welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Fietsen

22-3-2012, Polonaruwa

Om 9.00 staan we voor het museum van Polonaruwa. Hier kopen we de entreekaartjes voor de oude hoofdstad van Sri Lanka. Polonaruwa was 800 jaar geleden het commerciële en religieuze hart van het land. Vanuit hier regeerde verschillende koningen.

Het is goed om eerst het museum te zien want je wordt er enthousiaster van om de archeologische sites te gaan bekijken. We hebben fietsen gehuurd en Jeroen komt met zijn knieën bijna tegen het stuur. De fietsen zijn hier niet groot. De eerste ruïne die we aandoen is vroeger het paleis geweest. Het is moeilijk voor te stellen dat dit gebouw vroeger 7 verdiepingen had. We zien in de muren de gaten zitten voor de steunen van het plafond. Wij komen tot 3 verdiepingen en het is nu al behoorlijk hoog!

De oude stad is gelegen in een mooi park met veel bomen. Er is gelukkig veel schaduw te vinden. Het is een graadje of 34 maar het voelt heter. Vooral als je bij de boeddhistische tempels je slippers uit doet. De brand je echt je voeten aan het hete zand. Met rare passen en sprongetjes rennen we van schaduwplekje naar schaduwplekje. Het is wel erg mooi.
Na weer een stukje fietsen komen we bij een enorme stoepa. De op 4 na grootste van Sri Lanka. Hier komt ook een schoolklas aan, achtervolgt door mannetjes op fietsen die ijsjes verkopen.

Wij hebben trek en zien per toeval een klein drink/eet tentje. We bestellen 2 cola en roti. De Roti is gemaakt van deeg en kokos en wordt geserveerd met sambal, ui en nog iets. Het trosje bananen erbij om de stijgende temperatuur in je mond te blussen is erg welkom. Het is wel lekker en het vult aardig. Het oude vrouwtje zit knikkebollend te wachten tot ze ons de rekening kan presenteren van 270 roepies ( €1,80)

We willen eigenlijk alleen nog de beelden zien die uitgehakt zijn uit 1 rots en de lotusfontein. Die laatste ligt behoorlijk ver van andere dingen af en het stukje fietsen valt een beetje tegen. Vooral omdat we helemaal gaar zijn van de hitte. Maar het was toch de moeite waard. De fontein is niet groot maar de vorm is zeker bijzonder.
Bij de uitgang bellen we Jagath die ons oppikt en terug brengt naar het hotel. We duiken onder de douche en daarna het zwembad in om de rest van de middag niets meer te doen. Ook lekker!

 vorig verslag

 volgende verslag

 

 

Fotoalbum