welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Woestijn

16-2-2012, Nizwa en Wahibi sands

Vandaag mochten we uitslapen want de hotelmanager kon ons pas om 9.00 ontvangen. Na een minipromotiepraatje kunnen we aan de dag beginnen. Op naar Nizwa! Daar is een fort en een souq. De souq is erg fotogeniek. Het gerestaureerde deel met de gave muren is minstens net zo mooi als het vervallen deel. En natuurlijk de mensen!
Je zou wel uren kunnen fotograferen .... als ze dat niet erg zouden vinden.
In een souvenir winkeltje koop ik een sleutelhanger maar de gids vind een andere mooier dus koopt hij die voor mij ?! Huh?....ok, bedankt! 
We krijgen Halwa te proeven, een zoete gelei. Er zit rozewater in en amandel en tig andere dingen die ik ben vergeten. Het is wel lekker, in kleine beetjes.

Loay vind dat ik een ketting moet hebben en gaat die voor me kopen. Ik probeer het aanbod af te slaan maar dat valt tegen. De mannencultuur zit hier nogal vreemd in elkaar. Ik kan het eigenlijk niet maken om harder te protesteren want dan staat hij voor schut bij de verkopers. Hij zoekt een zilveren hangertje uit en een kettinkje en dan gaat alles op de weegschaal. Ik wil niet weten wat het kost maar als de sleutelhanger al €4,- kost dan zal dit minimaal het dubbele zijn. Ik voel me een beetje opgelaten maar heb tegelijkertijd toch ook oprecht het gevoel dat hij er verder niet iets voor terug verwacht.
Bij de souq is ook een koffietentje en het is wel lekker om even rustig te zitten en het leven te bekijken.We bezoeken fort Nizwa wat een enorm rond bouwwerk is. Een toren met een diameter van een voetbalveld of wat. Als verdediging gooide ze hier geen pek en veren maar kokende dadelsiroop over hun indringers. Na dit bezoek gaan we lunchen in een Omani restaurant. Ieder gezelschap heeft zijn eigen kamer waar je op de vloer gaat zitten. Ze leggen een plasticje op de grond en alle borden met eten. Briyani was heerlijk! (dat is een superlekker gekruide rijst)

We gaan weer onderweg en hebben een korte fotostop bij het grootste fort van Oman dat nu gesloten is ivm restauratie. Hierna rijden we door naar Jabreen Castle. Dit is geen fort maar een kasteel dus binnen zijn heel veel verschillende vertrekken die ook veel versieringen hebben. Verrassend mooi.
en dan moeten we scheuren om de zonsondergang te halen in de woestijn. 2 uur lang razen we met 160/170 kilometer per uur over de weg. Vlak voor de woestijn passen we de bandenspanning aan en verlaten de weg. We scheuren door het losse zand met een verbazingwekkende 120 kilometer per uur!
en dan gaan we een enorm zandduin omhoog waarvan je niet verwacht dat een auto dat kan halen. Er volgt een achtbaan route berg op en af.

Na een mooie zonsondergang gaan we een loodrecht duin af richting Desert night camp voor een inspectie en een diner. De huisjes hier zijn super de luxe. Té luxe wat mij betreft. airco en warmwater douches passen bij mij niet echt bij een woestijnervaring. Bij het diner komt een mevrouw souvenirs verkopen. Ze draagt een vogelmasker zoals die typisch is voor deze regio. Een bijzonder gezicht.
Na het diner rijden we naar het Oryx Desert Camp waar we overnachten. Ook hier betonnen huisjes maar ingepakt in doeken zodat het nog een beetje op een bedoeïenen tent lijkt. Nadat we onze spullen hebben weggelegd gaan we nog even rond het kampvuur zitten op van die lekkere kussens op de grond. Lekker sterren kijken....

  vorig verslag

 volgende verslag

 

Fotoalbum