welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Meest bizarre grensovergang ooit!

12-10-2014, Kruger

Vandaag een lange rijdag voor de boeg. We rijden van de kust naar de grens van Mozambique me Zuid-Afrika in het noorden. We laten de brede strook zand met palmbomen dus achter ons en komen in de binnenlanden terecht. Eindelijk een plek waar mensen wel lijken te kunnen leven van het land. Er is hier water en grond met iets wat lijkt op voedingsstoffen dus kunnen er groentes verbouwd worden.
Ik koop langs de weg echt heerlijke tomaten, komkommers en paprika’s. Ook hier is mijn Spaans toch wel handig. We begrijpen elkaar prima.
Om 12.00 komen we bij de gate van Limpopo NP. Onderdeel van het transfrontier park waar ook Kruger NP bij hoort. We hobbelen dus 3 uur lang over een vrij slechte onverharde weg op weg naar de grens met Zuid-Afrika in de hoop ook dieren te zien natuurlijk. Nou, het is vrij uitzonderlijk maar we zien zelfs geen impala. 3 uur lang helemaal niets!

We zijn net op tijd bij de grens want die gaat om 15.00 dicht. Het is een super kleine grensovergang die maar een paar mensen per dag ziet. En nog vind de dame van de Zuid-Afrika kant het nodig om ons zeker 10 minuten te laten wachten terwijl ze met haar mobiel bezig is.
Er is een mooie poort gebouwd bij de grens maar daar kan de truck dus niet onder door. We zijn niet de eerste die hier tegen op lopen dus we mogen terug Mozambique in om daar het pad te nemen dat om de grensovergang heen gaat. Daar is natuurlijk wel een hek….met een slot…. En niemand die op het idee komt om dat slot open te maken. Het duurt even voor de bewaker die ons deze kant op heeft gestuurd bedenkt dat ie deze poort voor ons open moet maken. En daar staat ie dan, met een enorme sleutelbos met tientallen sleutels er aan.
Het duurt en het duurt en hij heeft ze allemaal gehad en de winnende sleutel niet gevonden. Een collega komt het hele proces herhalen. Ondertussen staan we hier al een half uur te smelten. En dan gaat iemand een ijzertang halen. Met 4 man proberen ze het slot open te breken.
Dit valt definitief in de meest bizarre grens overgangen aller tijden!

In Kruger zien we direct wild. Hoe gek is dat?
We gamedriven naar Mopani camp en gaan daarna terug naar onze wildlife camp. Heerlijk basic en kleinschalig.
Tijdens het koken wordt ik niet zo lekker. Ik haast me naar het toiletgebouw nadat ik Siziba een seintje heb gegeven. Ik ga van mijn stokje, moet overgeven en heb diarree. Maar een half uurtje later gaat het wel weer. Het was vandaag heel erg warm en misschien heb ik niet genoeg gedronken of gegeten.
Gelukkig hebben Siziba en Mark het koken van me over genomen en een hele acceptabele beef stroganof neer gezet terwijl Geerine en Elize mij op hebben gelapt met een sapje en goede zorgen.

  vorig verslag

 volgende verslag