welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Blue Lagoon

Moulay Bousselham 26/28-3-2009

We staan op met het idee om naar Volubilis te gaan. Een romeinse ruine buiten Meknes. Aan het ontbijt merken dat we er allebei eigenlijk geen zin in hebben. Een paar maanden geleden in Turkije net iets te veel stapels romeinse stenen gezien en eigenlijk zijn we gewoon net niet geintresseerd genoeg in oudheid om uit te puzzelen hoe daar te komen.

We gooien de plannen om en gaan richting de kust! Er schijnt een mooi vogelgebied te zijn en we zijn toe aan natuur. We pakken de trein naar het onooglijke plaatsje Souk el-Arab du Rharb. Het is dat we weten dat we goed zitten want zo voelt het niet. Er is niet eens een perron. We wachten tot de trein weg is en kijken dan of we een stationnetje zien. Uiteindelijk volgen we maar een groep mensen die door een opening in een muur lopen. Het plaatsje stelt niet veel voor. We verwachten, een beetje naief, dat de grand taxi'in de buurt van het station staan. Maar dat is onze logica en niet van de Marokanen. De taxi's staan bij de afslag naar de stad waar je heen wilt. We moeten dus het hele stadje doorsjouwen. Overal worden we nagekeken.
Het grandtaxi systeem is simpel. Wanneer er 6 mensen zijn gaat de uitelkaarvallende mercedes rijden. Wij zijn nummer 5 en 6 dus we hebben mazzel.
het is 45 kilometer naar Moulay Bousselham over een zeer slechte weg

We vinden een slaapplek met een mega uitzicht. We hebben een dakterras en uitzicht over het meer van Merdja Zerga National Park. Een moeras gebied en meer met heel veel vogels. We kijken ook uit op het vissershaventje. Met onze verrekijker kunnen we alles perfect volgen! We gaan een late lunch scoren met natuurlijk...vis!
Daarna wandelen we naar het strand. Er staat een stevige wind maar de zon schijnt ook. Een lekkere lente dag. We gaan even zitten bij de ingang van de binnenzee en zien in 1 keer een enorme grote groep spartelende vissen. ze gooien zichzelf zelfs op de kant. Zo'n bizar gezicht. Hele groepen springen wild uit het water. Zou het zijn zodat de vissende vogels denken dat het 1 hele grote vis is en niet heel veel kleintjes?

De volgende dag schijnt de zon. Op ons dakterras kunnen we mooi uit de wind zitten en dus een beetje zonnen en kijken wat er allemaal in het haventje gebeurd. De vissersbootjes komen binnen en door onze verrekijker kunnen we zien dat er een haai is binnen gebracht. Vrij uitzonderlijk want er komen heel veel menen naar kijken.
Rond de middag trekt het dicht en gaan we de deur uit om te lunchen. Daarna lopen we naar het vissersstrandje om een toertje over het meer te regelen.

We vinden 1 van de 3 officiele gidsen en we gaan op pad. Het hoofddoel is het vinden van de flamingo's maar alle andere vogels zijn ook leuk. Het is vooral lekker om op het water te zijn en het moerasgebied en het meer te bekijken. We zien een paar marsh hariets, oystercatchers, plovers, andelusian skull, egrets en een osprey ( ik weet niet honderd procent zeker alle nederlande benamingen dus waag ik me er niet aan). De gids wijst trots op de reuze stern en beweert dat we die nog nooit eerder hebben gezien. Ik vertel hem voorzichtig dat ik ze in Zweden heb gezien. Hij slaat zijn vogelboekje open en ziet een klein groen vlekje op de kaart in Zweden. Ze komen dus ook in Europa voor en hij vind het leuk dat nu te weten.
Uiteindelijk bereiken we een groepje flamingo's en ik heb de mazzel dat ik ze vliegend kan fotograveren.
Daarna wordt het steeds minder plezierig. We zitten al met al onze kleren aan in het bootje maar waaien nog uit onze sokken. Het is koud en de golven slaan tegen het bootje en spetteren in ons gezicht. Het is koud!!!

De volgende dag blijven we in dit dorpje terwijl we weten dat het gaat regenen. We doen dus super weinig. We doen alsof we vakantie hebben. Beetje lezen, spelletjes spelen, eten enz enz.


Tip
Hotel blue lagon
aan de weg die het dorp binnen gaat. Uitzicht over het meer. Grote maar eenvoudige kamers met groot dakterras. ideaal om uit de wind in de bikini te zitten.
onderhandelen in laagseizoen. kamer met badkamer 300 dirham
warm water alleen tussen 7 en 10 in de ochtend en in de avond.

Neem voldoende geld mee. Er is geen pinautomaat.

bij het vishaventje zitten engels prekende gidsen die je de vogels kunnen laten zien. prijzen varieren nogal. afhankelijk van hoeveel werk ze hebben. Een trip van 2 uur kost minimaal 250 dirham voor 2 peronen. De prijs gaat naar beneden pp als je met meer bent. Max 5 in een bootje.
De gids zorgt voor verrekijkers en zelfs een nederlandstalig vogelboek

 vorig verslag

volgende verslag