welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

De Trans-Mongolie express

WELKE SOORTEN:
De treinreis van Moskou naar Beijing is al jaren populair bij reizigers. Maar met de komst van het programma “Peking Express” is die populariteit alleen maar gegroeid. De Peking Express is een naam van een televisie programma. Niet van een route of reis. Al zijn er wel organisaties die deze benaming zijn gaan gebruiken.
De naam trans-Siberie express wordt veel gebruikt voor routes die eigenlijk niet zo mogen heten. Er is maar 1 trans-siberie express en die gaat van Moskou naar Vladivostok
verder zijn er de trans-mongolie via Mongolie naar Beijing en de trans-manchurian naar China om Mongolie heen
Wij gaan bij de volgende omschrijvingen uit van de Trans-mongolie express.

KOSTEN EN BOEKEN:
Is deze reis nu erg duur? Ja en nee. Als je kijkt naar je daggemiddelde dan is het een vrij dure periode. Zeker als je het vergelijkt met reizen in Azië. Maar ga je op zoek naar een vliegticket van Amsterdam naar Beijing dan zijn die niet eens veel goedkoper ( zo’n € 650). En het is natuurlijk een pracht reis!

( alle volgende gegevens gaan over een reis naar Beijing. Wil je daarna direct terug naar Nederland dan moet je er nog een terug vlucht bij op tellen)
Voor de Trans-Mongolië express zijn een paar goedkope kant-en-klaar opties: Je kunt bij www.tiaratours.nl een kant-en-klaar pakket boeken voor zo’n € 700 ( staat niet exact zo vermeld op de site, neem dus contact op met Tiara voor meer info). Dit is inclusief vlucht naar Moskou, 3 overnachtingen in een ger-tent in Mongolië, In Moskou heb je 2 halve dagen. De vlucht die hierbij inzit is een stuk goedkoper dan als je op een andere datum een losse vlucht wilt boeken.
Je kunt via www.joho.nl een soortgelijke tour regelen maar je hebt hier veel meer mogelijkheden om af te wijken van de standaard.

Als je alles zelf regelt ben je misschien een paar tientjes goedkoper uit maar misschien ook niet. Je kunt dan wel regelen dat je langer in Moskou bent. Een andere of meer excursies in Mongolië doet terwijl je geen geldt verspilt aan een “te duur” hotel in Ulaan Bator. Kortom, vrijheid!

Wij hebben dan ook niet gekozen voor een pakket maar alles zelf aan elkaar geplakt . Zelf regelen is overigens anders dan je misschien verwacht. Het betekend dat je nog steeds via bureautjes moet boeken. In Moskou zelf een kaartje proberen te bemachtigen is sterk af te raden. Het is bijna onmogelijk…behalve als je Russisch spreekt en er toevallig ook nog een plekje vrij is op de trein. Het kan dus rustig zo zijn dat je daar een paar weken op moet wachten.

Het treinkaartje:
Zelf kaartjes boeken staat nog in de kinderschoenen. Men ziet het liefst dat je complete toers boekt. Losse kaartjes zijn sinds een tijdje te boeken via Joho die contacten heeft met het officiële verkooppunt van de Russische spoorwegen( trans-sputnik). Dit is overigens ook de enige manier waarop je ook werkelijke een treinkaartje in handen krijgt voor vertrek in plaats van een voucher. Als particulier kan je niet direct zaken doen met trans-sputnik. Meestal gaan de prijzen van dingen omhoog als er weer een bureautje tussen zit. In dit geval is dat niet zo. ( weten wij uit betrouwbare trans-sputnik bron).

Hoe bepaal je welk kaartje je moet kopen?:
Het is even puzzelen. Er zijn veel verschillende trein nummers en ondanks dat ze allemaal dezelfde route rijden zit er toch verschil in sfeer. Ook rijden deze treinen niet iedere dag dus met het bepalen van de route zit je vaak een bepaald aantal dagen in een stad “vast” voor je weer verder kunt reizen ( vaak 3, 5 of 7 dagen).

Iedere stop die je wilt maken word gezien als het einde van een treinkaartje! Je koopt dus niet 1 kaartje met onbeperkte stops. Maar allemaal losse segmenten. En voor ieder los kaartje is weer een start tarief. Veel stops maakt je reis dus ook een stuk duurder.

Veel mensen kennen de verhalen van een trein vol Mongoolse handelaren. Dit is veruit de leukste trein waar het meest te zien, te ervaren en te beleven is. Maar niet iedere trein die vanuit Moskou vertrekt zit ook vol met die handelaren. Vraag hier dus naar! ( wij hadden de trein die vertrok op woensdag en volgens mij nr5 had). Wil je stoppen in Irkutsk dan word je vrijwel altijd in een ander trein nummer gezet. Dit hoeft niet want ook nr5 stopt in Irkutsk.

Vanuit Mongolië maakt het niet meer uit welke treinnummer je hebt naar Beijing. De handelaren werken alleen in Rusland.

De volgende prijzen (2004) zijn voor een plaats in een tweede klas coupe waar 4 personen in kunnen.

Moskou-Beijing no4( via mongolie)€ 268
Moskou-Beijing no20( via harbin)€294
Moskou-Irkutsk-Beijing no4€ 415
Moskou-Irkutsk-Beijing no20€429
Moskou-Ulan Bator no6€227
Moskou-Irkutsk-Ulan Bator no6€297
Ulan Bator-Beijing€ 144
Moskou-St. Petersburg€ 75

Zoals je ziet is 7 dagen onafgebroken in de trein maar € 268. Wil je na 5 dagen vanuit Moskou stoppen in Mongolië ( en wie wil dat niet?) dan kom je uit op € 371. En wil je ook stoppen in Irkutsk ( bij het Baikal meer) dan schiet de prijs omhoog naar € 441

HOE NAAR MOSKOU?
Stel, je wilt zelf je vervoer naar Moskou regelen omdat je er langer dan 1.5 dag wilt rondkijken. Hoe kom je daar dan?
Er zijn heel veel wegen die naar Rome leiden.........…en dus ook naar Moskou. De drie meest gebruikte reisroutes zijn toch wel:
- De directe route naar Moskou
- Eerst naar St. Petersburg en vandaar met de trein naar Moskou
- Via de Baltische staten naar St. Petersburg en verder met de trein

We gaan er even vanuit dat je de kortste weg neemt:
Als je zelf je vlucht wilt regelen dan moet je rekenen op €312,00 voor een enkeltje. Via bijvoorbeeld Joho die samenwerkt met my-travel
Voor mensen met uithoudingsvermogen is de goedkoopste optie de Eurolines bus. Deze doet er 50 uur over dus je zit een paar nachten in de bus. Dit kost je maar €130.00.
De trein is de andere optie. Op www.ns.nl kan je iedere gewenste rit opvragen. Voor prijsindicaties moet je naar een verkooppunt of bellen.
Vraag altijd naar de korting in nederland en duitsland voor een medereiziger. Als je met 2,3,4 of 5 mensen bent dan betaald alleen de eerste het volle pond en de rest krijgt zo’n € 45.00 korting. Voor het traject amersfoort-moskou betaald de eerste persoon €180.00 en de tweede € 135.00
Wij hadden de keuze uit een aantal ritten die ’s ochtends vertrokken en dan de volgende avond aankwamen in moskou of laat in de middag vertrekken en dan twee nachten later ’s ochtends vroeg aankomen. De treinen naar Rusland zijn altijd slaaptreinen waar je een slaap plek moet reserveren! De prijzen hangen af van de afstand die je in zo’n trein zit. Zit je al in frankfurt in de trein die rechtstreeks naar rusland gaat dan betaal je voor een 2-persoons coupe €30 /€45 per persoon per nacht. Er zijn ook 3-persoons coupe’s maar deze zijn niet gemengd!!!! Geen jongetjes en meisjes bij elkaar dus!!! Ze kosten €20/€ 30 per persoon per nacht. Je kan ook kiezen voor de trein die een overstap heeft in Brest. Je staat dan wel om 2.00 ’s nachts een uur op dat station. Daarna stap je in de slaaptrein. Hier betaal je dan nog maar €11 voor een bed in een 3-persoons coupe en €16 voor een plek in een 2-persoons coupe.
In duitsland hebben veel treinen toeslagen. Denk aan € 3.00 tot €10.00.
Als je met de bus of trein gaat moet je wel rekening houden met de bijkomende kosten van € 41 voor een transit visum voor Wit-Rusland( Belarus)

DE TREIN DUS : Wij hebben gekozen voor de trein. In eerste instantie zouden we vertrekken op 1 mei 's ochtends vroeg en dan 2 mei 's avonds aankomen. Dit koste €355 voor 2 personen. Dit is de optie met de overstap in Brest midden in de nacht. We zouden dan een slaap coupe hebben tot Brest en daarna een gewone zit plaats. Voor ons geen probleem en het leuke aan deze verbinding was het feit dat je overdag door rusland rijdt en uit het raampje kan kijken en dat je op je vertrek dag niet uren hoeft te wachten voordat je weg mag.

Maar.....Nadat we alles betaald hadden kregen we een telefoontje van de NS. Ze kunnen het stukje trein tussen Brest en Moskou niet verkopen?!?!? waar dit precies aan ligt is ons niet duidelijk maar na een week van heen en weer bellen en alles uitzoeken hebben we een alternatief aangeboden gekregen. We vertrekken nu 30 april in de middag en komen op 2 mei 's ochtends aan. De trein gaat vanuit Hannover direct naar Moskou. Omdat we dan dus langer in een slaapcoupe moeten zitten kost dit ons € 24.00 extra. Dit was het beste voorstel dat ze hadden dus hebben we het maar gedaan.

HOSTELS REGELEN:
Via www.hostelworld.com kan je een hostel van te voren boeken in iedere denkbare plek op deze aardbol. Dus ook Moskou, Ulan bator en Beijing. Zeker voor Moskou moet je van te voren iets regelen want veel hostels zitten al een maand van te voren vol. Kijk eerst in databases met hostel reviews. En hoe recent die zijn. Soms verdwijnt een hostel of gaat hard achteruit. Joho heeft ook twee boekingsmogelijkheden die net zo uitgebreid zijn.
Nassan’s Guesthouse (nassan2037@yahoo.com) in Ulaan Bator is een leuk hostel! $4 pp voor een dorm bed en $6 pp voor een double incl breakfast.

EXCURSIES
Excursies regelen in mongolie?
We gaan er even vanuit dat je gebruikt maakt van de standaard stop van drie dagen.
Bij Joho kan je een excursie pakketen boeken. Voor bijvoorbeeld €125.00 slaap je in een wat beter hotel in ulan bator en ga je op de tweede dag naar het Elstei kamp waar je overnacht in een Ger en de volgende dag weer terug naar UB.
Wil je zelf een pakketje uit zoeken en eventueel bij een plaatselijke tour operator alvast boeken dan kan dat ook. kijk maar eens op www.mongoliatourism.gov.mn. Je kan redelijk wat geld besparen door zo'n tour met meer mensen te boeken. In je trein of hostel kom je vast wel mensen tegen die mee willen. zo'n jeep moet toch rijden dus als je met z'n tweeen bent betaal je voor 4 personen! Als je van te voren boekt vraag dan of je alsnog de korting krijgt als je later nog wat mensen meeneemt. dit is zelden een probleem.
In Ulaan Bator zelf iets regelen kan ook en is ietsje goedkoper. Wel neemt dit soms wat tijd in beslag en je moet je dus afvragen of je van je 3 dagen een halve dag bezig wilt zijn met een toer boeken. Wij hebben bij Nassan’s Guesthouse (nassan2037@yahoo.com) een goede toer geboekt.

VISA:
Uiteraard moet je een visum hebben voor Rusland, Mongolië en China. Eventueel ook voor Wit-Rusland als je niet vliegt naar moskou. Je kunt zelf een rondje langs al deze ambassades gaan maken maar dit zal je een paar vrije dagen kosten en nog behoorlijk wat reiskosten ook! Aangezien je voor het Mongolie visum naar Belgie moet.

Bij joho( via trans-sputnik) kan je dit regelen voor een totaalprijs van €187.00 ( en €41 extra voor witrusland). Je betaald voor de service maar voor dat bedrag hadden wij niet naar Belgie gekunt. Vergeet namelijk niet dat je in eigen persoon je paspoort moet gaan afgeven en ook weer ophalen een paar dagen later. Dus met deze service bespaar je jezelf 4 retourtjes België op een doordeweekse dag die de meeste van ons vrij zouden moeten nemen.