welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Start Ramadan

21-7-2012, Hoge Atlas

Vannacht is de Ramadan begonnen. De mannen sliepen ook op het dak en stonden om 4.00 op om te ontbijten. De moskee was afgelopen nacht ook 3 keer actief vanwee de start van de Ramadan.

Opstaan is een uitdaging. Alle spieren zijn mega stijf. Ik heb een joekel van een blaar op mijn hak dus prop ik met tegenzin mijn voet in mijn bergschoen.
De eerste 2 uur bestaan uit bergop wandelen. Nog zwaarder dan gister. Zigzaggend ploeteren we omhoog. Dit keer is er meer teamspirit dus dan loop je toch wat makkelijker. Niets zo demotiverend om iedereen in de verte te zien verdwijnen als je in de achterhoede zit. Vandaag blijft een groot deel van de groep, uit solidariteit, bij elkaar en zo trekken we elkaar er door heen.

Boven op de bergpas wacht een aangename verrassing. Een jongen met een kratje frisdrank!
Hij loopt iedere dag dit stuk omhoog mét een kratje fris om ons te voorzien van snelle suikers. Respect!

Het stuk naar beneden is net zo'n grote uitdaging. Rollende stenen vragen veel concentratie.
Om 12.00 storten we ons op de matjes die weer klaar liggen onder de walnootbomen. Even een tukje doen en dan lunchen.
Voor de mannen die onze lunch maken moet zwaar zijn tijdens de ramadan. Lachcen heeft het superzwaar. Hij loopt met ons mee en mag ook geen druppel drinken. Zelfs niet zijn mond spoelen. Zijn lippen zijn nu al gebarsten.

Na de lunch lopen we onder de bomen richting de waterval van Imlil. Het is hier lekker koel omdat er overal stroompjes zijn.
Na de waterval is het nog even flink klimmen voor we bij de Gite in Aremd zijn. Het uitzicht op de Jebel Toubkal is echt fantastisch. De Toubkal is de hoogste berg van Marokko. Zelfs van Noord-Afrika.

Nadat wij het avondeten op hebben gaan de mannen naar de moskee om het vasten te breken. Wij hebben vanaf het terras zicht op het straatje en zien dat er schalen couscous op de weg gezet worden. De mannen die terug komen van de moskee kunnen onderweg naar huis al wat eten.
Een mooi gebruik!

De avond eindigt spectaculair met een bijna brandje. Een lantaarn met kaars vatte vlam en begon aan het tapijt. Een fles water en een fles limonade blust de boel.
Ook deze avond geniet ik van de mogelijkheid om in de open lucht te slapen. Het is in het dorp nog onrustig omdat iedereen nog bezig is met eten. Bijzondere achtergrond geluiden om bij in slaap te vallen.

 vorig verslag

 volgende verslag