welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Prachtige bergrit

15-2-2012 Naar Nizwa

Om 8.00 staan er 2 grote, spiksplinternieuwe terreinwagens op ons te wachten. Loay en Khalid zijn onze gidsen en chauffeurs voor de komende dagen. We rijden Muscat uit en onze eerste stop is de supermarkt om boodschappen te doen voor de picknick lunch. De tweede stop is bij een prachtig fort in het plaatsje Nakhal. Het fort was het huis van een belangrijk man en zijn gezin. De leefruimtes zijn ingericht zoals ze toen in gebruik waren. Prachtige ijzeren bedden, kisten en aardewerk. De dadelkamer verraste me. Hier stapelde ze gevlochten zakken met dadels op zodat door het gewicht de dadelsiroop uit de onderste zakken werd geperst en opgevangen in een kruik.
De uitzichten vanaf het fort zijn schitterend. Een palmboomplantage met op de achtergrond ruige bergen en af en toe een minaret in het groen.
We rijden door naar het dorp Rustaq. Hier is een warmwaterbron. Water is zeer schaars in Oman dus zeer kostbaar en een bezienswaardigheid op zich. Er zijn hele ingewikkelde irrigatiesystemen om optimaal gebruik te maken van het water dat er is. Rustaq heeft ook een immens fort dat gesloten was voor renovatie. We kunnen alleen door de openstaande deuren spieken er er omheen lopen.


Na dit bezoekje begint het avontuurlijke deel van de dag en begrijpen we waarom we terreinwagens nodig hebben. We rijden over een ruige, onverharde weg door een kloof. Links en rechts rotsen en af en toe een palmboom en een geit. De droge rivierbedding doet soms ook dienst als weg. De heren scheuren flink dus we zien vooral stofwolken en komen goed geschud aan op onze picknickplek. Wadi Bani Auwf is de stop. Een kloof met een paar poeltjes water. Ongelooflijk dat er in de paar plasjes water vissen en kikkers leven.
De lunch was verrukkelijk! Arabisch brood met hummus en babakanoesh en salade.
Na de wadi gaan we een spectaculaire rit maken door de ruige bergen. De weg is onverhard, steil en zeer smal. Het uitzicht is fantastisch tot adembenemend (als je uit je raampje kijkt wanneer je langs het randje rijdt).
Geologisch is de route zeer boeiend. Schuin omhoog stekende rotsen, golvende aardkorstlijnen, van zwart tot roos gesteente. En af en toe een struikje of een geit. Het terrein is zo onbegaanbaar dat je je afvraagt waarom er een weg ligt want hier woont toch geen mens?!?
En dan plotseling een plukje groen met een paar huizen er in! Het dorpje Bilad Said is een plaatje.

Net als we denken dat we op de top zitten van het gebergte vertellen onze gidsen dat we nu de bergen in gaan. We klimmen naar 2000 meter ( temperatuur daalt van 25 graden naar 12 graden) en onze chauffeur weet nu heel goed wat MOOI betekend. We hebben het wel 100 keer herhaald. Dit is zeker 1 van de mooiste bergpassendie ik ooit heb gedaan.
Na het hoogste punt is er asfalt en slingert de weg naar beneden. Loay gaat met volle vaart door alle bochten en al snel ben ik serieus misselijk. De toiletstop bij Misfah komt echt net op tijd.
Misfah is een prachtig dorpje met lemen huizen dat geplakt ligt tegen een bergwand in een plukje palmbomen. Ook het plaatsje Al Hambra is een plaatje. De lemen huizen hebben hier mooie metalen deuren zoals je die ook in Jemen ziet.

om 17.00 komen we aan in het Golden Tulipp hotel net buiten Nizwa. Mij iets te groot en te luxe....maar dat is natuurlijk niet iets om over te klagen.

 vorig verslag 

 volgende verslag

  

Fotoalbum