welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Merdesa

Vrijdag 21-11-2014, Marrakech

We worden wakker van het oproep tot gebed van de verschillende moskeeën in de buurt. We zijn dus ruim op tijd voor het ontbijt dat vanaf 8.00 geserveerd wordt. De jongens zijn zo lief en gastvrij. Ze hebben onthouden hoe we onze thee en koffie drinken en proberen het allemaal zo perfect mogelijk te doen. De verse sinaasappelsap is heerlijk en er is niets mis met het broodje en jam. Verse muntthee erbij en meer heb je toch niet nodig? En dan komen ze nog aan zetten met een warme “msemmen “. Dat is een soort roti/zoutig pannenkoekje. Lekker met la vache qui rite er op.

Het weer is een beetje twijfelachtig. Het regent met vlagen. Met de paraplu uit lopen we dus eerst maar naar een overdekte bezienswaardigheid in de hoop dat het later op de dag droog wordt.
Marakech ziet er in de regen een stuk minder kleurrijk uit dan anders. Veel winkeltjes blijven ook dicht. Want wie wil zijn handelswaar nu nat laten worden?
We gaan eerst naar Musee de Marakech dat in een 19de eeuws paleis zit. Ze hebben er een moderne kunstcollectie hangen maar die hebben we niet gezien. Het pand zelf is zo indrukwekkend dat je compleet vergeet te kijken naar de schilderijen. Jammer voor de schilderijen maar het pand heeft ze niet nodig. Alles is rijk versierd. De houten plafonds met op iedere balk een andere schildering. Pleisterwerk met in ieder paneel een ander motief en geen muur of vloer van mozaïek lijkt gelijk te zijn. Je kijkt werkelijk je ogen uit. Een waar doolhof met binnenplaatsen die voor verassing na verassing zorgen.

Als we het museum uit komen lijkt de ergste regen over. We lopen dus door naar het er naast gelegen Merdesa. Deze Koranschool is ronduit prachtig. Werkelijk ieder oppervlakte is versierd. En de binnenplaats met de ondiepe vijver zorgt voor mooie spiegelingen.
Voor mijn moeder is het alleen niet ideaal. Ze heeft een probleem met haar evenwichtsorgaan en wanneer ze omhoog kijkt wordt ze duizelig. In het normale leven niet zo’n probleem maar als je gebouwen gaat bekijken met de meest prachtige plafonds dat wordt je geconfronteerd met flinke duizeligheid. Ik probeer dus zo veel mogelijk foto’s van de plafonds te maken en ze op die manier aan haar te tonen. Maar het kwaad is al geschiet. We zoeken een terrasje op om even bij te komen.

In 1 van de vele steegjes kopen we allebei een mooi waxinehoudertje / parfumbrandertje. De man van de winkel brengt ons naar een zaakje waar ze de parfums verkopen. En zo staan we in eens in een zaakje waar de potten met allerhande kruiden en pigmenten tot aan het plafond staan. Ik koop parfum in een blok en mijn moeder olie.
We zijn weer bij het plein waar we gister koffie hebben gedronken. Hier zitten een heleboel “kruideniers” of hoe je ze ook wilt noemen. Ze verkopen kruiden voor je eten, kruiden voor huid verzorging, kruiden voor geneeskunde en parfums. Ze hebben vrijwel allemaal ook nog een handeltjes in schildpadjes en kameleons. Leuk voor in de tuin was het antwoord op mijn vraag:” wat moet je er mee?”.
Op het kleine pleintje zit een leuk eettentje met een dakterras. Het is zelfs helder genoeg om tussen de wolken door de besneeuwde bergtoppen van het atlasgebergte te zien!
Ze hebben heerlijke broodjes met kefta en met avacado.

We lopen nog wat door de souk maar mijn moeder voelt zich echt niet lekker dus gaan we terug naar de kamer.
Na een tijdje voelt ze zich beter en wil met me mee weer even de straat op. 5 minuten later draaien we al weer om. Toch geen goed idee.
’s avonds haal ik voor haar een brood en wat koekjes en voor mezelf een sandwich.

 vorig verslag

 volgende verslag