welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Fosielen

16-7 Storms rivier

We hebben gehoord dat er ongeveer 50 kilometer terug een heel klein plaatsje is waar zeer oude fossielen gevonden zijn en een deel nog gewoon in de rivierbedding ligt.
De rit terug duurt langer dan we ons herinnerde van de heenweg. Maar als we eenmaal kunnen afslaan is het wederom een prachtige route door de bergen met na iedere bocht een nieuwe verrassing.

Het dorp Nieu Betheseda is heel apart. Het zijn een paar hele brede straten die grotendeels onverhard zijn. Huizen liggen ver uit elkaar en het lijkt wel alsof er de afgelopen honderd jaar niets veranderd is. Hoewel veel huisjes nu een galerie zijn of een bed&breakfast.
Het fosielmuseum is in een huis van de man die ooit per ongeluk op zijn land wat botjes vond. De fossielen die ze hier vinden zijn van ver voor de dinosaurussen. Ze zijn 254 miljoenjaar oud!
Moeilijk te bevatten. Er zijn een paar modellen en plaatjes en ze zien er ook niet uit als iets dat we ooit eerder hebben gezien.
Maar het is pas echt vreemd om op een lelijk stuk rivierbedding te staan en dat de gids dan met een flesje water even een schedeltje en wat ribben oplicht. Nogmaals….twee…honderd…vier…en vijftig…miljoen…jaar…oud!!!!
We lunchen even op de hoedeplank en gaan dan kilometers maken richting de kust. Het is meer dan 100 kilometer rechtdoor. Best saai.
Maar je kunt wel mooi zien waarom de Garden Route zo heet. Als je uit de rest van Afrika komt is dit in eens wel heel erg groen allemaal.

Ik was een beetje fan af als het om Zuid-Afrika gaat maar deze roadtrip laat toch wel weer zien dat het landschappelijk eigenlijk wel een erg mooi land is om doorheen te rijden. Komt ook door Nico die me daar om de tien minuten aan helpt herinneren.

Stormrivier is een klein plaatsje in Tsitsikamma National Park. Wederom niet groter dan een straat of 6. Tube ’n Axe Backpackers ziet er goed uit. Ze hebben naast de bar een grote half overdekte vuurplaats en daarachter een zwembad. Ik wil hier wel eens terug komen in de zomer. Onze kamer is wat minder. Zo klein dat de tassen in de auto moeten blijven. De openlucht douche is in dit seizoen voor mij ook wat aan de frisse kant. Ik loop wel een stukje voor een andere douche. We zitten in het gebouw waar het personeel ook verblijft en die zijn nu niet echt het visitekaartje van hygiëne. De gemeenschappelijke keuken en de beschimmelde koelkast zijn de smerigste die ik in tijden heb gezien. Dit zegt overigens niks over de rest van het hostel. Dat ziet er schoon uit.
We eten in het hostel en spelen wat pool en dan is de avond zo om.

 
 vorige verslag

 volgende verslag