welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Sigiriya

20-3-2012, Dambulla

Na het ontbijt verlaten we Marawila en rijden het binnenland in. De snelheidsmeter komt zelden boven de 50 kilometer per uur. Het is ook zo'n ongeorganiseerd zootje op de weg. Een smalle provinciale weg met tuktuks, vrachtwagens, brommers, fietsers én wandelaars. Iedereen met zijn eigen snelheid en richting aangeven is een zeldzaamheid.
Het landschap verandert langzaam. Het is heuvelachtiger met rijstvelden. De kapelletjes met Jezus en Maria maken plaats voor kapelletjes met Boeddha. We stoppen onderweg bij een klein stalletje voor een kokosnoot.

in Dambulla lunchen we daarna rijden we naar het hotel. Het ziet er wel ok uit. Ook hier een welkomstdrankje dus dat zal wel gewoonte zijn in dit land. We duiken het zwembad even in en gaan dan wat rond lopen. Er valt nies te zien of doen in de buurt behalve een batik atteliertje. De dames en heren zitten een spel te spelen. Ze willen ons het spel wel uitleggen en we mogen ook meespelen maar geen foto van ze maken. Stel dat de baas het ziet!
Het is een soort biljart met damschijven op een vierkant bord met gaten in de hoeken. Je schiet met je vingers. Richten lijkt veel makkelijker dan het is. 

Om 16.00 gaan we naar Sugiriya oftewel de Lions rock.
De entree is aan de forse kant. Bijna €25 pp!!! Een dagje uit naar bijvoorbeeld een dierentuin in Nederland is goedkoper. Het entreekaartje is wel luxe. Er zit een soort mini dvd in.
Sugiriya is een enorme rots in de vorm van een champagnekurk. Boven op de rots vind je de resten van een paleis en een tuin. Voor de rots zijn ook tuinen aangelegd met symmetrisch lopende waterpartijen, fonteinen en baden om je te wassen. Alles functioneerde met natuurlijke hydrolische systemen en dat was redelijk uniek voor die tijd. Het is rond het jaar 477 - 495. Dit is de mythe. Ondertussen is er bewijs gevonden dat deze plek al 3 eeuwen voor christus in gebruik was. Dat maakt het geheel nog indrukwekkender.

Gelukkig zijn we een beetje in de namiddag. Het is snikheet en het beloofd een pittige klim te worden. Het eerste stuk is door de tuinen en dan begint de klim. Het is een steile trap met gladde en smalle treden. Via een spiraaltrap kom je bij fresco's die er uit zien alsof ze gister gemaakt zijn maar die in werkelijkheid meer dan 1000 jaar oud zijn. Het zijn wulpse, halfnaakte dames met sieraden en bloemen. Erg mooi.
De finale klim de steile rots op begint tussen de immense voeten van een leeuw. Buitenadem en bezweet komen we boven. Het uitzicht op de omgeving is magnifiek. Op de rots zijn de fundamenten van vroegere gebouwen en een bad/waterreservoir. De zon staat laag dus het licht is mooi. We gaan als 1 van de laatste de trappen af maar we moeten wachten op grote groepen makaken die omhoog willen. 

Het avondeten was een buffet waarvan zelfs het vlees koud was. Geen succes, vond ik.

 Vorig verslag

 volgende verslag

 

fotoalbum