welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Post

Poste Restante.

Als je in een redelijk grote stad zit kun je post ontvangen zonder dat je zelf een echt adres hebt.
Het gaat zo:. Je laat de post sturen naar het hoofdpostkantoor van die stad met de vermelding Poste Restante. Zorg ervoor dat op het pakje onze volledige naam vermeld staat en dat de naam exact met onze naam in ons paspoort klopt! In het geval van Jeroen dus Oene Jan Oord en voor Rudi is dat Rudi Maria Antonia Brons. Staat niet alles op het pakketje dan kan het zijn dat we het niet meekrijgen. Je zet ergens op het pakketje je eigen adres. Achternaam, postcode, huisnummer en land is voldoende. Schrijf er voor de veiligheid niet meer info op. Ze moeten die gegevens alleen kunnen gebruiken om het pakketje eventueel terug te sturen en niet om hun familie een logeeradres mee te geven ;-). Schrijf links boven in de tekst: "keep until arrive" dan bewaren ze het wat langer. Gebruik ook geen mooie postzegels dit kan wel eens te verleidelijk zijn en dan krijgen we ons pakketje nooit.
Heb je dit allemaal gedaan vergeet dan niet ons een mailtje te sturen om ons te vertellen waar we iets moeten ophalen!
Wij gaan dan naar het postkantoor naar de speciale afdeling Poste Restante. We laten ons paspoort zien en krijgen het pakje mee. Deze service kost verder niets. De verzender heeft de normale verzendkosten betaald en wij betalen geen extra kosten.

Wat kan je ons toesturen en hoe lang doet het erover?
Denk licht. We moeten het ook allemaal weer meesjouwen! Houd er rekening mee dat we iets weer weggeven. Dus als je wilt dat we het bewaren voor het leven vermeldt dat er dan even bij. Let op met eten! Sommige landen hebben zeer strikte invoerregels. Een verdacht pakketje komt soms helemaal niet aan.
Het duurt soms wel drie weken voor een pakketje uit NL arriveert, maar vaak is het veel sneller. De TPG geeft op voor 'standard mail': 12-15 werkdagen. Maar: de douane kan de boel vertragen.

Hoe stuur ik iets?
Wil je weten waar je iets naar toe kunt sturen mail dan Maria Rozendaal. Zij zal op de hoogte zijn van ons eerst volgende adres

Uit eigen doos
Maria zal ons regelmatig een pakje sturen uit onze eigen krat. We hebben daarin de spullen gestopt die we onderweg toegestuurd willen krijgen. Zo hoef je niet alles in 1 keer mee te slepen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen waar je van weet dat je geen last hebt van bijwerkingen.,lonely planets, scheermesjes, jassen, mutsen, bijzondere tandpasta en stokers (in Rudi's geval), infuusnaalden, boeken enz. We hebben in onze mailbox een lijstje van de inhoud van die doos voor het geval we het vergeten Als we iets nodig hebben sturen we ons wensen lijstje naar haar op. Zij vult de doos dan aan met pretpakketdingen tot het maximale gewicht voor een bepaalde prijs. 1 kilo of 2 kilo verzenden maakt namelijk niet uit qua kosten. Doe er dan nog maar een tijdschrift en wat drop bij!!

Kost dat?
Uiteraard kost het aardig wat om zo'n postpak te versturen. De TPG heeft de volgende prijzen ( januari 2003). We hebben het hier over de " standard" prijzen buiten europa. "Priority" kan ook maar is een stuk prijziger.

 

0-100 gram € 2.00
100-250 gram € 3.40
250-500 gram € 6.50
500-1 kilo € 9.00
1-2 kilo € 12.00

Pakketten zwaarder dan 2 kilo gaan per zogenaamde 'Worldpackspecial'. Hier hebben ze naast " standard" ook de mogelijkheid voor " economy". Alleen geen idee hoe lang het pakket er dan over doet.

0-2 kilo € 16.00 € 13.50
2-5 kilo € 20.00 € 18.00
5-10 kilo € 40.00 € 37.50

Tip: Weeg thuis en vul hem tot het maximale gewicht voor dezelfde prijs. Of neem hem mee naar het postkantoor, laat hem daar wegen en vul hem terplekke met extra dingen. Als je thuis weegt moet je voorzichtig zijn. 1 gram teveel is een ander tarief!