mijn vorige vakantie leeft het verhaal meer dan anders. De voorstelling eindigt met een enorme climax. Blij lopen we naar buiten. Bij de garderobe begint er heel langzaam een belletje bij me te rinkelen. We zijn niet de enige die onze jas op halen maar er zijn toch ook wel heel veel mensen die geen aanstalten maken. Na wat rondkijken kom ik tot de conclusie dat het nog niet afgelopen is maar dat het pauze is...haha

We gaan de tweede helft natuurlijk ook kijken. Achteraf gezien hadden we dat net zo goed niet kunnen doen. Het werd een dodelijk saiie en langgerekte liefdesverklaring. We konden niet meer op onze benen staan (4 uur is lang) en vielen echt bijna in slaap. Om 11.00 kunnen we eindelijk ontsnappen aan het drama en de hitte van de zaal en gaan we richting ons bed.

Onze Aziatische kamergenoten hebben de verwarming op max gezet. Het is bloedheet op de kamer. Er volgen eerst wat beleefdheden over de verwarming die vervolgens uitmonden in een stille oorlog van mensen die de kachel uitdraaien en anderen die hem weer aanzetten. Dit gaat door terwijl iedereen zogenaamd slaapt. Helaas winnen die koulijders en is het dus niet te harden de hele nacht. Tel daarbij op een snurker, een tasjesritselaar en iemand die praat in zijn slaap en je hebt een idee hoe we hebben geslapen.


Tip: Hostel Ruthensteiner
24, Robert Hamerling Gasse
€16 pp/pn, 8 female dorm
echt helemaal niets op aan te merken! aan alles is gedacht. Ruim en fris. handig gelegen bij het station.

 vorig verslag

 volgende verslag


 

Fotoalbum