welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Monsters zoeken

 13t/m 17-9-2013, Kingussie, Schotland

Vrijdag ga ik eerst nog even een ochtend werken voordat ik richting Schiphol ga. Ik ga de McLoud familie opzoeken die begin dit jaar verhuisd zijn van Engeland naar Schotland. Terug naar Colins roots.

Ik vlieg met flybe. 1 van de twee opties voor een vlucht naar Inverness. Vlak voor het landen krijg ik zicht op het landschap van Schotland. Er lijkt wel helemaal niemand te wonen. Ik denk dat ik Loch Ness heb zien liggen. Dat ligt vlakbij Inverness....maar er is daar wel meer water in de buurt (geen monster gezien). Dus ik weet het niet heel zeker.
De luchthaven is ook echt 1 van de kleinste van Europa volgens mij. Er staat nog 1 ander vliegtuig en als je naar het gebouw loopt en je kijkt om zie je alleen maar groene rollende heuvels om je heen. Het voelt echt een beetje als the middle of nowhere.

Sophia en Colin staan me op te wachten. De meiden logeren vanavond bij de ouders van Colin omdat ze in dat dorp naar zwemles gaan. Sophia en Colin wonen in Kingussie ( king you see) dat ligt in Gairngorms national Park. Een klein dorp dat prachtig ligt maar bijna geen faciliteiten heeft. Vandaar de zwemles in Grantown on Spey.
Om te illustreren hoe klein/groot het dorp is: De klas van de 5-jarige Isla bestaat uit 6 kinderen. Dat zijn alle 5 jarige in het dorp. Voor tanken moet je 20 minuten rijden maar er zijn wel hotels, restaurants en een golfbaan.
Inverness ligt 68 kilometer van Kingussie en dit is de plek waar je naar toe gaat als je bijvoorbeeld iets als een bouwmarkt zoekt. De huizen in Kingussie hebben geen huisnummers maar namen, dat vond ik ook zo leuk.
Ook nog een leuk weetje over het dorp Kingussie ( met dank aan wiki). Het heeft Werelds Beste Sport team EVER! et Shinty team heeft 20 tournamenten op rij gewonnen en was jaren op rij onverslaanbaar. ( Over Shinty later meer).

Afijn, Sophia en Colin halen me dus op en omdat de meiden uit logeren zijn kunnen we gezellig bij kletsen. Ze nemen me mee naar een pub voor het diner. Voor de mensen die niet bekend zijn met het begrip "pub", dit is dus vaak een gewoon restaurant met een bar deel. Niet een kroeg. Cawdor Tavern ligt in de buurt van Cawdor castle wat de Macbeth/Shakespeare kenners iets zou moeten zeggen.
De zomer is sinds vorige week vertrokken uit Nederland en ook uit Schotland. Het valt me alleen op dat het hier dus echt nog heel veel langer licht blijft dan bij ons. Fijn!

Na het eten gaan we richting huis. Ik zie het huis voor het eerst en het is echt indrukwekkend! het is groot en er moet nog heel veel aan gebeuren. Ze hebben het voor een zeer goede prijs kunnen kopen omdat er brandschade was. Er is ook al heel erg veel aan gedaan. Zo is er gelukkig al centrale verwarming. Zijn de meeste kamers op orde en zit er een nieuwe keuken en nieuwe badkamers in. Mijn logeerkamer heeft een fantastisch bed waar ik dankbaar in duik.

Zaterdagochtend slapen we een beetje uit en gaan na het ontbijt richting Grantown on Spey om te lunchen bij de ouders van Colin en daarna de meiden mee te nemen (aka the mcloudmonsters). Maili van 8 weet uiteraard nog wel wie ik ben maar Isla van 5 twijfelt of ze me nog kent. Ik ren wat door de tuin met ze en dan hebben ze me geadopteerd.
Na een heerlijke maar machtige lunch gaan Sophia, Isla en ik eventjes door de hoofdstraat van het dorp wandelen om de 4 winkels te bekijken en bij de apotheek tape te kopen voor mijn voet.
Tegen het einde van de middag rijden we richting Kingussie. We slaan even af bij de ruïnes van Ruthven Barracks. Op een heuvel ligt de ruïne dat van een afstandje op een kasteelruïne lijkt. We hebben de vlieger mee dus die laten we op. Je waait bijna uit je sokken dus het is goed vlieger weer. Al snel zijn de meiden hun interesse in de vlieger kwijt dus staan wij er mee te spelen. Na een uurtje zijn we zo koud dat we richting huis gaan.

's avonds heeft Sophia een etentje van alle moeders van de klas1 kinderen. En ik mag mee. Aan het einde van de straat ligt de golfbaan en daar zit een restaurant bij. Aan het einde van de avond lopen we door het donker over de weg langs kabbelende en soms bulderende rivier. Ik begrijp wel waarom dit dorp een populaire vakantiebestemming is.

Zondagochtend vermaak ik me met de meisjes en de stempels en stickers die ik voor ze heb mee gebracht. Het is vies weer vandaag. Toch gaan we er nog even op uit. Gewapend met de paraplu en met de regenlaarzen aan lopen we naar de brug om te kijken of de duckrace door gaat. Maar die is, zoals verwacht, afgelast. Vandaag dus geen badeendje kopen voor een pond om los te laten op de rivier om te zien welke er wint.
Dus pakken we de auto en rijden naar het Highkand folk museum. Een openlucht museum met niet alleen oude huisjes maar ook verklede vrijwilligers die vertellen over het leven vroeger. De meiden vinden het fascinerend. We rennen met open waaiende paraplu's van huisje naar huisje. De snoepwinkel is natuurlijk het hoogtepunt maar ook de school waar we leren schoonschrijven is favoriet. De leraar geeft mooie cijfers voor je werk en is goed in het geven van complimenten. Jammer genoeg krijg ik maar een 7 omdat ik mijn oefenlijntje niet had gemaakt en mensen die haastig werken kunnen nooit hoog scoren:-)
Om 16.00 zoeken we een plekje om ergens thee te drinken maar na 4 dichte deuren geven we het op en gaan we thuis warme choco maken.

Na het eten even de meiden voorlezen en naar bed brengen. 's avonds kijken we een film die te gruwelijk is om te kijken en te boeiend is om niet te kijken. Laat ik het er op houden dat ik hoop nooit de laatste mens op aarde te zijn tussen een stel bloeddorstige monsters ;-)  

Maandagochtend gaan de meiden naar school. Sophia neemt me mee naar een mooi wandelpad waar beelden langs staan. De Frank Bruce sculpture trail. Die Frank maakte beelden uit dode bomen. Een mooi pad!
Daarna drinken we even snel een kopje thee bij Loch Insh want Sophia moet om 12.00 op haar werk zijn in de bibliotheek van Kingussie. Vol verbazing kijk ik uit over het meer waarin een schoolklas windsurfles krijgt.
Ten eerste omdat het echt koud is. Een graad of 10 en het waait en regent. En die kids van een jaar of 10 liggen gewoon een uur te dobberen in het water. Ze lijken nergens last van te hebben. En hun ouders ook niet, lijkt me. Vraag me af of je daar in Nederland mee weg komt?
Daarnaast verbaasd het me dat dit gewoon in schoolactiviteit is tijdens de lesuren. Daar komen de Nederlandse kindertjes er maar bekaaid af met een gymlesje in een zaal.

Ik ga met Sophia mee naar haar werk. Ze werkt maar 2.5 uur en in een bibliotheek vermaak ik me wel. Dan halen we Isla op van school, lopen langs de winkel en als Maili ook thuis is van school knutselen we wat tot het etenstijd is.
's avonds kijken we een grappige en verontrustende film over 40 jaar worden. We hadden wel even een feelgood filmpje nodig na die horror van de dag er voor.

Dinsdagochtend ga ik me de kinderen weg brengen naar school. Na een korte wandeling door het dorp en de gigantische huizen die er staan terug naar huis voor een snelle lunch en dan brengt Colin met richting de luchthaven. En voor het avondeten ben ik weer thuis.
Ik blijf me verbazen over dat vliegen. Lunch in Schotland en diner in Amersfoort 

 vorig verslag

volgende verslag