welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Berberbezoek

Dades Gorges, 18-3-2009

Om kwart voor zeven staan we in onze pyjama met een fleecevest aan op het terras te genieten van de zonsopkomst over de Kasbah. In dit licht is het helemaal prachtig. We zouden er wel uren naar kunnen kijken als het niet net iets te fris was.
We gaan ontbijten en vertrekken dan richting de Dadeskloof.
Op de route van vandaag was veel te zien en te weinig tijd om te stoppen. Het eerste stuk was kompleet kaal en droog met af en toe de ruine van een oude Kasbah. Vervolgens kwamen we langs een aantal filmstudios. Dit landschap wordt veel gebruikt in films. We zagen zelfs een heel groot deel Egypte nagebouwd. De plaats Ouazazate is behoorlijk welvarend zo te zien. Veel grote en nieuwe gebouwen maar wel allemaal in kasbah stijl. Hierna reden we door de Dades vallei. Het groen is groenerdangroen omdat de omgeving zo dor en droog gelig is. Het is een prachtig gezicht om al die palmbomen te zien afsteken tegen de dorre heuvels en de besneeuwde bergtoppen.
Om 13.00 rijden de Gorges du Dades binnen. Een prachtige kloof met de meest bizare rotsformaties. Helemaal achter in de kloof op een smal stuk ligt ons hotelletje. Er zit maar een paar meter en een riviertje tussen de muren en de kloofwanden.

Samen met de Duitser Thomas gaan we een bergwandeling maken. Eerst een stukje met de auto naar een plek waar we makkelijk de valei kunnen bereiken. De meisjes langs de weg roddelen en wijzen wat af. 3 mannen (waaronder een traditioneel gekleede Berber) in een auto die bestuurd wordt door een vrouw!
We wandelen 3 uur de berg op om de kloof uit te komen. Pittig maar lekker. Boven kunnen we een bezoek brengen aan een berber gezin. Een moeder met 2 dochters woont daar in een grot met wat geiten. Het is het enige teken van bewoning dat we gezien hebben tot nu toe. Zo geisoleerd en zo ongelooflijk basic.
Ze maken een kopje thee voor ons en we kunnen via de gids een beetje met ze praten. We mogen foto's maken van de grot en de geiten maar liever niet van de dames zelf. Een klein geitje klimt uit zichzelf ongeveer op me en begint aan mijn oor te sabbelen.
We betalen een vrijwillige bijdrage voor de heerlijke thee (thijmthee) en lopen dan weer terug. 4 uur later zitten we bij te komen in het hotel.
We eten samen met Thomas en worden door de jongens van het hotel uitgenodigd om muziek te maken. We gaan rond de openhaard zitten en krijgen een kleine cursus trommelen. Lekker om even muziek te horen en te maken.

Tips:
Overnachten
Atlas Berbere
Dades Valei
27 km na de afslag aan de linkerkant
in het smalle gedeelte van de kloof vlak voor de haarspeldbochten naar het uitzichtpunt op het allersmalste stuk.
Kamers zijn prima, Douche is houtgestookt dus niet al te warm, lekker eten en een goede gids die bergwandelingen doet
De jongens willen 's avonds wat trommelen en het je ook leren. Heel ongedwongen en gezellig.

 vorig verslag

 volgende verslag