welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Kameelsafari

Erg Chebbi woestijn, 21+22-3-2009

Vandaag hoeven we maar 40 kilometer af te leggen dus kunnen we het rustig aan doe. Beetje uitslapen, rustig ontbijten en kletsen met de mensen van het hotel. Rond een uur of 11.00 gaan we eens rijden.
Niet ver voorbij Rissani zien we de eerst zandduinen van de woestijn al aan de horizon. Een gaaf gezicht! De rotswoestijn die ervoor ligt staat op heel veel plekken in bloei. Ook een prachtig gezicht! In eerste instantie denk je dat het alleen gele bloemetjes zijn maar als je van dichtbij gaat kijken blijken er wel 10 verschillende dingen in bloei te staan. De gele bloemetjes ruiken erg als kamille maar het bloempje is wel anders.

We slaan af naar het tijdelijk meer. Alleen in de lente is hier soms een meer. Er zouden ook Flamingo's moeten zitten maar wij zien alleen ganzen. We denken even lekker een stukje alleen te kunnen wandelen maar helaas zijn we alweer gespot door jongens die iets willen verkopen. uiteindelijk laten ze ons met rust om vervolgens post te vatten naast onze auto. Slim en dodelijkvermoeiend zijn die mannetjes hier!

Behalve woestijn is hier niet heel veel dus melden we ons maar alvast in het hotel dat de Kameelsafari organiseert. We eten een eenvoudige lunch voor een echt belachelijk bedrag (bleek later). €18 voor 1 omelet en 1 eenvoudige salade met 2 cola.
Ze hebben hier ook WIFI dus dan maak ik daar maar eens gebruik van. Het is beretraag maar het feit dat je in de middle of nowhere kan internetten is op zich al grappig (2 dagen later blijkt dat 2 uur werk nooit doorgekomen is dus dat is weer zonde van de tijd geweest)
Terwijl ik zit te werken zie ik het steeds donkerder worden en hoor ik het steeds harder waaien. Jeroen komt me updates geven over het weer. Er hangt een hele flinke storm boven de woestijn. Vlak voor vertrek begint het te onweren.
Toch gaat het kamelentripje door.

samen met de amerikaans/libanese Andrea vetrekken we de zandduinen in. Het waait flink dus de sjaals worden voor het gezicht gebonden. Onderweg worden we gezandstraald en af en toe flink nat van de regen.
Het uitzicht is op zich nog steeds mooi maar heel ontspannen is het ritje niet. Onze gids neemt op een gegeven moment ook een kortere route.
Het kamp waar we vanavond slapen is echt heel leuk. Het ligt in een duinpan en bestaat uit 3 slaaptenten, een eettent, een kooktent en een wc hokje.
Ali duikt het keukenhokje in en wij besluiten hem maar te helpen met het schillen van de aardappels. Verder kan je toch niet veel.
In het keukenhokje is een nest van een vogeltje. Een soort witte mus. Die vliegt gewoon vrolijk door naar binnen en buiten met monden vol vliegjes.
Ali laat ons zien hoe je een mooie tagine opbouwt en we kletsen wat over zijn leven hier in de woestijn.
Dan komen er nog 4 kamelen aan met 4 Nederlanders er op. We blijken dus met 7 man in de woestijn te verblijven. Met name jammer voor Andrea want we krijgen die 4 andere niet echt zo ver om de gesprekken in het engels te voeren zodat zij er ook nog wat van mee krijgt.
Ondertussen regent het niet meer waar wij staan en kunnen we prachtige foto's maken van de donkere lucht en zelfs 2 regenbogen!
We eten bij kaarslicht en iedereen ligt op tijd in de tent. We hebben flink veel dekens dus wat dat betreft hebben we het niet koud maar het waait in de tent. Ik ben heel blij met de muts die ik mee heb. Wind op je hoofd is vrij vervelend om mee te slapen.

De volgende ochtend worden we wakker van een getik. Ik denk dat het vogeltje een vieze tagine schaal heeft gevonden en aan de afwas is geslagen. Maar het vogeltje heeft iets anders ontdekt. De spiegel! en daar is ie echt uren mee zoet.
We staan op voor een mooie zonsopkomst. Echt prachtig hoe die duinen verkleuren in de zon! En de wind heeft alle voetstappen van gister uitgevaagd. Overal kan je nu de kleine voetstapjes van beestjes zien. Ali legt uit welke van de woestijnrat zijn en welke van een springmuisje.
De klimmen weer op de kameel voor de rit terug. Nu kunnen we wat meer om ons heen kijken. Echt prachtig!
In het hotel kunnen we ontbijten en ons even opfrissen. Andrea geeft ons haar videocameraatje. We verklaren haar voor gek maar we moeten het absoluut aannemen. Ze zijn namelijk helemaal niet duur in de VS en ze heeft er nog meer. Het is een supereenvoudig videocameraatje die je ook direct op je computer aan kunt sluiten. Hij ziet er ook helemaal niet hightec uit. Meer een oude casetterecorder. Maar de kwaliteit van beeld en geluid is echt super. Een ideaal reisdingetje dus.
Wij bieden haar een lift aan. Vandaag moeten we 500 kilometer rijden en dat zal neer komen op een uurtje of 9
Andrea wil graag naar Azrou dat bijna op het einde van onze rit ligt. Iets wat ze met het openbaarvervoer niet in 1 dag zou kunnen halen.
De eerste paar uur rijden we door het woestijnlandschap met valeien vol palmbomen. Dan komen we bij een bergpas waar we door een nauwe kloof rijden. Hierna stoppen we even om te lunchen onder de olijfbomen.
Later op de middag rijden we over het middenatlas. Overal om ons heen liggen nog plukjes sneeuw in een moerassig en groen landschap. Je krijgt zin om uit te stappen en dagen te gaan wandelen. Vlak voor Azrou rijden we in 1 keer door een naaldbos en we vragen ons af waarom het zo druk is op sommige plekken. totdat we zelf in de remmen moeten voor...berber apen!!!
Na 7 uur rijden zetten we Andrea af in Azrou. Zelf besluiten we nog een stukje door te rijden. We willen in een plaatsje voor Fes overnachten omdat ik geen zin heb om te rijden in een hectische stad na zo'n lange dag, niet weet waar te parkeren en ook niet waar te slapen. We rijden gewoon naar een dorpje en gaan dan morgenvroeg Fes in.
Ifrane is een heel gek dorpje. Gebouwd door de fransen met de uitstraling van een zwitsers dorpje met chalets en parken. Nu zit er de elite universiteit. Dat het een bestemming is voor de rijken komen we achter als we een hotel zoeken. Die kunnen we hier dus niet betalen. We rijden dan maar door naar Sefrou. In dit plaatsje zouden 2 hotels zijn maar we kunnen ze niet vinden. We rijden rond en rond en ondertussen begint het donker te worden.
Er zit niets anders op dan door te rijden naar Fes. Ik zit alleen al 10 uur achter het stuur en vind het maar niks om tussen de idioten in het donker te rijden. Er is geen straatverlichting, er zijn geen strepen op de weg maar er zijn wel enorme gaten in de weg.
Al met al geen fijne rit! En dan rij je Fes binnen. We hebben besloten het eerste de beste hotel te nemen dat we zien. En dat leek simpel. Maar we zien dus geen hotels. We rijden rond en rond. Van de nieuwe naar de oude stad en worden langzaam gek. Je weet niet waar je bent. Mensen komen van alle kanten op je af en andere auto's snijden je af...en dan ook nog proberen gevels te vinden.
Uiteindelijk vinden we wat. centraal gelegen en vreselijk basic maar ik ben blij dat ik na 12 uur rijden de auto aan de kant kan zetten.


tips:
Kameelsafari
Kasbah Mohayut
Mersouga
http://www.mohayut.com/
mohamezan@yahoo.fr
Bij dit hotel kan je kameelsafari's regelen.(vooraf reserveren!)
overnachten in het hotel €30 per nacht met diner en ontbijt
kameelsafari met overnachting in bebertenten kamp. incl diner en ontbijt. €45 pp
Meer dan 1 nacht met een overnachting bij een berber familie en bezoek aan een oasis. €60 per dag. incl diner, lunch en ontbijt.
het is ook mogelijk om het tentenkamp prive te hebben. (informeer vooraf voor een prijsopgave)

Het kamp is klein. 3 slaap tenten voor max 6 stelletjes, en een eettent
je bagage kan je achter laten in het hotel en na het ontbijt kan je er douchen

hotel el Fath
avenue mohammed V, 107
Fes
schuin tegenover de centrale markt (ville nouvelle)
2 pers kamer met badkamer maar zonder toilet (op de gang) voor 150 dirham (€15)
basic maar prima

 vorig verslag

 volgende verslag