welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Beluga's

Valencia, zaterdag 16-4-2011

Ik heb beroerd geslapen. Omdat het toilet voor iedereen op de gang zit hoorde je de hele nacht door deuren open en dicht gaan. En de hal hier galmt enorm.
Om 8.00 zitten we aan het ontbijt. Ons hostal is heerlijk kneuterig en basic. De oude meneer maakt toast en thee voor ons. Het voelt bijna alsof we bij hem op bezoek zijn.

Het is vandaag flink bewolkt en het heeft geregend. Het is echt rustig op straat. We verwachten dat het bij de markthallen levendiger is dus gaan we daar als eerste heen.
Een prachtig Jugendstil gebouw en we kijken onze ogen uit bij de stalletjes. Zoveel kwaliteitsvoedsel en super lage prijzen. Bij de slagers hangen de hammen en op de visafdeling hebben ze werkelijk alle soorten schelpdieren.
Buiten verkopen ze manden en paellaschalen.

Aan de overkant van de markthallen ligt de zijdebeurs. Een prachtig gedecoreerd gebouw dat lijkt op een kasteel. De zijde-industrie was een rijke industrie!
We dolen door de kleine steegjes op zoek naar de beste plek voor Chocalate con Churros. Horchateria Santa Catalina is daar beroemd om. Dit chocoladehuis (denk aan een koffiehuis want chocolade is hier alleen in vloeibare vorm te krijgen) is prachtig versierd met tegeltableaus. De tableaus vertellen de geschiedenis van het kopje chocolade. Voor Jeroen is het de eerste keer dat hij gefrituurde deegstengels in de chocomel dipt. Ik heb volgens hem niets teveel gezegd.
En dan moeten we natuurlijk de caloriën verbranden! Na een rondje om de kerk besluiten we naar het moderne gedeelte te lopen omdat daar wat indoor bezigheden mogelijk zijn en we hebben het koud.
Waar vroeger een rivier liep ligt nu stadspark. Voor Pulau de la Musica ligt een vijver met een fontein die een choreografie lijkt te hebben op de muziek die uit de boxen komt.
In het park ligt ook een geweldige speeltuin. Een enorme reus waarop kinderen kunnen klimmen en vanaf glijden.
En dan lopen we op tegen La ciudad de las Artes y Ciencias. Een serie prachtige architectonische gebouwen die wel uit een andere wereld lijken. Een beetje in de stijl van het operagebouw in Sydney. Veel wit, veel organische vormen en veel tegels/ mozaïek.
We gaan naar het L'oceanografic. Het grootste aquariumcomplex van europa met het grootste tunnelsysteem. Echt een fantastisch aquarium! De haaientunnel was echt geniaal. Een de beluga's hadden we nog nooit eerder gezien. We dwalen uren en uren rond. Aan het einde van de middag breekt het zonnetje door en kan de jas lekker uit.
We vinden in het park een terrasje. Het is 7 uur 's avonds en we zitten in de zon met een hapje en een drankje, genieten!
Daarna lopen we terug naar de stad. Het is maar een uur ....maar dat is me toch lang aan het einde van een dag vol lopen...pffff

We vinden een leuk klein restaurantje. Eentje die niet op een kantine lijkt. We nemen het menu del dia. Voor Jeroen inktvisringen en ik een courgette uit de oven. Als hoofdgerecht had jeroen Carna ala plancha oftewel een lap vlees en ik ging voor Paella de la Valencia.
Ik heb paella eigenlijk nooit echt bijzonder gevonden maar wil het hier, waar het exact vandaan komt, nog eens een kans geven. De valencia variant heeft naast gele ( te vette) rijst, 2 soorten bonen en kip en konijn. Vies is het niet maar blij word ik er ook niet van. Als toetje hebben we kokoscake.

In het hostal schuift Jeraan een stoel aan tussen de oude mannetjes om de kraker Barcelona-Madrid te kijken. Voetbal verbroerder ook echt overal ter wereld! (hoewel.....de vs?!)

 vorig verslag

 volgende verslag