welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Palmentuin

Todra gorge 19-3-2009
Voordat we de Dades Gorge uitrijden rijden we eerst nog een stukje door. We nemen de haarspeldbochten naar het uitzichtpunt. Dan keren we om en stoppen we om de tien meter voor een foto. De Dades Gorge is zo gevarieerd. De rotsen hebben bizarre vormen en er zijn heel veel ruines van Kasbahs, mooie dorpjes en mooie mensen.
De weg tot Tinerhir is recht en vrij saai. We rijden door een rotswoestijn. Wel zien we een kamelenkaravaan!!!
In Tinerhir stoppen we even voor wat picknick boodschappen. We worden aangesproken door een man die 3 jaar in Nederland heeft gewoond, daar zijn spaanse vrouw heeft ontmoet en nu in spanje woont. Hij begint gelijk te vertellen dat Tinerhir allerlei bezienswaardigheden heeft en we zien de bui alweer hangen...Weer een ongevraagde gids! ...zucht
Maar meneer is echt erg vriendelijk en verzekerd ons ervan dat ie geen geld wil, hier zelf ook op vakantie is en gewoon gezellig nederlands wil praten. We geven hem het voordeel van de twijfel. Vooral ook omdat ik weer even lekker mijn spaans kan oefenen.
Ik zit in een mega taal-dip. Als ik frans wil praten schieten me alleen spaanse woorden te binnen en als ik een spaanse zin wil bouwen zit er steeds frans tussen.
De man brengt ons bij een groenteboer en aan de overkant staat een slager de ingewanden van een koe uit te hakken. Er wordt gevraagd of ik wel eens koeienmaag heb gegeten dus ik vertel dat ik het zelfs wel eens klaar gemaakt heb toen we in zuid-Afrika in een hostel werkte. Dat ik dan die maag met de hand moest uitwassen en heel lang koken en dat het stonk!
Dat was hilarisch en het verhaal ging gelijk de hele straat door. Vervolgens werden alle organen de lucht in gestoken en kon ik mijn spaans en frans weer oefenen. Het was een soort life overhoring van mijn taalkennis op ingewanden gebied....haha
Vervolgens lopen we door allerlei steegjes naar de vrouwenmarkt. En daar kan je geen vrouwen kopen maar kopen de vrouwen, grapte onze man.
Ook hier wil iedereen dat we binnen komen kijken en dingen uitleggen maar dan helemaal niet op de opdringerige manier die we in Marrakesh gewoon waren. Hier is het uit trots en niet om iets te verkopen. Op de hoofdstraat hadden we veel toeristen zien lopen maar hier is inderdaad helemaal geen toerist. Ons mannetje laat ons ook nog de ruines zien van een joodse Kasbah, de oudste in zijn soort.
Na een interessant rondje sluit onze gids zelf heel zelfverzekerd de toer af door ons te bedanken, onze handen te schudden en weg te wandelen.
We zijn verbijsterd! Hij deed het echt gewoon voor de lol en wilde geen geld of iets verkopen.
Soms loont het echt om vertrouwen te hebben in de mensheid.
5 minuten later kopen we gefrituurde deegdingen bij een oud mannetje en vragen hem waar we brood kunnen kopen. Hij laat zijn stalletje achter en wandelt voor ons uit om ons 3 straten verder af te leveren bij de bakker. Echt ongelooflijk vriendelijk zijn ze hier!
Bij de bakker nemen ze alle tijd en worden er nog wat extra dingetjes in onze tas gestoken.

We rijden de Todra Gorge in. In eerste instantie komt het niet echt over als een kloof maar meer als een heeeeeel groen dal in een droog landschap. Opvallend is wel dat het hele dal vol staat met palmbomen. Een prachtig gezicht.
We checken in bij ons hotel en lopen dan naar het deel van de kloof waar alle toeristen op af komen. Onderweg slaan we even af en gaan bij de rivier een picknicklunch maken. Ik amputeer ongeveer mijn duim tijdens het snijden van de komkommer. Het nieuwe zakmes is dus inderdaad vlijmscherp! Dat is nu bewezen.
De smalle kloof is eigenlijk niet zo heel bijzonder. Het is smal en heel hoog maar ook vol toerbussen met bijbehorende souvenierkraampjes. We besluiten dus terug te lopen naar het hotel.
Het is lekker weer dus instaleren we ons met een boek in de zon. mouwen en broekspijpen opgerold!. Wanneer we toch zeker een minuut of 5 er goed voor zitten komt er een wolk voor de zon en kunnen we het fleecevest weer aantrekken.
De wandelschoenen gaan maar weer aan en we gaan in het dal lopen door de Palmeria (palm plantage). Je daalt gewoon ergens af en loopt dan over de smalle paadjes tussen de akkertjes door en in dit geval dus ook tussen heel veel palmbomen door. We lopen dus ongevraagd door mensen hun land en niemand schijnt dat erg te vinden. Overal worden we vriendelijk begroet.
Per ongeluk lopen we op tegen een tentje met muziek, cola en tuinstoelen. Zo te zien heeft deze man zelden toeristen die iets komen drinken dus sponsoren wij hem door een fanta te bestellen. Hij heeft ook een visvijvertje en gaat voor ons de vissen voeren. Daar zitten we dan met onze benen bungelend over de vijver rand naar de visjes te kijken....heel rustgevend..haha
Zo rustgevend dat we in het hotel even een kort slaapje moeten doen voor we aan het avondeten kunnen. Het eten was weer prima! Ze doen iets erg lekkers met de salade. Het zijn gewoon blokjes tomaat, ui, komkommer en paprika zonder dressing ofzo maar met peper, zout en komijn!! Dat is iets dat ik thuis ook ga doen! Heerlijk.

overnachten
Hotel Amazir
km 10, route du gorge de toudra
http://www.lamazir.com/
contact@lamazir.com
10 km in de Gorge aan de rechterkant. Even na "source de poison"
Net hotel met zwembad. goede matras en prima avondeten. Wel even reserveren zodra je aankomt.

 vorig verslag 

 volgende verslag