welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Grottempels

23-2-2012, Kandy

Om 8.00 vertrekken we uit Polonaruwa. We rijden dezelfde weg weer terug naar Dambula. Daar bezoeken we de beroemde grottempels. Daarvoor moeten we weer even flink zweten want er is geen schaduw te bekennen op de trappen de rots op. Maar het is de moeite meer dan waard! Er staan en liggen vele budhabeelden in grotten die zeer kleurrijk beschilderd zijn. We kijken onze ogen uit.
Op weg naar beneden struikelen we over de spelende aapjes. Eentje is heel nieuwsgierig en wil de lens van mijn camera aanraken. 

Na een uurtje rijden komen we bij een kruidentuin waar we een hele goede uitleg krijgen. We zien onze eerste vanille en weten nu meer over peper en kaneel. Kruiden spelen een hele belangrijke rol in de lokale geneeskunde. We krijgen een gezichtsmassage met vochtinbrengende gel en een hoofd- en schoudermassage. Jeroens hoofd wordt nog wat extra ingesmeerd met spul ter voorkoming van haar uitval. ( een paar jaar te laat, maar goed)
Uiteraard moet je ook even langs de winkel maar dat is in dit geval niet zo erg. We eten hier ook en ze hebben een paar interessante gerechten. Gebakken jonge jackfruit en een lekker aubergine prutje.

Een uurtje later stoppen we bij Alu Vihara. Een klooster met een wat modernere grot tempel. Ook hier zijn de muren en plafonds mooi beschilderd. 1 grot is met name bijzonder. Hier zijn beelden gemaakt die allerlei martelingen tonen en muurschilderingen die laten zien wat voor gruwelijks er met je gebeurd wanneer je je niet netjes gedraagt.
Een grote groep monniken en bezoekers zijn aan het zingen. Ik raak aan de praat met een mevrouw die dit alles aan het filmen is. Ze komen uit Cambodja en komen de monniken boeken brengen. Ze vind het fantastisch dat ik meerdere keren in Cambodja ben geweest waardoor het in 1 keer geen enkel probleem is dat we mee kijken met de ceremonie.

We rijden Kandy binnen en dat is wel even wat anders dan wat we tot nu toe gezien hebben. Dit is een stadje vol hektiek. Het heeft een centraal meer en is omringd door hoge heuvels.
Bij een edelstenenwinkel krijgen we een film te zien over hoe ze die edelstenen mijnen. Werkelijk ongelooflijk hoe ze die schachten met de hand uitgraven en provisorisch proberen te stutten. Super zwaar en gevaarlijk werk. We weten te ontsnappen aan de verkoop na afloop. 

En dan naar het hotel! Daar verlaat net een bruidspaar het pand. Het derde bruidspaar dat we vandaag zien. Het is vrijdag en volgens een bepaalde kalender ook nog eens een goede dag om te trouwen.
Onze kamer is een balzaal! We hebben een zitkamer, een slaapkamer en een hal naar de badzaal.

We lopen richting het stadje langs het meer. Het oogt vrij vredig en romantisch. De stroom toeterende auto's verstoord het plaatje een beetje. Het valt niet mee om een restaurantje te vinden. Heel Sri Lanka heeft dat probleem. Buiten de deur eten doen ze hier nauwelijks. Uiteindelijk gaan we met een volle maar in een tuktuk terug richting hotel.

 

TIP: Zorg dat je altijd een paar (dikke) sokken in je tas hebt zitten want je moet overal je schoenen uit en je voetzolen verbranden op de hete stenen. Sokken aanhouden mag wel

 vorige verslag

 volgende verslag

 

Fotoalbum