welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Konvooi

5-5-2014, Bandula

We hebben een lange rijdag voor de boeg maar eerst maar eens zien of Walt de truck de steile helling op krijgt. En dat lukt zonder al te veel moeite.
De weg begint wat slechter te worden dus we krijgen een fijne Afrikaanse massage.
Er vind een stoelendans plaats om uit de zon te zitten en om 10.15 komen we aan bij de brug. We mogen er niet door. We moeten wachten op het militaire konvooi. En die gaat pas om 14.00

De bevoorrading loopt voor Neil niet helemaal zoals gehoopt. Hij heeft geen brood en geen gas meer. Bij de brug staan een paar hutjes en een soort barretjes. We kunnen dus naar de wc en een cola kopen. Neil heeft een vrouw gevonden wiens keuken hij mag gebruiken. Hij vraagt me te helpen. We nemen het kookhout en de pan mee en lopen dan een klein hutje in waar vuurtjes branden.
Er hangen 3 gevilde geiten aan de boom en een man zit vis schoon te maken.
Ik vind het mooi om dit mee te maken. 2 groepsgenoten komen kijken wij doen als 3 vrouwen of we 1 man voor ons laten koken. De lokale dames lachen er hartelijk om. Niet veel later stuurt Neil me om een deksel. Daar gaat mijn autoriteit
J
1,5 uur later heeft Neil een mooie pastalunch gemaakt. Water koken duurt even voor een grote groep op een klein vuurtje.

Het is gezellig bij de truck. In een kleine strook schaduw zit iedereen spelletjes te spelen om de tijd te doden. Om 14.00 gaan we rijden. Echter van korte duur. Na 10 minuten staan we weer stil. Het konvooi moet gevormd worden. Uiteindelijk rijden we pas om 15.30 weg. Ruim 5 uur vertraging hebben we nu op gelopen.

Op iedere wagen in het konvooi komt een militair dus ook bij ons. Op de vrachtwagen met nieuwe graafmachines die voor ons rijdt staan er zelfs 8.
Het is al bijna donker als de konvooi eindigt. We moeten nu nog 4(!) uur rijden. Het is 22.15 als we aankomen in Bandula. Neil heeft geregeld dat er hamburgers klaar staan in het restaurant.
Tenten opzetten doen we niet meer. We nemen allemaal een upgrade in 1 van de huisjes

 

 

Update van na de reis: Tijdens het konvooi zat er een militair voor in de truck naast Walt met zijn geladen wapen zijn kant op. Niet dat hij onder schot werd gehouden maar Walt had liever gezien dat de loop de andere kant op gericht werd. En wel om 2 redenen:
1: de beste man viel in slaap en je weet nooit wat zijn eerste reactie is als ie wakker schrikt
2: dat wakker schrikken was een serieuze mogelijkheid want Walt wist dat ie rond reed met een band die ieder moment een klapband kon worden. Je wilt niet weten wat zo’n explosie teweeg brengt in een konvooi vol bewapende en schietgrage mannen!

Update 2:
Het Konvooi was er niet voor niets natuurlijk. Het was om ons te beschermen tegen de Renamo rebellen die actief zijn in die regio. Zij willen midden en noord Mozambique scheiden van de rest. Enkele weken later hebben ze een paar keer gericht geschoten op het konvooi waarbij doden gevallen zijn die in bussen zaten in dat Konvooi.
Het mag duidelijk zijn dat de route zoals ik hem gevolgd heb voorlopig niet meer zo uitgevoerd gaat worden. We gaan nu door Zimbabwe

 vorig verslag

 volgende verslag