welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Verademing

Meknes 25-3-2009

Weg uit Fes! Vandaag gaan we weer eens lekker met het openbaar vervoer. Een huurauto is soms lekker maar gewoon de trein pakken heeft ook zo zijn charme. De treinen zien er netjes uit en de stoelen zijn comfortabel. Het is maar een uurtje naar Meknes maar je  zou met gemak uren in de trein kunnen zitten. Het uitzicht is ook heerlijk. Het is duidelijk lente en we rijden door een bijna onwerkelijke zee van bloemenheuvels. Hele vlaktes geel, oranje en paars. Een prachtig gezicht.

2 straten verwijderd van het treinstation vinden we een hotelletje. Het ziet er uit alsof het in de jaren 20 is open gegaan en alsof de tijd heeft stil gestaan. En dan niet in de nadelige zin van het woord dat het versleten is ofzo. Sterker, het lijkt alsof het pas net een paar jaar open is, zo goed onderhouden is alles!

We zitten nu dus in het nieuwe deel van de stad en lopen in een minuutje of 20 naar het oude deel. Het valt ons op hoe prettig deze stad is. Een echte verademing na het drukke Fes maar ook Marrakech. Meknes is kleinschaliger. Langs de wegen staan rijen bomen, de rotondes hebben fonteinen en de parken zijn zowaar open.

Wederom een medina maar deze is toch weer wat anders dan die van Fes of Marrakech. Ten eerste heeft die van Meknes een aantal zeer mooie poorten. De mooiste van het land. Deze medina heeft ook een toegangsplein dat er gezellig uitziet.
Op dat plein zit een museum in een voormalig paleis en dat gebouw alleen is de €1 entree al meer dan waard.
In de medina is het zo veel rustiger dan we gewend zijn er er zijn geen ondringerige verkopers. Eindelijk kunnen we eens rustig rondkijken. ook de koopwaar is helemaal niet op toeristen gericht.
In het borduurhoekje zien we de vrouwen hun handwerk brengen, we zien de matrassenmakers aan het werk en veel levende kippen verkopers.
We sluiten de middag af op een terrasje op het plein met een kopje thee. Lekker mensen kijken. Geweldig hoe niemand er een probleem van maakt om even 2 terrassen te verplaatsen omdat er een auto langs wil over een pad dat eigenlijk te smal is

tip
Hotel Majestic
19, avenue Mohammed V, Meknes
kamer met badkamer 300 dirham
2 minuten lopen van het station.

museum in paleis. paleisje zelf is mooi
10 dirham

Meknes - fes
treinkaartje 18 dirham (€1.80)

 vorig verslag 

 volgende verslag