welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Schoolboeken voor Paksong

In Pakse bezoek ik Delta coffee. Ik heb namelijk gelezen dat zij zich inzetten voor scholen op het Bolaven plateau. De eigenaresse (een Laotiaanse) verteld wat maar ik moet eigenlijk haar man hebben (Alan, een maleier) en die is er pas vanavond. Alan heeft een koffie plantage op het Bolaven Plateau. De koffie is hier dan ook geweldig.

Ik vertel Alan later dat ik liever spullen koop dan geld geef en vraag hem wat de scholen nodig hebben. Hij heeft de afgelopen jaren de scholen bij kilometer 9 en 11 herbouwd en is nu bezig met kilometer 12. Ik kan schriften en pennen kopen als ik wil. Ik zeg dat ik meer dacht aan schoolboeken. Nou, dat is helemaal goed maar wel duur! Dus ik vraag:"hoe duur?" Nou, wel 10.000 Kip per boek! Dat is dus 80 eurocent. De kinderen hebben nu geen boek. Alleen de leraar. ! boek per 2 kinderen zou dus geweldig zijn. Morgen komt Ankana me ophalen en gaan we samen boeken kopen. Ankana is de manager van Delta coffe en ze doet ook veel voor de projecten.

Zaterdag:
Ankana komt me ophalen met de brommer. Op de markt is een stalletje met schoolboeken. De boeken blijken goedkoper dan verwacht. Ongeveer 50 eurocent per stuk. Ankana weet precies hoeveel kinderen er op school zitten en de verdeling over de klassen. Level 1 heeft 50 kinderen terwijl er in Level 5 nog maar 20 kinderen zijn. School is gratis maar oudere kinderen hebben vaak taken thuis. In eerste instantie koop ik voor ieder Level taalboeken. Volgens Ankana is dat het nuttigst. En voor alle 160 kinderen een schrift, pen en lineaal. Geloof me, dat is een hele stapel! Na wat rekenen kom ik tot de conclusie dat ik nog geen 60 euro aan het uitgegeven ben. Ankana is zeer aangenaam verrast als ik voorstel voor alle levels ook een rekenboek te kopen. Voor iedere klas een nuttige poster voor aan de muur en een voetbal. Nicolaas heeft nu 120 Euro uitgegeven. Er is wel een tuktuk nodig om de stapels boeken naar het kantoor van Ankana te brengen. Daar laat ze me de foto's zien van het herbouwen van de scholen bij kilometer 9 en 11. De gaten in de muren en het dak worden gedicht, het houtwerk geschilderd, De zandvloer word een betonvloer en overal nieuwe bankjes. Bij nr 11 is ook een WC gemaakt ( zeer uniek in Laos) en een waterpomp om de handen te wassen.

Zondag:
Ankana komt me ophalen met de Pick-up van Alan. De boeken liggen al achter in. Het is ruim een uur rijden naar Paksong. We rijden de Mekong vlakte uit en het Bolaven Plateau op. Hier wonen de Laven en alles draait om koffie. Na Paksong slaan we af. De weg hier is zo slecht dat iedereen de berm gebruikt. Die is trouwens ook behoorlijk beroerd. Kuilen groot genoeg om je auto in te verliezen.

We halen het hoofd van de school op. Later kom ik er achter dat hij hoofd is van alle scholen in het district. 5 In totaal. Het is zondag EN schoolvakantie. Toch zijn ALLE 160 leerlingen aanwezig. De school moet nog opgeknapt worden. Alan heeft de aanvraag al verstuurd. De universiteit geneeskunde uit Grenoble financiert de herbouw van de scholen. De vloer is een zandbak, het dak is lek en er zijn weinig tafels en stoelen. Buiten worden alle boeken uitgestald. Niet alleen de kinderen kijken nieuwsgierig toe, er zijn ook heel wat ouders komen kijken. Dan volgt er een soort ceremonie. Ik word voorgesteld aan de 3 aanwezige docenten, het hoofd van het dorp, het hoofd van beveiliging (?? zal wel een soort politie zijn) en nog een of ander hoofd. Dan mag ik mezelf voorstellen. Hierna moeten de kinderen in de rij gaan staan en krijgen ze van de 3 belangrijke mannen een schrift, een pen en een lineaal uitgereikt. De leraren zijn oprecht blij met het extra lesmateriaal en de meeste kinderen lijken ook heel tevreden met hun schriftje enzo. Als alles uitgedeeld is vertrekken we.

We stoppen ook nog even bij km 11 zodat ik kan zien hoe het bij km 12 gaat worden. Alan heeft op het perceel van de school een kleine koffieplantage aangelegd. De leerlingen en de leraren kunnen deze koffie oogsten en verkopen. De opbrengst kan dan gebruikt worden voor onderhoud aan het gebouw en boeken. Een goed plan!

We gaan lunchen en praten over wat de scholen nog meer kunnen gebruiken in de toekomst en hoe ze het project iets meer onder de aandacht kunnen brengen bij de bezoekers van Delta Coffee restaurant. Ze willen bijvoorbeeld zeep, tandenborstels en tandpasta om de kinderen te leren hoe belangrijk het is om dat te gebruiken. Ook wil 1 van de leraren leren tiepen en graag een tiepmachine. En uiteraard boeken en schriften enzo.

Wie weet kom ik hier nog eens terug

Klik  hier voor een overzicht van de uitgegeven €120