welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Orang Utan

15-10-2012, Bukit Lawang

Wanneer w eom 6.00 opstaan zijn we compleet uitgeslapen en hele maal klaar voor een wandeling door de jungle. Onze gids Firman gaat ons voor. We wandelen eerst een stukje door een rubberplantage voordat we bij het Nationale Park zijn. Bukit Lawang betekend poort naar de heuvels. We mogen dus flink klimmen. Voor iedere stap een plek voor je voeten zoeken in de blubber tussen de boomwortels is niet saai.
We zien de eerst Thomas Leafe monkeys. Ze hebben mooie koppies met een kuif. Dan lopen we richting het gezang van de Gibbons. Wat een prachtgeluid en wat een spectaculair geslinger.
Niet veel verder op worden we onsingeld door Longtail Macaque die een fruitboom hebben gevonden. Het is grappig om te zien hoe vol ze hun wangzakken proppen.
Er komen in dit park ook 2 beren soorten voor. De honingbeer heeft een boom half open gespleten en zijn nagels in de bast gezet. 

We komen aan op de plek waar de Orang Oetans de laatste dagen zaten maar blijkbaar hebben ze deze fruitbomen leeg gegeten en zijn ze verder getrokken. De Gids heeft contact met de ranger van het voederplatvorm maar die heeft ze vandaag ook niet gezien. Er is op dit moment genoeg te eten te vinden in het bos.
Langs een zeer stijl pad glijden we de heuvel af en gaan op handen en voeten de volgende heuvel op. En dan hebben we geluk!!!
Een moeder Orang Oetan met kind!!! Wiehooeee!!!
Grandioos. We hebben ze even voor onszelf alleen totdat de andere groepen komen. De dieren geven er niets om dat wij er zijn en komen zo dicht bij dat wij aan de kant moeten.

Op de terugweg komen we langs een Thomas leafe monkey die een deal heeft gesloten met alle gidsen. Voor een banaan kan je hem van dichtbij rustig bekijken. Je mag hem zelfs die banaan geven. We komen vandaag bij veel dieren dicht in de buurt maar dit is de enige die iets krijgt. De dieren lijken er ook niet van uit te gaan iets te krijgen van de gidsen.
We komen langs het voederplatvorm waar we zelf maar aan de bananen en passievruchten gaan. Het enige wat er te zien is zijn de makaken die af komen op de bananen die bedoeld zijn voor de Orang Oetans.

Alle Orang Oetans in dit nationale park zijn namelijk dieren die in gevangenschap hebben geleefd en weer terug uitgezet zijn in de natuur. Een aantal dieren heeft soms nog behoefte aan bijvoeren. Maar in het regenseizoen kunnen ze genoeg fruit vinden dus zie je ze niet bij het voederplatvorm. 

Na een jungletrekking van 4,5 uur smaakt een koude cola goed. De koude mandi is een beproeving. Ik had het zelf nog niet gezien maar Jeroen ziet dat ik onder het bloed zit. Het stroomt van me af. Oorzaak: een heel klein plekje onder mijn borst. En het blijft maar bloeden en bloeden. We vragen de gids wat het kan zijn en hij denkt een bloedzuiger. Als we het na een uur nog niet onder controle hebben krijgen we het advies om er cigaretten as in te wrijven. Dat helpt ook niet. Het antistollingsspul van de bloedzuiger doet zijn werk goed.
Als ik mijn derde shirt sta uit te wassen ben ik daar dankbaar om want je spoelt het bloed er ook zo uit. Geen vlekje te zien.
na 3 uur is het enigszins onder controle en kunnen we gaan lunchen. We zijn het dorp nog niet uit of we krijgen een plensbui op ons dak. We rennen een mini eettentje binnen. Mevrouw moet wakker gemaakt worden en we hebben 1 optie. Fried Rice. Hij smaakt prima en het uitzicht op de rivier is ook geen straf.

Bukit Lawang is een pad langs een rivier met krakkemikkige eethuisjes, guesthouses en winkeltjes. Best een leuk bij elkaar geraapt zootje. En er is geen kip. We steken een bruggetje over en gaan wat drinken. Genieten van het uitzicht op de rivier  en de bedrijvigheid. We spoeden ons voor een bui uit richting onze kamer. verband vervangen, boekje lezen, tukje doen en dan dineren.
Na het eten draaien ze een film over het Orang Oetan Opvangcentrum dat hier zat. Leuk!

  vorig verslag

 volgende verslag

 

Fotoalbum