welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Lezen

De voorbereidingen beginnen met lezen. heeeeeel veeeel lezen!

Tegenwoordig is heel veel informatie terug te vinden op het internet. Ondertussen is deze site ook een bron van informatie geworden. Kijk maar eens bij de Landeninfo, die terug te vinden is bij de landenpagina's ( Onder aan de homepage )

Maar het is soms ook gewoon heel prettig om met een boek op de bank te zitten. Maar boeken kosten geld en dat willen we zoveel mogelijk sparen. Dus hebben we eerst maar eens gekeken of we tweedehandsjes konden vinden. Op naar de Slechte! Daar zijn we begonnen met het kopen van "het handboek voor de wereldreiziger" geschreven door F. Timmerhuis. (zoek naar een beetje een recente uitgave). Wel eens omschreven als "een onmisbaar boek". De info is niet bijzonder specifiek maar zeker heel nuttig als je aan het begin staat van je voorbereidingen!

Ook niet onhandig is het weer- en klimaatboek voor de wereldreiziger van Maria Harding.
We hebben een beetje zitten knutselen en de overzichtjes op de wereldkaart geplakt. Zo raak je vanzelf bekend met de onhebbelijkheden van bepaalde gebieden in bepaalde maanden. Het was de bedoeling dat dit onze plannen makkelijker zou maken. Maar of het geholpen heeft?

Lid worden van de bieb is ook erg nuttig gebleken. Onze bieb heeft veel Lonely Planets en dergelijke. En nog lekkere nieuwe ook. Dus iedere drie weken stonden we weer boekjes te ruilen.

Op een bepaald moment komt de vraag of je de Lonely planets al hier gaat kopen of pas onderweg. We hebben eerst bij de bieb gekeken welke lonely planets ons het meest aanspraken. Wil je alle Aziatische landen afzonderlijk of kies je voor de verzamelaar "south-east Asia"....?
Omdat het toch best handig is tijdens de voorbereidingen hebben we besloten er alvast een paar in huis te halen. Ze worden ons dan tijdens de reis toegestuurd. We hebben begrepen van andere reizigers dat je zelfs in goedkope landen het gewone bedrag betaald voor een LP, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Ruilen onderweg komt in de praktijk ook niet heel veel voor omdat veel mensen dezelfde kant op reizen en erg gehecht zijn geraakt aan "hun" boekje. De LP's zijn niet goedkoop dus hebben we veel boekenbonnen gevraagd met verjaardagen en een tweedehandsje gekocht van Australie.

update na de reis
We hebben het volgende "ontdekt" over de LP. Je kunt vrij gemakkelijk tweedehandsjes kopen in de buurlanden. Controleer wel of alle pagina's er nog in zitten!! In Vietnam en Cambodja kun je op straat kopieën kopen voor zo'n 4 euro (doen!). In Thailand zijn zelfs de tweedehandsjes prijzig. zo'n 15 euro voor de oude uitgave van de Thailand editie. Ze hebben er wel honderden dus je kan een mooie uitzoeken. Veel reizigers blijken hun LP dus toch te verkopen.

Nuttige reissites zijn schaarser dan het lijkt. Er zijn er heel veel maar er zijn er niet zo veel die zich echt richten op de budget backpacker of die een goed forum hebben.
Mijn favoriet is natuurlijk www.aroundtheglobe.nl Deze site heeft ook een erg goed reisforum

Leuk om te lezen was" no shitting in the toilet" van Peter Moore. Een boek met de vreemdste, meest bizarre en leuke reisverhalen. Het is grappig geschreven en werpt eens een heel ander licht op reizen. Behalve dat het grappig is om te lezen bereid het je toch wel een beetje voor op wat je echt kan verwachten. Verder staan er nog een aantal top tienen in zoals:
-linke grensposten
-favoriete ambassades
-waardeloze aanbevelingen
-tips voor reizen met mannen.

Vooral uit die laatste top tien heb ik(Rudi) een heel belangrijke tip onthouden. ( bedenk dat het geschreven is door een man!)
" Zet een man aan de voet van een berg of een oude tempel en hij zal zich verplicht voelen die te beklimmen. Iets in ons DNA dwingt ons dingen te overwinnen. Natuurlijk zie jij niet in wat voor zin het heeft om zoveel energie aan iets zo zinloos te verspillen, maar probeer niet hem daarvan te overtuigen. Zeg hem gewoon dat je, als hij strompelend terugkomt, aan de voet op hem wacht met een ijskoud drankje en een beademingsapparaat".
Peter Moore