welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Tussenstand 2

 

ruim 2 maanden onderweg
Algemeen:
Het reizen alleen gaat prima. In sommige landen is het lastiger maar ik ben niet eenzaam ofzo. Het samen reizen met Jeroen was overigens erg leuk en mijn voorkeur gaat daar toch naar uit. Het is gewoon gezelliger

Gezondheid:
Jeroen heeft een stuk kies verloren in Belize en dat in Nederland weer laten repareren.
Ik heb een gat in mijn hoofd gestoten in Mexico, ben heeel erg verkouden geweest in Las Vegas en heb een ruime week flinke diaree gehad in Fiji. Verder heb ik met mijn bril op een rare hoofdpijn achter mijn oren die echt niet te harden is en met mijn contactlenzen in heb ik weer een andere hoofdpijn. Dat is wel redelijk balen
Absoluut hoogtepunt was het bericht dat ik virusvrij ben!!! De zware behandeling van afgelopen winter lijkt dus succesvol!

Gewicht:
Tijdens de vorige reis brachten we hier altijd verslag over uit. Nu niet!
Simpelweg omdat ik het niet weet...en niet wil weten. Want na al die gefrituurde zooi in de VS en midden Amerika is mijn buikje er niet minder op geworden.

Financieel:
Ik heb ongeveer 2800 euro uitgegeven tot nu toe.
Er is echter iets bijzonders aan de hand. Mijn reisbudget is nu hoger dan voor vertrek!!!
Met dank aan alle instanties die maanden te laat zijn met betalen waar ik recht op had of het terug betalen van mijn eigen geld....maar toch voelt het als bonus geld.
Een lekker gevoel

Hoogtepunten:
De lava stroom in Guatamala
Zwemmen met de nursesharks in Belize
New york

Tegenvallers:
Toch wel de amerikanen. een heel raar volkje. nog vreemder dan ik dacht.

Leukste:
Met Jeroen samen reizen
Een tapir aaien
Onverwacht naar een hollywood premiere gaan
Het uitgeven van Nicolaas geld.

Minst Leuke:
Bepaalde toers niet kunnen doen omdat je met minimaal 2 mensen moet zijn.

lekkerste:
Guacamole
Mihoen in Borneo
Sushi in LA

Meest vieze:
Ik heb geloof ik nog niets vies gegeten.
O jawel....gefrituurde Sushi!!! het zou verboden moeten worden. Bah!

Het Weer:
Een orkaan in Fiji en heel veel regen. Maar het valt me nog mee aangezien het overal regenseizoen is had ik erger verwacht. Guatamala was trouwens verrassend koud. Net als Las Vegas

1 week voor vertrek van deel-tig van Deel 2
Snappen jullie het nog? wat is Deel 2? wanneer is ie precies begonnen? dat soort vragen krijg ik regelmatig dus leg ik het hier nog even uit.
Het was dus de bedoeling dat Jeroen en ik voor ruim een jaar op pad zouden gaan om DEEL 2 van de wereldreis te gaan doen. We hadden de reis waar aan we in 2004 begonnen namelijk onder broken.
Jeroen besloot begin 2007 toch niet op reis te willen omdat hij zijn werk niet wil opzeggen. Ik wilde mijn droom niet opgeven en ben toen begonnen aan mijn eigen DEEL 2. Hele andere bestemmingen en ook niet aan een gesloten. Ik kom af en toe naar huis om Jeroen te zien.
In april begon in dus met Jordanie en Thailand. Juni en Juli kon ik geen kant op want ik moest voor ziekenhuisbezoeken en herkeuringen en in Nederland zijn maar de data stonden niet vast. In die maanden ben ik met Jeroen naar Barcelona geweest en met een vriendin naar Madrid. De rest van de zomer heb ik gewerkt in Frankrijk en nu komt het grootste stuk van 'DEEl 2' eraan.
Volgende week vertrek ik voor een reis van 4,5 maand.
kijk ik er naar uit?
Ja en nee:
Natuurlijk wil ik reizen en dingen zien maar een groot deel van mij vraagt zich af waarom ik dat zo nodig in mijn uppie moet doen. Niet dat ik het alleen niet durf ofzo maar ik weet gewoon dat het leuker is als Jeroen erbij is. En eerlijk is eerlijk, ook een stuk makkelijker.
Ik weet dat ik in no-time mijn ritme vind en me dan vermaak maar ik weet ook dat ik waarschijnlijk ergens in de eerste week een paar keer een paniekgevoel krijg en mezelf voor gek verklaar.
Gelukkig weet ik van mezelf dat ik heel erg goed kan omgaan met niet-bij-iemand-zijn. Ik mis iemand ( dus Jeroen) niet zo snel omdat ik me er op kan instellen hoe lang het duurt voordat ik hem weer zie. Jaren van lange afstands relaties hebben me dat wel geleerd.
Het moeilijkste van alleen reizen lijken me de momenten waarop je normaal gesproken op iemand terugvalt. Wanneer je heel moe bent en de ander dan het afdingen van je overneemt omdat jij je geduld staat te verliezen. Wanneer je ziek bent en de ander de deur uit gaat om een kom droge rijst voor je te regelen. Wanneer je in de trein zit en dat naambordje van het station niet hebt gelezen en hij misschien wel.
Maar ook de leuke dingen. Niets is leuker dan iets geweldigs met iemand te delen. Om iemand aan te stoten en te wijzen op die aap in de boomtop of die vis achter dat koraal. Dit kun je ook doen met medereizigers die je dan vast om je heen hebt. Maar wie gaat nu het spelletje met mij spelen dat jeroen en ik altijd speelde als we ons verveelde: ' noem de 10 mooiste.......op van de afgelopen reis'.
Nu klinkt het misschien alsof ik geen zin heb om te gaan maar dat is natuurlijk niet waar. Alleen heb ik nu andere zorgen dan tijdens de vorige reis. Toen werden we nerveus van het onzekere van: vind ik een slaapplaats? en een treinkaartje? Nu weet ik dat dit allemaal altijd wel goed komt en maak ik me daar niet druk om.
Ach, ik denk dat het gewoon in de mens zit om zich een beetje te verzetten tegen grote veranderingen. Zelfs bij mensen als ik, die dol zijn op veranderingen. Hoe enthusiast ik ook ben voor een reis of een verhuizing, de eerste nacht ben ik altijd misselijk. Dat patroon heb ik nu ontdekt en kan er nu zelfs om lachen. Wanneer ik nu midden in de nacht wakker word met een knoop in mijn maag denk ik niet: 'wat heb ik verkeerd gegeten' maar: ' stel je niet zo aan, het is zeker je eerste reisdag?'
om even te bewijzen dat ik wel zin heb om te gaan even een kleine opsomming van dingen waar ik nu heel erg naar uitkijk:
De megastad NY, samen reizen met Jeroen door Mexico enzo, Las Vegas en de grand canyon, Borneo en de orang utans en eigenlijk gewoon alles in Azie!
ik vind het eigenlijk bijna jammer dat ik al zoveel gezien heb in Azie. Ik zou graag mijn geheugen wissen en weer helemaal opnieuw over het continent trekken. Want ik heb van de thailand reis met mijn moeder wel geleerd dat dingen voor een tweede keer zien gewoon nooit zo bijzonder zijn als wanneer je ze voor het eerst ziet.
Vanaf volgende week stromen de verhalen hier dus binnen van weer een avontuur!


Vluchten geboekt
Jordanie, Thailand, Barcelona en Madrid liggen al achter me. Morgen vertrek ik naar Frankrijk waar ik 7 weken ga WERKEN!!! (kan iedereen stoppen met mij een fijne vakantie te wensen ;-)...haha). Op het laatste moment heb ik vandaag dus nog even dingen geboekt. Want hoe eerder hoe goedkoper....en toch was ik al te laat.
Ik had geinformeerd naar bustickets richting Londen voor begin Oktober. Vorige week kon ik voor € 18.00 mee. Naief als ik was heb ik niet direct actie ondernomen want ik was druk met andere dingen. Vandaag ging ik er eens goed voor zitten en kwam op de site van Eurolines voor een onaangename verrassing te staan. Het zelfde ticket kostte nu €38.00.
Tja, voor dat geld kan je ook vliegen. En als ik moet kiezen tussen 10 uur in de bus of 1 uur in het vliegtuig is de keus snel gemaakt. Op maandag 8 Oktober vertrek ik dus met Easyjet (€ 40,-) naar Londen waar ik waarschijnlijk mijn vriendin Sophia ga ontmoeten. Op 10 oktober start ik vanaf Londen met mijn Round the world Ticket.
In Londen heb ik uiteindelijk maar weer een bed geboekt bij slaapfabriek 'the Generator'. Simpelweg omdat ik weet dat het daar erg schoon en netjes was. Na een halve middag alleen maar beroerde reviews te lezen over ander hostels heb ik het maar opgegeven. Eigenlijk wilde ik in de buurt van Hyde Park gaan zitten maar ik neem wel een Metro die kant op.
Op de site van Airasia waren de prijzen voor de vluchten ook al omhoog geschoten in een paar dagen tijd. Het is dus maar goed dat ik mijn vluchten nu boek en niet pas een week voordat ik naar Borneo wil.
Op 13 December vlieg ik van Johor Bahru ( maleisie, vlak boven Singapore) naar Miri voor €47,- Vanuit Miri reis ik dan omhoog via Brunei naar Sabah.
Op 6 Januari vlieg ik vanaf Kota Kinabalu via Kuala Lumpur naar Bangkok. De eerste vlucht kost me € 29,- en de tweede vlucht €36,-. Niet slecht vind ikzelf.

 het gaat bijna beginnen ( april 2007)
Over een paar dagen ga ik naar Jordanie! Voor mijn gevoel start dan mijn serie reizen.
Het Round the world ticket is geboekt en wanneer Jeroen meereist staat ook al vast dus nu kan het beginnen. Ook al zijn het een serie losse reizen achter elkaar met zelfs een beetje werk tussen door, toch voelt het aan als 1 reisperiode die bijna aanbreekt.
Ik kom af en toe thuis maar gek veel tijd om nog dingen dan te regelen heb ik niet vandaar dat ik nu al veel dingen aan het afronden ben of aan het boeken of kopen ben. In principe heb ik alles wat er mee moet in mijn tas op een paar Lonely Planet boeken na. Verzekeringen en bankmachtigingen en pasjes zijn geregeld dus ik kan weg!
De routeplanning die er nu in zijn totaal ligt ziet er wel wat gek uit maar dat krijg je als je plotseling besluit te gaan reizen maar ook af en toe naar nederland terug moet komen voor ziekenhuisbezoekjes enzo ( waarvan data nog niet eens vast liggen). In juli heb ik nu dus 5 weken nederland op het programma staan maar misschien dat ik toch nog even weg kan in die periode voordat ik in Frankrijk aan de slag ga.
Ik heb er veel zin in, zeker nu ik ook weet hoe veel tijd ik heb op bepaalde plekken en gerichter info kan gaan zoeken....maar ik moet zeggen dat het idee dat ik Jeroen moet missen me niet altijd vrolijk stemt. En voor hem zal het misschien nog wel moeilijker zijn omdat hij straks in een stil huis zit. Ik word tenminste nog afgeleid door alle indrukken om me heen.

de eerste plannen
Ik ben gelijk maar begonnen met mezelf alvast een verjaarskadootje gegeven. Ik vertrek 21 april voor een 9 daagse groepsreis naar Jordanie!!
Een groepreis omdat alleen reizen als vrouw in dit land niet gevaarlijk is maar het wel heel lastig is om te onderhandelen. Vandaar dat ik kies voor deze makkelijke optie.
Diezelfde week heb ik ook een vlucht naar Thailand geboekt. In mei ga ik mijn moeder leren backpacken in Azie. We hebben de route al een klein beetje uitgestippeld. Verder mag Jeroen in maart mee met het kamp op zijn werk, ga ik even naar Manchester, hebben we via een leuke Flair-aanbieding een luxe weekendje Maastricht geboekt, gaan we in Juni samen een weekje naar Barcelona en heb ik hoogstwaarschijnlijk in het hoogeseizoen een baantje op een camping in Zuid-Europa via Eurosporvac.

Ik kan er zo gelukkig van worden als ik 'prijsvergelijk-sites' versla met het vinden van een goedkoop ticket!!!! En dat wil ik dan graag met jullie delen zodat de koopjesjagers onder jullie er misschien ook wat aan hebben.
Mijn beste deal is toch wel de vlucht naar Thailand.
Naar Bangkok en weer terug vanaf Schiphol met China Airlines kost € 673 pp volgens www.cheaptickets.nl maar binnenkort vlieg ik met LTU voor € 498 retour naar Bangkok vanaf Dusseldorf. Dat is dus maar liefst € 175 goedkoper dan waar www.cheaptickets.nl mee op de proppen komt. Overigens zijn beide bedragen inclusief alle Tax!
Als je dan met 2 personen reist dan tikt dit lekker aan. En de trein voor 2 personen naar Dusseldorf kost ook maar € 18.50 pp voor een enkeltje. LTU in combinatie met Dusseldorf is een echte aanrader voor goedkope tickets!

Nu zijn er natuurlijk vrij veel zoekmachines die de zogenaamde Low Cost airlines niet eens in hun programma hebben dus dan is het makkelijk winnen van zo'n site. Maar voor onze vlucht naar Barcelona hadden we gekeken op oa www.vliegticketszoeken.nl die netjes met een ticket van Ryanair op de proppen kwam. Voor € 115 konden we vliegen vanaf Eindhoven en een retourtje vanaf Schiphol met KLM zou ons € 190 pp kosten.
Maar we hebben zelf eens gekeken op de site van Ryanair en nu vliegen we vanaf Maastricht naar Girona (Barcelona) voor € 85 euro pp!

www.vliegticketszoeken.nl is een van de weinige die ook metJet2com op de proppen komt als je een vlucht zoekt richting bijvoorbeeld Manchester. Behalve toen ik de data ingaf van de vlucht die ik net had geboekt bij Jet2com wat ik wel appart vond. Afijn ik vlieg nu düs naar Manchester en terug voor €89 euro en ik kreeg toen bij het zoeken als goedkoospte vlucht bij de verschillende zoekmachines € 190 aangeboden

Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl een heel aantal tips verzameld om de goedkoopste vlucht te vinden dus als je meer wilt weten moet je even kijken op goedkoop vliegen

Het grote nieuws
Wereldreis DEEL 2 gaat NIET DOOR!!!
Jeroen heeft besloten zijn baan, waar hij het heel erg naar zijn zin heeft, niet te willen opgeven.
Rudi daarentegen ziet het helemaal niet zitten om het reizen op te geven. Aangezien ik op dit moment aan het herstellen ben van de kuur, werkeloos ben, reislust heb en een reisbudget hebben we besloten dat ik wel gewoon ga reizen. Maar dan niet de geplande route zoals hij er nu ligt en ook niet onafgebroken 1 jaar lang.
Hoe en wat precies is nog niet helemaal duidelijk maar het is de bedoeling dat ik het komende jaar (vanaf Juni) veel weg ben maar ook af en toe in Nederland.....omdat we elkaar niet zo lang kunnen missen. Zuid en Midden Amerika ga in niet helemaal in mijn eentje doorkruisen want zo heldhaftig ben ik niet. Jeroen gaat de komende 12 maanden proberen 2 keer lang vakantie op te nemen waarin we samen delen van die continenten willen gaan bezoeken.
Op dit moment spelen er een aantal ideeen door mijn hoofd. Een paar maanden vrijwilligerswerk in Suriname of ergens anders in Zuid of midden Amerika. Een tijdje backpacken in Laos en nog een stukje Zuid-China, uitgebreider naar Borneo, Een groepsreis naar Jordanie, Een overland trip in afrika enz enz enz.

Februari 2007
We zijn dus lekker aan het inlezen maar soms is dat helemaal niet lekker! als je bijvoorbeeld denkt naar Mexico te gaan en je hebt gelezen dat een gemiddeld dagbudget daar $35 pp is. dan denk je' mwah, $70 per dag met z'n tweeen is wel veel, maar dat compenseren we ergens anders wel weer'
En dan lees je dus ergens anders dat dit dagbudget zonder vervoer is! En dan ga je kijken wat vervoer kost en dan blijkt de bus het goedkoopst en kost het vanaf de grens met Calafornie tot aan Mexico city dus gewoon $395 Per Persoon!!! en van de noord grens tot aan de zuid grens minimaal $500 per persoon!!! dus als je 4 lange busritten neemt en niet afwijkt van de route!
Samengevat: een maand daar en helemaal doorsteken kost dus minimaal $3000 wat dus vergelijkbaar is met een Australie of Nieuw-Zeeland! We hebben het idee om Mexico van noord naar zuid te doorkruisen dus over boord gegooid. Op dit moment zijn we aan het kijken of we niet vanaf LA kunnen vliegen op Mexico City. Op het eerste gezicht is dat al goedkoper dan met de bus. We zijn dan wel van plan om ietsje langer in the USA te blijven dan we in eerse instantie dachten. Het eerste plan was 2 a 3 dagen LA en dan 1 a 2 dagen San Diego om vervolgens Mexico in te gaan. Nu gaan we dus eerst naar LA en dan een dag of 2 naar Las Vegas ( en weer terug) voordat we vliegen op Mexico-City om van daar uit naar beneden te zakken richting Belize.
De datum staat nog steeds niet vast. We willen in November maar komen dan wel in het drukste en duurste seizoen uit in Mexico...dus missschien dat het na Januari wordt....we weten het nog steeds niet

begin 2007
Januari 2007: Jeroen is gaan kijken op de vakantiebeurs en kwam met stapels info terug. We zijn ook maar eens wat gerichter gaan kijken naar goedkope vluchten en hebben een goede optie gezien voor een jaar ticket dat je dropt in noord-Amerika en je vanaf brazilie weer thuis brengt en die is echt heel erg goedkoop. Ook is vliegen naar Suriname interessant behalve dat Suriname zo onhandig ligt om ook weer naar terug te reizen. Zoals je dus ziet zijn we er nog niet uit....maar dat komt vanzelf wel!
We hebben deze maand een cursus Spaans besteld en we kwamen er toevallig achter dat we allebei ons rijbewijs moeten laten verlengen als we eind dit jaar op reis gaan! Niet echt iets waar je iedere dag aan denkt, toch?
Vliegen:
wij wilde dus in eerste instantie een jaar naar Zuid-Amerika maar ook Midden amerika trok. Toen bleek dat vliegen op Zuid-Amerika behoorlijk prijzig is en vliegen op Midden of Noord Amerika weer wat aantrekkelijker....begonnen we dat steeds meer te overwegen.
sinds gister zijn we iets serieuzer aan het zoeken naar tickets en kregen het volgende voorgeschoteld via TunaFish (www.tnfsh.nl) die goedkope tickets via United Airlines weet te vinden.
Eerst dacht ik nog...als zij dat kunnen dan kan ik dat ook!!! maar ik kom er niet uit op de site van United airlines;-)

dit is het voorstel dat ik kreeg van Tunafish:
10-10-2007 Amsterdam-Schiphol. naar Frankfurt
10-10-2007 Frankfurt (FRA) United Airlines naar Miami FL (MIA)

12 maanden later:
Sao Paulo(brazilie)-Guarulhos SP (GRU) vertrek 23:40 United Airlines naar Washington-Dulles DC (IAD) aankomst 06:32
Washington-Dulles DC (IAD) vertrek 17:37 United Airlines UA946
10-12-2007 Amsterdam-Schiphol (AMS) aankomst 06:55
Tarief: € 445,- p.p.
Tax: € 261,- p.p.
Reserveringskosten
€ 25,- p.p. (incl. Vliegticket Garantie)
de terugvlucht datum verzetten kost 100 euro
Alleen was Miami niet helemaal wat vroeg ik de gegevens voor een vlucht via Los Angeles of Las Vegas.
Van daar uit ben je in een paar dagen in mexico en heb je ook mooi daar een klein stukje mee kunnen pakken.

Ik had Tunafish dus terug gemaild met een paar vragen. Zo stond er dat je maximaal 11 maanden vooruit kunt boeken. Dat is dus knap lastig als je na 12 maanden pas weer wilt vertrekken. En de datum wijzigen kost dus 100 euro!
dit was (een deel van) het antwoord
Quote: Bij vluchten is het inderdaad altijd zo.....en ben je dus altijd gebonden aan wijzigingskosten indien je een jaar op pad gaat (ongeacht het moment van boeken). Er zijn alleen jongerentickets (maximaal 25 jaar op vertrekdatum) waarbij 1 datumwijziging na vertrek kosteloos mogelijk is.
Indien je heen naar Los Angeles zou vliegen en terug vanuit Buenos Aires (enige alternatief met United Airlines) dan bedraagt het tarief 547,- euro ex 193,- euro tax pp.
samenvattend dus 740 euro voor het ticket pp en dan nog 100 euro om de datum een keer te wijzigen. En dan komen we dus in LA zoals we wilde en vertrekken we ook vanuit Argentienie zoals we in gedachte hadden!
Ik vind dit geloof ik echt geen slecht ticket!
enige ander optie waar we mee spelen is vliegen voor zo'n 200 euro naar LA en dan richting Suriname en daar een Martinair ticket boeken voor zo'n 400 euro.  

eind 2006
Ik heb met de woningbouwvereniging gebeld en we zouden mogen onder verhuren voor maximaal 1 jaar. Dat is dus goed nieuws. Helaas mag je je dan niet uitschrijven bij de gemeente dus moet je in Nederland je verplicht blijven verzekeren voor ziektekosten. Dit is letterlijk 3 keer duurder dan onze complete ziektekosten en reisverzekering tijdens de vorige reis. Op een jaar kost het ons nu dus niet 1200 euro maar 3600 euro. Dat is een flinke tegenvaller en het lijkt niet dat hier een mouw aan te passen is.
nog een reisvoorbereidings tegenvaller was de Rabobank. Die stond bekend als de enige bank waarbij je geen transactie kosten betaalde voor pinnen in het buitenland. Om die reden hebben de meeste reizigers een rekening geopend aangezien je dit al snel 2 a 4 euro per dag scheelde als je dagelijks pint.
Helaas komt aan deze ideale situatie voor reizigers een eind. Vanaf 1 januari 2007 gaat ook de Rabobank kosten in rekening brengen. Binnen Europa blijft pinnen gratis. Buiten Europa ga je €2 + 1% wisselkoersopslag betalen!
Naar aanleiding van het Rabobank verhaal heb ik even een onderzoekje gestart naar de verschillende banken, hun pakketen en hun service. Het blijkt dat er meer banken zijn die gratis pinnen aanbieden...OOK de rabobank. De eerste Rabobank dame had me dus verkeerd voorgelicht.
Ik heb alle gegevens verzameld en op www.aroundtheglobe.nl geplaatst

oktober 2006
Langzamerhand beginnen we meer na te denken over de voorbereidingen voor DEEL 2 van de wereldreis. We hebben bezoek gehad van twee wereldreizigers die we ontmoet hebben in Nieuw-Zeeland. zij wezen ons er op dat vliegen naar zuid of midden amerika veel duurder is in de maanden Juli en Augustus! Iets dat we zelf ook hadden kunnen bedenken....maar nog niet hadden gedaan! Nu ligt onze planning qua vertrek dus op zijn vroegst op september 2007. Dit is qua gezondheid en sparen ook iets realistischer.
En ze hebben een oud ideetje in ons hoofd weer aangewakkerd. Starten in Suriname! Verder willen we in iedergeval naar Zuid-Amerika maar eigenlijk ook wel graag naar Midden Amerika en Mexico ( dat is Noord-Amerika...wisten jullie dat?). En we willen minimaal 1 jaar weg. Het liefst iets langer. Maar omdat we ons huis willen onderverhuren kan het zijn dat we ons toch echt aan een vaste reisperiode moeten gaan houden deze keer. Zoals je kunt zien zit Antartica niet meer in de planning. Op dit moment hopen we 20.000 euro te hebben als reisbudget wanneer we vertrekken en daarmee schijn je met z'n tweeen 11 maanden weg te kunnen. als we ook naar Antartica zouden gaan kun je daar dus rustig 6.000 euro van aftrekken en dan hebben we nog maar budget voor 8 maanden. Dat vinden we te kort.
Als we de hele droom uit willen laten komen kan het dus zijn dat we nog ietsje langer door moeten sparen. Ook moeten we nog uitzoeken hoe het zit met de seizoenen. Misschien is het voor onze route wel veel handiger om een paar maanden later te beginnen

zomer 2006
Maart 2006: we zijn eens aan het uitzoeken hoe je naar Antartica komt en hoe dat een beetje betaalbaar kan. We komen er al snel achter dat je soms ook ter plekke kunt boeken. Een kwestie van hopen op lege plekken op een boot. Voor zo'n 10 dagen ben je dan ongeveer 3.000 us$ per persoon kwijt. Behoorlijk prijzig maar op dit moment blijft het een optie!
April 2006: Er zijn eens een paar Lonely planets doorgelezen om een beetje een beeld te krijgen van het continent. Suriname valt eigenlijk af omdat het moeilijk door reizen is naar andere landen ( erg veel jungle!). We denken er nu over om te starten in Ecuador en daar te beginnen met een cursus spaans.
Juni 2006: Lowbudget blijven leven in nederland valt niet mee. Gelukkig werken we allebei en hebben we wel heel veel kosten laag kunnen houden dus sparen lukt op dit moment wel aardig. De kuur is nog steeds niet gestart dus zullen we onze planning aan moeten passen naar een vertrek ergens eind 2007.
We zijn ook naar een lezing geweest van een stel dat oa vrijwilligers werk heeft gedaan in Bolivia. Het project waar op wij ook al ons oog hadden laten vallen. Voor ons staat nu vast dat we dit project gaan doen!

februari 2006
We waren dus net terug van DEEL 1 van onze reis en wisten al zeker dat er een DEEL 2 kwam. Op dat moment hadden we de volgende planning:
Aankomen in nederland, werk vinden, huis vinden en zo snel mogelijk de behandeling voor de Hepc starten. Die behandeling duurt 6 maanden en ik dacht wel binnen 2 a 3 maanden te kunnen starten. We zouden flink sparen en gingen er van uit dat ik tijdens de kuur of zou werken of recht zou hebben op een uitkering.
We hoopte een jaar later weer op pad te zijn. Febr 2007 dus.
Reisbudget: Daar was er nog wel wat over. zo'n 13.000 euro en we hoopten in dat jaar in nederland daar 10 a 12.000 bij te sparen. Als we lowbudget kunnen reizen dan hebben we in nederland ook niets nodig!
Waarheen?: We willen naar Zuid en midden Amerika maar vooral een bezoekje aan Antarctica staat hoog op de verlanglijst. We willen starten in Suriname en dan over land verder een rondje maken. Of beginnen in Mexico en dan naar het zuiden