welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo Vietnam

WAT HOPEN WE TE ZIEN EN DOEN:
Vietnam schijnt prachtig te zijn. We beginnen in Hanoi. Vandaar uit gaan we een paar dagen naar Sapa waar we de bergvolkeren gaan bezoeken en een paar dagen naar de schitterende kust(Halong bay). Waarschijnlijk komen wij hier onze eerste stranden tegen op onze reis dus daar willen we even van genieten. Van Hanoi reizen we naar Ho Chi Minh City (Saigon)met misschien en tussenstop in het midden. Het is de bedoeling dat we na Ho Chi Minh City met de boot over de Mekong delta Cambodja in varen.

WAT HEBBEN WE GEDAAN:
Update: juni/juli 2004
We hebben de bovenstaande route dus gevolgd en meerdere stops in het midden gemaakt. Vietnam is ons erg goed bevallen.
ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een hoofdstuk geschreven over de hoogtepunten van Vietnam: hoogtepunten

KLIMAAT:
Er is geen goed of slechte tijd om door Vietnam te reizen. Als het in de ene regio nat is dan is het in een andere droog. Het zuiden heeft twee seizoenen: het natte seizoen van maart tot november met de top in juni en augustus. Het droge seizoen is van december tot april. Het heetste en het meest vochtig is het eind februari en maart.
In de hoger gelegen gebieden is het een stuk koeler dan in de lager gelegen delen van het land. Het kan in de winter zelfs vriezen. Ook het noorden heeft twee seizoenen: koele en vochtige winters van november tot april en hete zomers van mei tot oktober.
Update: juni/juli 2004 ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een artikeltje geschreven over het klimaat in Vietnam: klimaat

VISA
Een toeristenvisum is 30 dagen geldig en kost ongeveer € 40.Het grootste probleem is het bureaucratische gedoe. Het kan rustig 5 dagen vertraging oplopen. Via een reisorganisatie gaat het waarschijnlijk het snelst.
Update: juni/juli 2004 Een visum krijgen was relatief makkelijk via de ambassade in Hongkong.
Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een artikeltje geschreven over visa in Vietnam:visa

GEZONDHEIDS RISICO'S:
Malaria komt voor bij de Mekong delta en de centrale hooglanden. Japanse encephalitis komt in het zuiden voor dus een vaccinatie wordt aangeraden. Verder de gebruikelijke hep en dengeu fever. Maar ook buiktyfus en TBC kan je hier oplopen.
Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een uitgebreid hoofdstuk geschreven over gezondheid in Vietnam:gezondheid

GELD
valuta € 1=12.899 dong
Tot voor kort was het gebruikelijk dat je overal met US$ moest betalen maar nu moeten alle bedrijven ( muv Vietnam Airlines) de dong accepteren. In de praktijk staan veel prijzen nog in US$ het is dus verstandig om traveller cheque’s in dollars mee te nemen en dollars contant.
Je kunt op 4 manieren je dollars wisselen: bij de bank, bij wisselkantoren, bij de receptie van hotels en op de zwarte markt. De beste koers krijg je bij de bank maar de wisselkantoren zitten op handigere locaties en hebben betere openingstijden. De Zwarte markt heeft een slechtere koers dan de bank dus als je daar een goed aanbod krijgt kan je er zeker van zijn dat je word opgelicht.
Creditcards worden geaccepteerd in de grote steden en in toeristische gebieden. Het is bijna onmogelijk om buiten deze gebieden traveller cheques te wisselen dus neem veel contanten het binnenland in of probeer het op de zwarte markt. Neem een mini rekenmachientje mee als je niet goed bent in hoofdrekenen met grote getallen.
Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een uitgebreid hoofdstuk geschreven over geld in Vietnam:geld

BUDGET:
Als je in goedkope hostels verblijft en in kleine cafeetjes eet dan kan je rondkomen van € 22 pppd. Hier komen nog wel de kosten van het vervoer bij.
Maaltijden kosten tussen de €1 en € 5 en voor overnachtingen ben je ongeveer € 3 a €10 kwijt.

Update: juni/juli 2004 In de praktijk kwam het op het volgende neer (voor 2 personen):

Vietnam (28 dagen)totaalper dag
Vervoer 89.15 3.18
slapen 109.14 3.90
eten 187.59 6.70
visa 54.001.93
div 182.09 6.50
trips (met eten en slapen)320.39 11.44
TOTAAL 942.36
DAGGEMIDDELDE 33.65


VERVOER NAAR VIETNAM
De meeste vluchten naar Vietnam gaan over Bangkok maar een aantal maatschappijen vliegen direct op Vietnam. De tickets die je in Vietnam kan kopen zijn niet goedkoop.
Bij de grensovergangen kan het voorkomen dat je gevraagd wordt een “immigration fee” te betalen. Dit is niet legaal maar soms kan je niet anders. Als je vanuit China komt is de Friendship Pass populair. Er rijd twee keer per week een trein van Beijing naar Hanoi. De enige grensovergang met Cambodja is via Moc Dai of met de boot over de mekong Delta.
Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een artikel geschreven over vervoer naar Vietnam: vervoer naar Vietnam

VERVOER IN VIETNAM
Binnenlandse vluchten gaan vrijwel allemaal via Vietnam Airlines en zijn prijzig. Een zeer goedkope vorm van transport zijn de bussen en minibusjes maar bedenk je twee keer voor je deze neemt. Behalve dat ze zeer gammel, traag en overbevolkt zijn laat de veiligheid veel te wensen over. Het is een beter idee om met een stel een minibusje te huren( wel iets duurder) en te proberen de chauffeur te laten rijden naar jouw wensen.
Sommige treinreizen zijn nog trager dan de bussen maar wel veel veiliger. De treinen op de langere routes zijn vaak het snelst. Diefstal kan een probleem zijn in de treinen vooral in de budget klasse. Laat de ramen dicht omdat je anders de stenen en koeienvlaaien om je oren zullen vliegen die door kinderen langs het spoor naar binnengeslingerd worden.
Motors huren is geen probleem als je een internationaal rijbewijs hebt voor de motor en als je het aandurft.
Een auto huren met chauffeur is ook redelijk betaalbaar en erg handig omdat hij kan onderhandelen met de politie over allerlei soorten “toeslagen”.
Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een artikel geschreven over vervoer in Vietnam:Vervoer in Vietnam

WETENSWAARDIGHEDEN:
-Hotels en toeristen restaurants zetten vaak 5% extra op de rekening dus een fooi geven is dan niet nodig. Dit betekend overigens niet dat het personeel hier iets van krijgt dus je kunt overwegen om alsnog een fooi te geven. In gewone restaurants wordt het erg gewaardeerd als je een fooi achterlaat. Ook chauffeurs en gidsen verwachten een fooi en het is beleefd om na een bezoek aan een pagoda om een kleine donatie achter te laten
-Afdingen is heel gebruikelijk maar drijf het niet tot het uiterste. Onderhandel met een glimlach!
-Het Tet Nieuwjaars festival is iets om rekening mee te houden. Het vindt plaats eind januari of begin februari en alles is minstens een week dicht.
-Wandering souls day wordt gehouden op de vijftiende dag van de zevende maan ( augustus). Tijdens dit festival worden kado’s en voedsel geofferd voor de vergeten doden.

Azië algemeen:
-kleed je discreet. Dit betekend geen blote benen! voor zowel mannen als vrouwen en ook geen mouwloze shirts. Een t-shirt kan maar het liefst een blouse.
-toon geen affectie/ intimiteiten in het openbaar.
-vraag toestemming om een foto te nemen van personen en respecteer een nee!
-verlies je geduld niet, dit zorgt voor gezichtsverlies voor iedereen in je omgeving en dit is een van de ergste dingen die een aziaat kan overkomen.
-lever geen kritiek op gewoontes, de overheid of de regering in het openbaar.
-neem een geschenk mee als je iemands huis bezoekt. -sandalen kunnen in het openbaar maar slippers niet.
-doe je schoenen uit als je een huis of tempel in gaat.
-gebruik altijd twee handen om belangrijke dingen als geschenken of documenten aan te pakken.
-gebruik NOOIT je linkerhand om eten aan te pakken, handen te schudden of om documenten aan te pakken (?!?!). Je gebruikt je linker hand namelijk om je af te vegen na toilet bezoek.

Bij moskee bezoek:
-kleed je discreet en trek je schoenen uit.
-loop nooit voor een biddende moslim langs.
-vrouwen mogen niet de hoofdgebedsruimte betreden.
-vraag toestemming om te fotograveren en maak geen foto's tijdens het gebed!

bij een boedistisch gebouw:
-kleed je discreet en trek je schoenen uit.
-Wijs niet richting boedha beelden en zeker niet met je voeten! zit dus met je benen gevouwen.
- het is zeer onbeleefd om over iemand heen te stappen die zit. je mag ook niet over offers en beelden stappen.
-Monnikken mogen niet aangeraakt door vrouwen. als een vrouw een geschenk of offer wil geven moet ze het binnen het bereik van de monnik leggen of op zijn offer kleed.
-vraag toestemming om te fotograferen en maak geen foto's van altaars of boeddha beelden zonder die toestemming!