welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Fado

22-6-2012, Lissabon

Ik schiet vanuit mijn bed in mijn kleren om de straat op te gaan voor brood. En dan "thuis" lekker een ontbijtje maken. Jeroen voelt zich nog steeds niet lekker dus starten we langzaam op.

We wandelen door de wijk Baixa waar de winkelstraten zijn. Het is nog geen 11.00 en we hebben al 10 x hasj aangeboden gekregen. Héél irritant. In deze wijk zit ook een beroemde pasteleria waar we pasteis de nata proberen, een klein zandtaartje met custard, de lokale lekkernij.
In Lissabon is nogal wat hoogteverschil en dat is oa te overbruggen met liften. De elevador de Santa Justa is een indrukwekkende gietijzeren construcite die uit de straat omhoog rijst. De cabines zijn van sjiek hout. Boven op de lift is een uitzichtpunt. Mooi om de stad van deze kant te zien. Vanaf hier heb je mooi zicht op het kasteel en de kerk zonder dak.
We lunchen op een binnenplaatsje en wandelen dan wat door Barrio Alto. 's avonds een beroemde uitgaansbuurt maar overdag niet echt boeiend. We doen nog een uitzichtpunt en lopen dan de heuvel af terug naar Baixa. We nemen het straatje van de kabelbaan. De tram staat op een soort driehoekconstructie zodat hij de zeer steile helling op kan maar de mensen toch recht zitten.
Bij een delicatesszaak kopen we wat kaasjes en dan gaan we terug naar "huis".

's avonds gaan we in Alfama een traditioneel restaurant opzoeken. Daar waar de grill het hardste rookt en het populair lijkt schuiven we aan. We zijn net op tijd want een half uur later staan de mensen in de rij om op een tafel te wachten. En dat allemaal voor een worst van de grill met friet en sla. De chocolademouse van het huis is wel absoluut de lekkerste ooit!
Ook hier staat de tv aan. Kwartfinale Duitsland - Griekenland. Bij 1-0 voor Duitsland gebeurde er niet veel maar bij het doelpunt van Griekenland gaat het dak er af. Het is duidelijk waar de voorkeur van de Portugezen ligt.

Fado is de beroemde muziekstijl van Portugal en de wijk Alfama is het hart van deze klaagzang. Hordes toeristen komen er op af. Wij hoeven er niet voor naar een kroegje want als we het raam van ons appartementje open zetten kunnen we er de hele avond van genieten.

 vorig verslag

 volgende verslag