welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Taal

Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl iets geschreven over taal dat ik ook de bezoekers van onze site niet wil onthouden:

Op je reis zul je misschien in landen komen waar je de taal niet spreekt. Dit hoeft geen probleem te zijn. In heel veel landen spreken de mensen ook engels.
Maar het heeft voordelen als jij zelf ook wat van de locale taal spreekt.
Als je wilt kun je een taal boekje aanschaffen maar achter in de Lonely Planet staat vaak ook een woordenlijst die je al aardig op weg helpt.
De meeste zinnen uit standaard boekjes heb je niet nodig. Vragen over de kamer kun je vaak in het engels stellen en je komt er met handen en voeten ook wel uit.

Wat is wel handig om te weten?:
Veel mensen waarderen het als je goedemorgen en gedag kunt zeggen in hun taal.
Wil je goed kunnen onderhandelen over de prijs op een markt? Dan is het handig als je tot 10 kunt tellen. Je verstaat op die manier ook welke prijs de dame voor je moet betalen voor die appels en op die manier voorkom je dat jij de dubbele prijs moet neer leggen.
En een andere zin die je graag wilt leren is: " Nee, dank u wel"
De verkopers zullen je soms stevig achtervolgen. Maar zodra je netjes en beleefd "Nee, dankje" tegen ze zegt in hun eigen taal dan haakt het merendeel met een grote glimlach af.
Sowieso heb je minder last van verkopers als je ze met respect behandelt. Dus ze even aankijken en vriendelijk zeggen dat je niets wilt kopen. Als je ze negeert of afblaft blijven ze je juist langer volgen.

En dan zijn er nog de landen waar nauwelijks engels word gesproken en het schrift voor ons ook nog eens onleesbaar is.
Een onmisbaar boekje is dan Point-It. Dit is een klein boekje met meer dan duizend foto’s. waar je dus op kunt wijzen. Er zijn foto’s van alle dieren, groentes en drinken. En nog veel meer. Het is zo dun en felxibel dat het bij wijze van spreken in je kontzak past. al blijft ie dan niet maanden heel ;-)

Point it

Meer informatie over het Point-it boekje www.graf-editions.de
Het is te krijgen bij de betere (reis) boekhandel of zwerfsport winkel. (rond de 7 euro) krijgen