welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Joodse wijk

 

Zaterdag 22-11-2014, Marrakech


Mijn moeder staat fris en fruitig op. Dat is goed nieuws.
Het weer ziet er ook beter uit dan gister dus we gaan vol goede moed richting de joodse wijk. Maar eerst naar paleis Baia. Groter dan het paleis van gister en met zo mogelijk nog meer versieringen. Vooral de plafonds. Ook zijn er hier meerder binnenplaatsen sommige met fonteinen en andere met tuinen er in.
Niet ver van het paleis ligt een museum van een Nederlandse verzamelaar. De groninger woont  al een eeuwigheid in Marrakech en heeft jarenlang zich verdiept in de culturen rond de Sahara. Hij heeft uit alle windstreken kleding en sieraden mee genomen Die liggen nu uitgestald in zijn huis. En dat huis is zelf al een bezienswaardigheid.
Niet groot maar leuk om even binnen te stappen.

Bij de ruïne van weer een ander paleis is een pleintje waar ook leuke dakterrasjes zijn. Met vol uitzicht op de ooievaars die op hun nesten zitten. De hele muur en zijn torens zitten er vol mee. Een pracht gezicht.
Op zo’n dakterrasje ga ik voor een 3 gangen lunch die ik voor een deel ook in mijn moeder probeer te stoppen maar die durft alleen droog brood aan.
Eerst krijg ik een bord met allemaal rauwkostdingetjes. Er zit ook iets bij wat ik niet kan thuis brengen. Het is oranje, beetje zoet maar ook een gekke structuur. Het lijkt een beetje op appel en op pompoen. Dus ik vraag wat het is. Komt die man terug met een pompoen in de vorm van een appel ..hahahaha.
Tweede gang is Tajine Kefta. Oftewel gehaktballetjes in rode saus. Daarna een bordje met mandarijntjes en dadels en dan verse muntthee met marokkaanse koekjes. Genieten dus!
We kletsen een tijd voordat we weer op pad gaan. Ondertussen is het mooi weer geworden. Bijna warm zelfs.
De joodsewijk stelt niet veel voor. Gewone hele smalle steegjes met rode muren en verder is er niet veel te zien of doen. Als we uiteindelijk de begraafplaats vinden staan we ook nog eens voor een dichte deur. Ik had ’s ochtends nog geroepen: “ is de joodse wijk slim op sabbat?”. Nou, nee dus J
Dus lopen we al shoppend terug naar de kamer. Deze keer ben ik wiebelig. Iets wat me de laatste twee weken hinderlijk volgt.

Na een paar uurtjes gaat het wel weer. Voor het avondeten gaan we weer richting het grote plein maar zoeken deze keer een dakterras uit om alles te kunnen overzien. Prachtig met al die lichtjes en de bedrijvigheid. Je verveeld je geen moment. Het is alleen best fris zeker als de wind komt opzetten en de eerste spetters vallen. We lopen even snel langs een noten verkoper voor een zakje amandelen en abrikozen en gaan dan in onze Riad zitten met ons snackje en een boek.

 vorig verslag

 volgende verslag