welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Ooievaars

Marrakesh 16-3-2009
Ten zuiden van de Medina ligt de ruine van een oud paleis. Een beetje een raar paleis in onze ogen. Het is een enorme binnentuin met een muur er omheen en op 4 plekken zijn er dan kleine gebouwtjes. Toch zien die er niet uit of die bewoond kunnnen worden. Meer een soort ontvangstruimtes ofzo.(later lees ik dat die ruimtes nu onderdeel zijn van het huidige paleis)
Mooi is het wel. Het is helemaal opgetrokken uit leem en overal nestelen ooievaars.
Ik vind ooievaars geweldig!! geen idee hoe dat precies komt, zal wel iets te maken hebben met een ooivaars ziekenhuisje waar ik als kind veel naar toe ging.

Naast het Paleis liggen de wijken Mellah en de Kasbah. Oftewel de joodsewijk en de koninklijke wijk. Het huidige paleis zou hier ook ergens moeten liggen.
De joodse wijk ligt naast het paleis en zou er anders uitzien dan de straatjes en steegjes in de Medina. We volgen de weg en komen bij een muur. Helaas helpt een muur hier niet voor je orientatie want er zijn veel te veel muren. We lopen dus gruwelijk verkeerd. Dus draaien we maar weer eens om.
Uiteindelijk vinden we het doolhof van straatjes. Ook hier zitten heel veel kruidenwinkeltjes. Als je wilt weten wat ze verkopen moet je je er gewoon aan overgeven dat een uitleg als gevolg heeft dat jij wat koopt. Ik besluit ervoor te gaan en laat me alles vertellen over pigmenten, theesoorten, mineralen die als make-up gebruikt worden en voor deodorant. Voor €3 heb ik een flinke zak munt thee, een terracottaschaaltje met mineralen lippenstift, een puimsteen, een handmaskertje en een uitgebreide uitleg gehad.

We worden een beetje gek van de jongens die je ongevraagd vertellen welke kant je op moet en gelijk daarvoor geld willen. Ze willen ons ook niet geloven dat we de synagoge niet willen zien. Als we er langslopen staan ze 3 man sterk ons te vertellen dat we er naar binnen moeten zodat wij besluiten door te lopen. Het zag er wel mooi uit hoor! maar we hadden even geen zin in een gevecht over wie vond dat ie recht had op geld van ons omdat ze wezen naar iets dat we zelf ook wel hadden gezien.

We lopen door naar de joodse begraafplaats. Dat klinkt trouwens makkelijker dan het is want feitelijk zijn we daar al 3 uur naar opzoek maar blijven verkeerd lopen. Uiteindelijk vinden we hem dan toch. De begraafplaats is heel anders dan wat wij kennen. Binnen het jodendom zijn toch ook weer allerlei stromingen met eigen gebruiken. Hier geen rijen grafstenen maar 3 hoekige heuveltjes over de lengte van het graf. Wij vinden de bultjes nogal klein voor de lengte van een mens maar we blijken bij de kinderafdeling te staan.

Na de begraafplaats hebben we honger. Eettentjes hebben we bijna niet gezien dus besluiten we terug te lopen naar het Paleis want daar zat wel wat. We denken de weg terug te weten maar we zijn ruim 1.5 uur zoet voordat we weer naast het paleis staan! Echt alles lijkt hier op elkaar en door de muren moet je ook heel ver omlopen voor er weer eens een poort is zodat je weer terug kan lopen naar de andere wijk. Ook is er geen enkel aanknopingspunt. Er zijn geen grote wegen, alleen steegjes, alle gebouwen hebben dezelfde kleur roze en zijn allemaal even hoog.

om 14.30 trakteren we onszelf dan ook op een supertoeristenlunch. We vallen om van de honger en dorst. Vlakbij het kasteel zitten 2 eettentjes op een dak waardoor je uitzicht hebt over het paleis en op ooghoogte zit met de ooievaars.
De lunch is geweldig. Brood met tapenade, een heerlijke salade, Tajine met citroen en kip voor mij en gekruide gehaktballetjes in tomatensaus voor Jeroen, fruitsalade van sinaasappel met kaneel en daarna muntthee met zandkoekjes en kruidnagel.

Wij hoeven vandaag niet meer te eten! We gaan terug naar het hotel om even uit te rusten.
's avonds lopen we nog wat rond op Djemaa el-Fna. Luisteren naar alle muzikanten en kijken bij de trucjes. we kopen nog wat fruit en olijven voor morgen onderweg. We lopen door een stil straatje (vrij uniek hier) langs een kapper. Jeroen vind dat ie dringend onder de tondeuse door moet dus neemt plaats in de stoel. Het begint een beetje traditie te worden om in ieder land naar de kapper te gaan voor hem. Het oude mannetje spreekt met geen woord maar is wel grondig. De schaar gaat ook heel rigoreus in zijn wenkbrauwen. Daarna gaan we lekker ons bedje in.

Tips:
Entree Royal Palace 10 dirham
Er is ook een kleine tentoonstelling van hedendaagse kunst.
Loop vooral ook de toren op en de kelder in! (achter de lange achtermuur)

Joodse begraafplaats
bijzonder, deze manier van begraven en de vorm van de tombes zie je verder weinig. Entree is op basis van donatie. 5 a 10 dirham pp is normaal. Daarvoor kan je dan ook de man die de boel bewaakt uithoren over de achtergrond van de begraafplaats

  vorig verslag

 volgende verslag