welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Blauw

Chefchaouen 29/30-3-2009

We vertrekken uit Moulay Bousselham met eindbestemming Chefchaouen. We weten alleen niet precies hoe daar te komen. We zijn alweer nummertje 5 en 6 om de grand taxi vol te maken dus vertrekken direct.
In Souk el-Arba du Rharb worden we afgezet. Dan gaan we maar eens vragen hoe we verder moeten. Alle grand taxi mannetjes komen naar ons toe en wijzen druk aanwijzingen. Allemaal heel vriendelijk.
Iedere stap die we zetten op weg naar het andere Grand taxi vertrekpunt komt er weer iemand anders informeren waar we heen moeten om precies hetzelfde te zeggen als de man net voor hem. Hij heeft dat ook gehoord maar wij hebben ondertussen begrepen dat het in de Marokaanse cultuur heel belangrijk is dat je helpt. Wanneer je dit niet doet dan roep je schande uit over je familie. En met name in dit deel van Marokko is die traditie nogal levendig.
Er kan dus niets verkeerd gaan. Ook verteld iedereen je wat de rit moet kosten dus daarmee kunnen we ook niet afgezet worden.
Deze grand taxi gaat naar Ouezzane dat 50 kilometer verderop ligt. We zijn pasagier 1 en 2 dus hebben de twijfelachtige eer dat we de bijrijders stoel mogen delen.
In Ouezzane springen we snel in een volgende Grand taxi omdat het met bakken uit de lucht komt zetten. Deze taxi komt echter niet vol. Na een tijdje doet de bestuurder aan ons en een  andere dame het voorstel dat we allemaal 1 euro bijleggen en dan hebben we de achterbank voor ons drieen en kunnen we gaan. Dat doen we dus maar.
Het is anderhalf uur rijden naar Chefchaouen en het landschap begint te veranderen. Dit is olijfolie gebied. Overal dus olijfbomen en heel veel olieperserijen.

Chefchaouen ligt in het rif gebergte tegen een flinke berg aan. Het zou het mooiste stadje van Marokko zijn. Als we de hoek omrijden zien we het al liggen en het blauw straalt je tegemoet. Het stadje is namelijk in alle denkbare tinten blauw geschilderd.
We lunchen wat en zoeken een hostel. Dan gaan we het stadje in. Het voelt echt als een bergstadje. Overal zie je de immense bergen bovenuit torenen, er staan naaldbomen en het is fris! De straatjes zijn smal en lopen erg steil alle kanten op. Overal is het blauw. Super fotogeniek blauw. Er is ook een leuk plein met heel veel terrasjes en een oude kasbah in het midden. Het ziet er allemaal erg pitoresk uit. Het is een klein stadje dus al snel staan we bij de poort waar de vrouwen de was doen in de klaterende rivier. Het is vandaag zondag en erg druk met locale dagjes mensen.

Buiten de poort begint het National Park met de bergen. We lopen het een stukje in tot aan de ruine van en moskee om een mooi overzicht te hebben over het stadje en de omgeving. Het is hier echt errug mooi!
Maar we waaien echt uit onze sokken en hebben al 4 lagen kleding aan. Het kan ook ieder moment gaan regenen. We gaan dus maar terug naar het hostel om de rest van de kleding ook aan te trekken.

's avonds gaan we eten op het leuke pleintje. Maar het is echt koud dus we willen ergens binnen zitten. We vinden een schattig restaurantje dat uberhaubt een binnengedeelte heeft en zitten gelijk in een soort efteling. De hele muur is een 3-D kleiwerk van het stadje en het plafond is een creatief geknustelde druipsteengrot immitatie.
Tijdens het eten begint het onwijs te onweren en zo tussen de bergen geeft dat spectaculair luide klappen!
Na het eten gaan we snel terug naar de kamer om onder een hoop dekens te liggen.
We kopen nog even WC papier want dat is er niet in het hostel en we hebben naast het bed een raam met een opening zo groot als een pakje sigaretten dat zorgt voor een permanente wind in je gezicht. Daar proppen we dus wat papier in. Daarna gaan we met onze sarongs in de weer om de 2 ramen in onze kamer die uitkijken op de binnenplaats van het hostel te voorzien van iets van een gordijn.
ok, het is heel budget maar een gordijntje hadden ze wel op kunnen hangen. We staan ons nu letterlijk in een etalage om te kleden en ook in het zicht in bed liggen met het licht aan vind ik niet echt charmant.

Maandags waren we van plan om een lange wandeling te maken in de bergen maar de regen komt met bakken uit de lucht. Uiteindelijk word dit een vrij vervelende lange dag waarin we een beetje met onze ziel onder de arm heen en weer lopen tussen het internet cafe, de kamer en af en toe tussen de druppels door naar een theehuisje sprinten.


tip
Hotel Mouritania
Rue Quadi Alami 15
tel:039-986184
2 persoonskamer voor 90 dirham (€9)
Heel basic maar super schoon. mooi dakterras en vriendelijke mensen

kif = wiet en krijg je echt door iedereen aangeboden in het noorden van Marokko
het is illegaal in Marokko sinds 2004
Mocht je willen gebruiken wees dan allert op wie het je wil verkopen. Veel politie doet zich voor als verkoper. Informeer bij je hotel als je wil roken.
Reis nooit met kif op zak. Er zijn heel veel politie controlles onderweg. Alleen met een hele kleine hoeveelheid (voor 1 dag) kan je nog wel eens weg komen 

 vorig verslag 

 volgende verslag