welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Panne avec la voiture

Ait Benhaddou  17-3-2009
Vandaag krijgen we de huurauto. Ze leveren hem af vlakbij het hotel. We nemen de al bestaande schade op en die is flink...haha. Dat scheelt weer dan kunnen wij er ook nog wel een krasje bij rijden. En dan mag ik het gaan proberen. Terwijl je het gevoel voor de koppeling, rem en gas nog moet krijgen uit een heel klein steegje manouvreren en proberen in te voegen op een drukke rijbaan waar niemand zich houdt aan de banen en lekker 3 breed rijdt.
na een halve minuut mag ik alweer afslaan om te tanken. Zodra ik de auto weer start zegt ie: "Storing, probleem met emission"(of zoiets). Ik denk nog, Mwah, dat valt wel mee ik rij door. Nou, letterlijk 2 minuten later begonnen allerlei lampjes rood te branden waaronder die van oververhitting dus toen stond ik binnen 2 tellen op een parkeerplaats van een groot hotel (soms zit het mee). Daar kwamen een paar mannetjes ons gelijk helpen.
De motorkap open krijgen was opzich al een probleem. Daarvoor moest een schroevendraaier gehaald worden. Dat verklaarde natuurlijk ook waarom er geen water en geen olie in zat. Toen het water weer was aangevuld en ik mocht starten kwamen de mannen tot de conclusie dat de ventilator van de radiator niet werkte.
We vinden ons knap stom dat we ons hebben laten afpoeiren met een "alles is ok onder de motorkap" van de verhuurjongen. Wel de deuken bekijken en niet de motor...haha

Dus wij bellen met de verhuurder want we stonden letterlijk 2 straten van hen en van ons hotel vandaan. Maar ja, dan moet je wel een kaart hebben voor de kaarttelefoon en die werden daar nergens verkocht. 1 van de mannen die ons heeft geholpen besluit voor ons te bellen met zijn mobiel. Hij is taxichauffeur en de verhuurder stelt dan ook voor dat deze man ons wel even naar zijn kantoortje brengt. Maar onze man ruikt geen geld die zegt stellig. "Jullie komen maar hier heen met een vervangende auto. Deze had je nooit zo mee mogen geven. Geen water, geen olie en geen ventilator!".

Een uur later komt er een nieuwe auto, We moeten achter de jongen aanrijden naar de benzine pomp waar hij onze nieuwe auto volgooit terwaarde van het bedrag dat we net in de oude hebben gegooid. Dan even de papieren veranderen en we kunnen onderweg. 2 uur later dan gepland maar we zijn al lang blij dat we niet helemaal gestrand zijn.
We rijden trouwens geen Suzuki Alto (klasse A) maar een Citroen (klasse C)

We rijden Marrakesh vrij soepel uit. Dat viel alles mee. Het eerste stuk is vlak en recht door een groen landschap met veel bloemen. Daarna verandert het landschap in dorder en droger en beginnen we de bergen in te klimmen. Overal langs de weg staan mannetjes prachtige mineralen te verkopen. Bij iedere bocht wordt het uitzicht beter. Dorpjes die bijna wegvallen tegen de bergwand. Overal berbers op ezels en af en toe een groen plukje vallei.
De besneeuwde bergtoppen komen ook steeds dichterbij.
We rijden over de hoogste pas van Marokko en zitten hoger dan sommige plukjes sneeuw.
Daarna dalen we weer wat af. In een groen dalletje met bloeiende fruitbomen een een riviertje hebben we een picknick lunch.
Het is moeilijk omschrijven maar we hebben het woord "mooi" zeker 100 keer gebruikt vandaag.

Om een uur of 4 komen we aan op de plaats van bestemming. Ait Ben Haddou. De plek met misschien wel de mooiste kasbah van Marokko en ons hotelletje heeft er uitzicht op. Het is werkelijk adembenemend mooi.
we dumpen de tassen en gaan er snel heen. Een kasbah is een oud fort en ommuurde stad helemaal opgetrokken uit leem. Om er te komen moeten we een rivier oversteken. Dit kan te voet, met een ezel of op een kameel. We gaan voor de kameel want te voet is er een redelijk risico dat je omvalt en met mijn camera in de rugzak doe ik dat liever niet. De kameel is overigens maar €2 voor een retourtje. Mijn verzekering zal blij zijn met mijn voorzorgsmaatregel.
De kasbah zelf is onwerkelijk. Zo'n mooi en groot bouwwerk...van modder!
Zoals Jeroen zegt:"zandkastelen bouwen voor professionals"
Jammer genoeg werkt het weer niet echt mee en moeten we een beetje opschieten met wegkomen voor de regen. Ik weet niet hoe vaak het hier regent maar Jeroen en ik hebben wel een beetje een abbonnement op regen in de woestijn.
We supporten een gezinnetje door in hun kleine hokje een soort pizza te eten in plaats van €12 uitgeven in ons het restaurant van ons hotel voor een toeristenmaaltijd.
We liggen op tijd in bed. Het was een vermoeiende dag en de matras in dit hotel is echt heeeel erg goed.

Tips:
Benzine prijs €0.95 tegen €1.30 in Nederland

Hotel Dar Mouna
absoluut geen budget optie maar wel een absolute aanrader als je een keer gek wilt doen en geweldig uitzicht wilt in een relatief authentiek gebouw.
Het is een hotel in Kasbah stijl met een toplocatie voor uitzicht op de mooiste Kasbah van het land. Geweldig ontbijtterras met uitzicht op de kashbah, een zwembad, leuke gemeenschappelijke ruimte met openhaard en een restaurant met goed ontbijt.
2 persoonskamer met zitgedeelte en kasbah view kost €84 per nacht incl ontbijt.

De kasbah bezoeken:
entree is 10 dirham. In de kasbah zelf wonen nog mensen en voor een extra 10 dirham mag je in hun huizen binnen kijken. Uiteraard is de mooiste toren privebezit.
De kasbah ligt aan een rivier zonder brug. Afhankelijk van de hoogte van het water kan je er doorheen waden of een ezel of kameel regelen. Een kameel kost €2 pp voor een retourtje. Dat is zeker het overwegen waard want omvallen in een rivier met een dure camera bij je kan wel eens een duurder grapje worden.

Eten in Ait BenHaddou hoeft niet bij je eigen hotel als je dat te duur vind. Er zijn ook een paar plekken waar je voor €4 een pizza of een kebab kunt krijgen.

 vorig verslag

 volgende verslag