welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Te  hectisch

Fes 23+24-3-2009

We hebben verrassend goed geslapen. Onze kamer lag aan een drukke weg dus hadden we dat niet verwacht maar in Marokko zijn de straten leeg na 22.00 dus we hebben geen auto gehoord tot de volgende ochtend.
We pakken onze spullen in en gaan de huurauto terug brengen. Dit moet gebeuren bij het Sheraton Hotel. Een flink hotel leek ons. We rijden dus rondje na rondje in de buurt waar ie zou moeten liggen. Als we zeker weten dat we alle straten goed bekeken hebben gaan we het maar eens navragen. Het sheraton heet sinds een jaartje of twee anders...zucht
We vragen later nog even aan de verhuurjongen waarom wij dan niet de nieuwe naam door hebben gekregen. "ja, maar er is maar 1 sheraton!"
Ja...duh....maar dat staat niet op de gevel!!
"ja, nee, dat klopt..maar iedereen hier weet dat dit de sharaton is hoor!!"
goed....het ontgaat ze dus dat een toerist gewoon opzoek is naar een naambordje als je in een megadrukke stad rondcrossed.
We dachten ze nog even een servicegerichte tip mee te geven zodat volgende toeristen niet mega gefrustreerd raken maar blijkbaar hebben wij hele gekke ideeen.

We pakken een petit taxi naar het oude centrum. Die kleine taxi's zijn echt erg fijn. In Fes zijn ze rood en dus makkelijk herkenbaar en ze rijden allemaal zonder aarzelen gewoon op de meter. Voor 80 cent staan we dus een kwartiertje later bij de Medina.
Vol goede moed storten we ons in de wirwar van straatjes. De Lonely Planet heeft echt uitzonderlijk weinig adresjes staan dus als de eerste vol zit laten we ons maar naar een alternatief brengen door de jongen van dat hotelletje. We komen bij een prachtig nieuwe Riad. Ze zijn net open en we zijn dan ook de enige gasten. De kamer is niet spotgoedkoop maar we krijgen 10 euro korting. Het vrouwtje dat de boel runt spreekt net zoveel frans als wij dus het is leuk hannessen met gebaren.
We douchen even en gaan dan op straat een ontbijt zoeken. We vinden een leuk tentje met een terras op het dak. Een goede plek om stiekem foto's te maken.
Daarna storten we ons in de drukte.

Fes versus Marrakech
F. is groter.....zeggen ze. Maar we hebben het idee dat F. overzichtelijker is dan M.
M. heeft een centraal plein. Iets dat we in F. missen.
De mensen in M. zijn veel traditioneler gekleed en in de steegjes moet je continue aan de kant voor brommers en ezels. In F. zie je af en toe een ezel en geen brommers.
F. is gepolijster, schoner, toeristischer maar ook minder hassle van jongetjes vergeleken met M. In M.  zijn de straatjes smaller maar in F. overdekken huizen soms de steegjes
M. is authentieker. M. heeft meer kruidenwinkeltjes terwijl F. de leerlooierijen heeft. In M. is meer te zien in de medina dan alleen de winkeltjes. F. heeft ook een merdersa en een moskee of twee maar in M. waren er meer bezienswaardigheden.

Ok, Fes is dus schoner en gepolijster maar daarmee niet meteen charmanter om eerlijk te zijn. Het gebrek aan een centraalplein maakt ook dat we na een tijdje lichtelijk claustrofobisch worden omdat je niet kan ontsnappen aan de drukte.
De handelswaar is overigens ongeveer gelijk. Veel spul voor toeristen en levensmiddelen. De nogawinkeltjes zijn prachtig. Die hebben we nog niet eerder gezien. Hier zie je ook veel meer karren met slakken. De man met het slakkenwinkeltje had plafond vol met ontsnapte koopwaar.
We bezoeken ook in Fes een Medersa. Prachtige gebouwen en een oase van rust.
Na uren ronddolen door drukke steegjes ontsnappen we om een uur of drie naar een restaurant in een prachtige riad. We nemen daar een standaard 3 gangen lunch zodat we de rest van de dag niet meer hoeven te eten. De warme salades waren met name erg lekker. Iets met aubergine, iets met bloemkool en safraan, iets met geroosterde paprika en iets met courgette. Heerlijke prutjes
Als hoofdgerecht gaan we voor 2 traditionel Tagines die je geproefd moet hebben volgens de boekjes. Kip met abrikoos en amandel en de lam met pruimen. Allebei errug lekker!
Hierna gaan we naar het hotel, uitbuiken en de foto's eens rustig bekijken. We zijn helemaal gaar. De lange autodag van gister in combi met de drukte van Fes hakken er in. We gaan de rest van de dag helemaal nergens meer heen.

De volgende ochtend ontbijten we weer bij dat dakterras tentje. Een eenvoudige vierkante pannekoek (maar dan net anders), jam, thee en jus d'orange zijn een prima manier om de dag te starten. En met drie bedelende zwangere poesen aan je tafel ben je nog druk met voederen ook!
We lopen zo snel mogelijk richting de leerlooierijen en verfbaden. Die zouden in de ochtend het mooiste zijn omdat ze dan nog vol kleurige verf zitten. De baden waar wij op uitkijken zijn echter errug saai. Verschillende tinten bruin en dat is het wel. Een beetje een teleurstelling. Ook moet je je er een beetje doorheen bijten dat je een "gids" hebt om ze uberhaubt te kunnen zien en via zijn winkel moet om weer bij de straat te komen.
Die verfbaden zijn wel boeiend. De mannen werken daar met chemicalien die niet goed zijn voor een mens en zitten daar met blote handen en benen in en aan! Vreselijk werk.
Eerst gaan de huiden van schapen, geiten en kamelen een aantal dagen in een bad waardoor de wol van de huid wordt afgeweekt. Dan gaan ze in een hele grote houten centrifuge. De wol en de huiden worden gescheiden en te drogen gelegd en dan gaan de huiden enkele dagen de verfbaden in. Op de heuvels buiten de stad liggen de huiden dan verder te drogen.

Met wat tegenzin lopen we nog wat rond in de medina. Het is gewoon te druk en teveel van hetzelfde. We gaan opzoek naar wat rust. Op de kaart zijn een aantal tuinen aangegeven die we opzoeken. Maar om 1 of andere duistere reden zijn die geen van alle toegankelijk. We lopen dus maar terug naar het hotel. Aan het einde van de middag proberen we het nog eens. We lopen nu naar de Mellah (joodsewijk) en daarna gaan we op een pleintje buiten de medina zitten kijken wat er allemaal gebeurd. Een jochie van een jaar of twee komt Jeroen zijn lollie geven. Het ding wordt pardoes bij Jeroen in zijn mond gestoken. Dan begint het spel van geven en terug geven. Het joch klimt bij Jeroen op schoot alsof ze al jaren vrienden zijn. De moeders zitten verderop toe te kijken en vinden het prima. Al snel hebben we een stuk of 8 kinderen om ons heen. Ze oefenen hun frans (en wij ook). Om de conversatie op gang te houden gaan we ze leren tellen in het engels en zij ons in het arabisch. Daarna komt het point-it boekje erbij en die wordt 4 keer door gebladerd. De franse namen voor dingen worden opgenoemd en we moeten ze garanderen dat we kikker ook vies vinden.
Net als wij het zat beginnen te worden moeten de kinderen naar huis. Plots krijgen we van allemaal een kus en zijn ze weg.

's avonds vinden we een cafe waar we eigenlijk al de hele dag naar verlangde. Het heeft Wifi, engels sprekend personeel en muntthee zonder suiker. Heel soms wil je gewoon wat westerse gemakken. Vooral de Wifi maakt me gelukkig. Het is weliswaar beretraag maar in het internetcafe kon ik niet eens mijn eigen site openen of hotmailberichten beantwoorden.
We eten in Clockcafe en blijven er de hele avond zitten. Ze hebben ook boeken om te ruilen dus we hebben nu weer nieuw leesvoer.

Tip
Hotel Maison D'hote Zohour
19, rue Tariana Talaa Shrira
Dat is tussen de 2 hoofdsteegjes Talaa Kebira en Talaa Seghira ter hoogte van de Medersa Bou Inania
tel: 035638598
darzohour@gmail.com
prijs per nacht 350 dirham.
ruime kamer met badkamer. Goed heet water. Mooi riad en goed gelegen.

Voor als je even wilt ontsnappen aan de hassle, het frans en tagine
Cafe Clock
Talla Kbira
http://www.cafeclock.com/
Engels sprekend personeel, wifi, boekenruil, muziek en culturele activiteiten, betaalbaar eten. ook westerse gerechten en thee met de suiker los ernaast!

 vorig verslag 

 volgende verslag