welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

De roze stad

Marrakech 15-3-2009

We hebben prima geslapen en zijn al heel vroeg wakker. Het ontbijt is op het dakterras en de zon schijnt al pittig. Heerlijk vakantie weer!
Vandaag gaan we de Medina door wandelen. Je schijnt hier dagen te kunnen dwalen en verdwalen en wij gaan dat eens proberen.
In de Lonely Planet staat een wandeling omschreven en we gaan die grofweg proberen te volgen. Maar die straatjes op de kaart lijken helemaal niet op de steegjes waar je door loopt en voor we het weten zijn we heel veel verder de kaart afgewandeld dan we zelf dachten. We kijken onze ogen uit. Overal om ons heen zijn kleine winkeltjes waar ze de meest uiteenlopende dingen verkopen. De eerste steeg waar we doorheen lopen is echt een markt. Allemaal slagerijtjes en groentemannen. Er zijn ook winkeltjes zo groot als onze badkamer(heel klein dus) waar ze levende kippen op de weegschaal leggen. Terwijl we dit alles bekijken moeten we continue aan de kant voor ezeltjes met karren en brommers met oude mannetjes. Na een tijdje verandert het type winkeltje in antiek voor toeristen.

De medina is echt opgedeeld in secties. Ieder hoek heeft zo zijn eigen product. Van de fruit naar de slippers en van het smeedijzer naar de kruiden. Op veel plekken kan je zien hoe ze dingen maken. Marroko zit vol met een soort mozaiek tegelwerk. Hele wanden zijn bedekt met veelhoekige tegeltjes in ingewikkelde patronen. Ergens in een stalletje laat een jongen zien hoe ze die grote tegels in van die kleine stukjes maken en hij maakt een hartje voor me.
Verderop in de Medina is de afdeling met de wolverfbaden. De kleuren zijn prachtig diep! Overal zijn kleine werkplaatsjes met kokende potten verfwater. De potten met pigment doen je trouwens compleet verkeerd gokken welke kleur ze maken. Groen word roze en geel word lila.
We mogen ergens op een dak foto's nemen. Soms loont het op een opdringerig mannetje aan het woord te laten!!

De medina bestaat uit heel veel smallen en supersmalle steegjes. Daarin zijn dan weer poortjes die leiden naar binnenplaatsjes. Vooral op die binnenplaatsjes is vanalles te zien. Veel van de oude binnenplaatsjes zijn tegenwoordig Riads(hotels).
Waar de tapijten worden verhandelt is wel echt een pleintje. Hier zitten ook de kruidenmannetjes met allerlei kruiden voor Magic. En voor Magic heb je ook dieren in kooitjes nodig. Met name hagedissen en kameleons. Een jongen geeft ons uitleg over zijn handels waar en pakt een kleine zwarte kameleon op die we op ons hand krijgen. Binnen een minuut of 2 is ie helemaal verkleurd naar groene stippen! Als beloning voor zijn tijd en uitleg kopen we een blokje parfum van hem.
Als laatste lopen we langs de leerbewerking waar kinderen de lapjes leer verven waar slippers van gemaakt worden.

We hebben geen voeten meer over dus lopen we terug naar het hotel. Even uitrusten en ook iets anders aantrekken. Ik voel me in mijn t-shirtje toch te "naakt" vooral omdat we naar de merdesa willen. Een Merdesa is een godsdienstschool.
HEt is een indrukwekend gebouw. En er heerst een enorme rust en stilte. Het is een mooi versierd gebouw rond om een binnenplaats met vijver. Rondom liggen de super kleine kamertjes van de studenten.
Na de Merdesa lopen we naar de Cistern. Dat is een hele oude ondergrondse wateropslag. Op hetzelfde plein ligt ook het Marrekech museum in een voormalig Paleis. Het gebouw is van binnen echt uitzonderlijk rijk gedecoreerd.
Op de terugweg naar het hotel lopen we weer over het grote plein. OVerdag zijn hier oa slangenbezweerders en (helaas) aapjes aan touwjtes waarmee je op de foto kan

We houden even een pauze op de kamer voordat we het grote plein opgaan om te eten. Er is een hele rij eetstalletjes. Het is een prachtig gezicht met al die houten bankjes en al het personeel in witte jassen. We schuiven aan bij een stel mensen en bestellen wat lekkers. Couscous en een Tajine.

Opeens zie ik iemand lopen die ik ken!!!!
Dit is bizar! Het is Emanuel, de waal die schrijft voor reisgids La Routarde met wie ik 3 dagen een bootje heb gedeeld in de jungle van Ecuador!
En om die dan weer tegen te komen in Marokko is bizar! En al helemaal op zo'n ongelooflijk druk plein. We kletsen gezellig wat en hij verteld dat we de thee moeten proberen bij een bepaald stalletje. Dus gaan we dat met z'n drieen doen. Het is hele bijzonder thee. Er zit Ginseng in en kaneel en kardomon en nog veel meer. Het is erg zoet en pittig. Alsof er peper in zit. Je krijgt en ook een schaaltje met zoetigheid bij. Een soort suikergoedje met koffie poeder is de wat wij dachten dat het was. Niet bijzonder lekker maar je moet het eens geprobeerd hebben.

Tip
Hotel Riad Assia
www.hotel-assia-marrakech.com
2 pers kamer 380 dirham €38
Kamer met badkamer(warm water), handdoeken, TV, airco, gratis WIFI, ontbijt, mooie binnenplaats en dakterras, vriendelijke mensen en op 2 minuten lopen van het grote plein.

Entree Medersa, Museum en Cistern. 60 dirham
Entree voor 1 van die 3 is 50 dirham per stuk.
De is dus de moeite waard om een combiticket te kopen en ze alle drie te bekijken. Ze liggen vlak bij elkaar en het Museum is een voormalig Paleis dus op zichzelf al de moeite waard om binnen te kijken 

een kopje thee bij de stalletjes met koperen ketels kost 2 dirham...maar ze vragen toeristen wel eens 5. Gewoon 2 neerleggen en als ze je corrigeren dan is de prijs idd omhoog gegaan. Maar als je de prijs weet doen ze geen poging meer om je af te zetten

 vorig verslag

 volgende verslag