welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Tips

VOORDAT JE WEGGAAT:

Ruimte gebrek in je tas?
Laat je rugzak een paar keer op de grond vallen als je denkt dat hij vol zit. De inhoud wordt zo iets in elkaar gedrukt waardoor er meer ruimte ontstaat
Neem andere tassen mee dan degene die bij je dure spullen horen
Als je een camera of zo meeneemt kan je hem beter in een ander soort tas stoppen en niet in de gemakkelijk herkenbare tas die erbij hoort.
Zakjes
Stop dingen als ondergoed en sokken in (was)zakjes. Het weegt bijna niets extra's en je kan lekker makkelijk bij je spullen. Vooral kleine dingen willen wel eens gaan zwerven. Zo'n zak is ook prettig voor je vieze was. Dan blijft de rest wat frisser. Wij hebben stufbaggs en van die zakken die mijn broertje bij zijn Van Lier schoenen krijgt.
Plasticzakjes
Echt super fijn als je onderweg ergens je afval in kan doen. Neem een rolletje mee of verzamel ze in de supermarktjes onderweg.
Vochtige doekjes
Vochtige doekjes zijn erg fijn om mee te hebben. In het vliegtuig of in de bus kan je je toch een beetje wassen. Verder ook handig als poetsdoekje na ongelukjes van alle soorten. Wij hebben ze dan dus ook bijna altijd in de dagrugzak. Kies wel een verpakking die met een plakkertje te hersluiten is.

REIZEN EN VERBLIJVEN
Koekjes,fruit, planten, bomen en de douane
Er zijn landen die echt absoluut niets binnen willen laten. Geen insecten, bacteriën, virussen en houtwormen. Je mag dus niets meenemen. Met niets bedoelen ze alles wat eetbaar is of op de een of andere manier gemaakt is van een natuurlijk product. Hier kunnen hele hoge boetes opstaan dus riskeer dit niet. Wil je toch proberen drop het land in te krijgen. Ga dan iemand van de douane vertellen wat je in je tas hebt. De kans dat je het dan mee mag nemen is redelijk groot en als je niets zegt en ze betrappen je dan ben je echt het haasje.
Moordwapens
Geen nieuws natuurlijk na 11 september maar het zal je verbazen wat allemaal gezien word als potentieel moordwapen. Wij hebben altijd onze EHBO-kit in de dagrugzak. Dan heb je hem tenminste altijd bij je en hoef je daar niet iedere dag aan te denken. Moet je alleen niet vergeten hem eruit te halen als je gaat vliegen. Ze kunnen enorm moeilijk doen over een verband-schaartje en een pincet terwijl je naalden geen probleem zijn?!?
Ook je besteksetje moet je uit je tas halen.
Inchecken /handbagage
Stop medicijnen, toiletspullen, alles wat moeilijk te vervangen is en wat schone kleren (ondergoed) in je handbagage. Doe geen kostbare dingen in je bagage die je incheckt want bij de meeste luchtvaartmaatschappijen ben je slechts tot 1000 euro verzekerd. Als je niet alleen reist, kun je natuurlijk spullen verdelen. Zo heb je allebei nog de helft van je spullen als er een rugzak kwijt raakt.
Taxi's
Laat het portier open laten staan als je de bagage uit de kofferbak gaat halen. Zo kan de taxi niet wegrijden terwijl je bagage nog in de kofferbak ligt.
Deur bordjes
Gebruik nooit de deurhanger met de tekst "De kamer kan schoongemaakt worden" in het hotel als je nog spullen op je kamer hebt liggen. Iedereen weet dan dat je er niet bent. De Kamermeisjes komen toch wel een kijkje nemen of ze je kamer al schoon kunnen maken.
Afgeven bij de balie.
Handig om mee nemen is een afsluitbaar tasje/doosje voor je moneybelts/ paspoorten en andere belangrijke zaken dat je af kan geven aan de balie van je hostel en dat ze in de kluis kunnen stoppen zonder dat ze er zelf bij kunnen. Hiervoor kan je onder andere gebruiken stuffbags met lussen waar je een klein slotje om doet
Airconditioning
Als je ramen die niet open kunnen in je hotel en je hebt wel airco dan ben je de volgende ochtend een rozijntje.
Om dat te voorkomen kan je een handdoek natmaken en over een stoel in de kamer hangen.
Kleren drogen
Hang natte kleren s' avonds op een kleerhanger in de badkamer op en laat het licht branden. s' ochtends zijn ze droog.
Wassen.
Neem een universele stop mee. Een stop is zelden aanwezig en het is wel praktisch als je jezelf of je kleding wilt wassen

VERZORGING
Stank:
Als je niet zo'n held bent met vieze geurtjes dan is het misschien een idee om Blistex of tijgerbalsem mee te nemen. Smeer deze, sterk naar menthol ruikende, (lippen)balsem op je lippen of onder je neus en de stank dringt minder sterk tot je door. Denk aan openbare wc's!
Oogdruppels
Ook als je geen lenzen draagt kan stof of een airco ervoor zorgen dat je onaangenaam droge ogen hebt. Zelfs een kleine beginnende ontsteking is zo weg met oogdruppels.
Luchtje
Een geur brengt herinneringen los. Het is dus een leuk idee om een parfum of aftershave mee op reis te nemen die je thuis nog niet gewend bent te gebruiken. Als je dan weer in Nederland bent dan hoef je alleen maar aan het flesje te ruiken om weer even op reis te zijn
Somersets scheerolie
Slechts 3 druppels van deze scheerolie zijn voldoende om perfect te scheren zonder wondjes en zonder branderig gevoel. Zelfs de zware baard is geen probleem. De olie bevat geen chemicaliën en is geschikt voor de gevoelige huid. Het kleine flaconnetje bevat genoeg druppels voor 90 scheerbeurten. Te koop bij Bever

VEILIGHEID
Moneybelt
Zorg dat van buiten niet te zien is waar je je geld en je papieren bewaart. Draag je een moneybelt, draag die dan onder je broek of trui. En niet alleen standaard op je buik maar bijvoorbeeld op je onderrug of op je borstkas. Dames die een blotebuiktruitje aan willen dragen hem onder hun borsten. Geen mens verwacht daar een moneybelt.
Geldriem
Gebruik een geldriem voor wat reservedollars, het telefoonnummer of email van een alarmcentrale en het polisnummer van hun verzekering in te stoppen. Rol die dollars/info wel in plastic want ze zijn zo verkleurd of nat Achter slot en grendel
Gebruik een pacsafe om te voorkomen dat je tas wordt opengesneden in een bus/vliegtuig/trein. Gebruik hem ook als je je tas ergens achterlaat. Bijvoorbeeld op je kamer/ slaapzaal.
De staalkabel van de pacsafe is ook zeer goed te gebruiken om de tassen mee vast te zetten of je kamer mee af te sluiten.Ook kan je je bagage vastklinken aan bagagedragers in treinen of bussen. Anders willen ze nog wel eens "van de wagen vallen".
Extra slotjes of karabiners voor de ritsen van je tassen zijn ook altijd handig
Valse Portemonnee
Neem een extra portemonnee mee met een beetje geld, een identiteitsbewijs met foto (geen rijbewijs of paspoort) en wat vervangbare pasjes. Gebruik deze portemonnee voor dagelijkse kleine uitgaven en geef hem af bij een beroving. Wij hebben beide een kleine portemonnee met verschillende vakjes zodat niet alles zichtbaar is. De portemonnee heeft ook een lusje waaraan wij een karabiner hebben hangen zodat ie vast zit aan een lusje van je broek
Menselijk gevaar
Wie kan je vertrouwen?? Er wordt door reizigers onderling ook gestolen. De lokale bevolking wil ook wel eens in de verleiding komen door al onze rijkdom. Geef niets aan niemand af. Sluit alles af en neem niet zomaar iets aan van iemand. Pas op voor drankjes en snoepjes die je worden aangeboden.
Risico's van een beroving beperken
Draag geen sieraden als ringen, kettinkjes en dure horloges en proberen het dragen van opvallende, dure merkkleding te voorkomen
Loop niet vertwijfeld en duidelijk zoekend rond: zo geef je anderen de gelegenheid je aan te spreken. Probeer zelfverzekerd over te komen.
Vermijd afgelegen plekken zoals verlaten stranden
Vermijd sloppenwijken
Probeer 's avonds laat en 's nachts binnen te blijven als het ergens niet helemaal veilig is
Probeer ergens overdag aan te komen en niet 's avond in het donker

ANDERE DINGEN
Bestek en stokjes
Neem je eigen bestek en stokjes mee. Gewoon standaard in je dagrugzakje stoppen. Behalve dat het handig is als je onderweg bij een stalletje of supermarktje iets haalt, wil het in Azië nog wel eens gebeuren dat de stokjes niet afgewassen zijn na de vorige gebruiker. Natuurlijk ook praktisch om bestek te hebben voor die paar gerechten die geen enkele Europeaan met zijn stokjes kan bedwingen.
Foto's maken
Vraag voor je een foto maakt om toestemming, probeer niet stiekem foto's te maken. Maak geen foto's van militaire installaties, regeringsgebouwen, vrouwen, invaliden of oudere mensen.
Foto's meenemen
Misschien prettig voor jezelf maar ook handig om een gesprek mee opgang te houden met mensen van wie je de taal nauwelijks spreekt.
Cadeautjes
Neem iets ( nederlands) mee om weg te geven als cadeautje. Ansichtkaarten van Nederland schijnen het goed te doen?!? Wij hebben mapjes met 21 kaarten gekocht en vingerpoppetjes om weg te geven aan kinderen in de bus of trein.
Sarong
We hebben voor onszelf een sarong gemaakt met in iedere hoek een knoopsgat. Ideaal als strandlaken. Om als hangmat te dienen voor etenswaar. Om je bed mee af te schermen en om te dragen! Wel touw mee nemen!
Hoge Nood Als je dringend naar de wc moet, kun je bij het eerste het beste hotel naar binnen gaan. De meeste hotels hebben vlak bij de hal een wc, die meestal goed schoongehouden wordt. Grote, dure hotels zijn ook goed voor andere diensten - telefoon, fax, e-mail- en zullen je ze graag wijzen.
Visite kaartjes
Wel zo leuk om aan medereizigers en locals je website en emailadres te kunnen geven ( niet je huis adres!!!).
Je hebt eerder een kaartje uitgedeeld dan dat je pen en papier hebt gevonden. In China is het bijna noodzaak om ze bij je te hebben.
Buff sjaaltje
Ze zijn super multifunctioneel.We gebruiken deze vaak als hoofddoekje, sjaaltje, zweetbandje, haarband of stofmasker. Als het warm is maak je hem nat en je bent weer een tijdje verkoeld
Textielpen
Merk je kleding. Geloof me, die afritsbroeken lijken allemaal op elkaar!
Wij hebben met de stift van onze lakenzak een spelletjes bord gemaakt. Even wat rondjes uitknippen, figuurtjes er op tekenen en plastificeren. We kunnen nu o.a. dammen, schaken, backgammon, boter kaas en eieren, vier op een rij en zelfs kolonisten van catan spelen ( dat laatste was wel veel werk en vroeg om wat inzicht)
Postpakketjes
Maak een doos klaar met spullen die je eventueel toegestuurd zou willen krijgen onderweg. Je kunt dan je wensen lijstje toesturen naar de persoon die de doos heeft staan en die haalt er uit wat je dan nodig hebt. Zo hoef je niet alles in 1 keer mee te slepen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen/ de pil waar je van weet dat je geen last hebt van bijwerkingen., scheermesjes, warme kleding, kampeerspullen,batterijen, CD's, bijzondere tandpasta en stokers (in Rudi's geval), infuusnaalden ed.