welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Ijskarten

5-2-2015
Wederom heerlijk uit geslapen en David staat wentelteefjes te maken. We worden hier verwend.

Omdat wij vandaag niet gaan skiën worden we iets later dan de rest bij het skigebied afgezet. Het plan is om een sneeuwschoenwandeling te maken vanaf de top van de berg.
Beneden is het mooi helder en “maar” -14 graden maar boven op de berg is het echt een andere wereld. De wind giert hier echt en mijn rugzak waait me bijna uit mijn handen. We lopen zo snel als we kunnen naar de beschutting van het restaurantje terwijl de tranen op mijn wang bevriezen.
De uitbater is de man aan wie je hier advies hoort te vragen over de routes aan de achterkant van de berg en hij zegt zonder te twijfelen: “Not save”. De wind heeft sneeuwhopen op het pad gelegd, er is nog niemand overheen geweest en hij vind het nu veel te guur voor wandelaars. Skiërs zijn met 10 minuten de halve sneeuwstorm uit geskied maar wij zullen er zeker een uur in lopen. En dat mag niet.
Ik moet zeggen dat ik dit een heel fijn advies vind want het lijkt mij ook echt geen goed idee.
We nemen de stoeltjes lift weer naar beneden en lopen naar het begin van het sneeuwschoenwandelpad dat door het moeras loopt.
We hebben het pad voor onszelf en genieten van de wonderschone witte wereld en de stilte.
Bij het moeras is een schuilhut. Dat is een soort bushalte met vuurplaats. Drie muren en een dak en uitzicht op het moeras. En dat is nu natuurlijk dicht gevroren maar het is een mooi gezicht dat de bomen plaats maken voor een witte vlakte. We stoppen even voor het diepvrieswctje en nemen een kopje thee. Het volgende stuk lopen we voor een deel weer de heuvel op. Maar op een gegeven moment moeten we kiezen wat we gaan doen. Jeroen moet om 14.30 zich melden bij het ijskarten dus keren we om omdat we weten hoelang de terugweg duurt.

We zijn precies op tijd terug. We leggen de sneeuwschoenen weg en Jeroen gaat zich bij de ijskartclub omkleden in een dikke overall en helm. Samen met Jan en Johan vertrekt hij in een slee achter een sneeuwscooter richting het meer.

Geschreven door Jeroen:
We krijgen een korte uitleg. Er is 1 regel. Altijd in je kart blijven zitten. Door loting krijgen we een kart toegewezen. Ik zit in kart nummer 7. We krijgen drie minuten de tijd om in te rijden en te wennen aan het racen op ijs. Het circuit is een normaal bochten circuit en ik heb al snel in de gaten dat je driftend de bochten in moet sturen en wanneer je halverwege de bocht bent het gas er weer vol op. Na drie minuten inrijden hebben we tien minuten kwalificatie. Wie de snelste ronde neerzet heeft pole position bij de echte race. Jan en ik hebben precies dezelfde snelste ronde. Alleen mijn twee na snelste ronde is sneller en ik vertrek vanaf pole position. De race begint met een start door middel van stoplichten die op groen springen. We vliegen weg en Jan komt me onmiddellijk aan de binnenkant voorbij. Johan heeft wat moeite om het tempo bij te houden. Jan en ik maken er een leuke race van. Na twee ronden maakt hij een kleine stuur fout en ik kom binnendoor en zo aan kop. Jan en ik racen nog tien minuten om de eerste plaats en het lukt hem niet meer om me in te halen. Vooral het stuk na de laatste bocht is mijn stuk. Hier durf ik vol gas door heen te gaan en laat te remmen om zo in de slip naar de bocht te glijden. Daar het stuur om en het gas er weer op. Ver weg het mooiste stuk in het circuit. Na de race volgt nog een officiële prijsuitreiking. We krijgen een medaille. Leuke ervaring en stiekem gaat het erg snel.
   

Ik vul de ijskarttijd in een klein restaurantje. Even opwarmen en gebruik maken van de wifi.
Jeroen komt terug met zijn gouden medaille en vol enthousiaste verhalen.
Gerda staat ook alweer klaar om ons naar huis te rijden.
Eindelijk alle bezwete lagen fleece uit en de spullen te drogen leggen. Na een lekkere warme douche staat het eten al weer klaar. Aardappelsoep vooraf, kip met risotto, groente en geitenkaas en als toetje een appelcrumble.
’s avonds worden er nog een paar spelletjes gedaan en Jeroen duikt nog even de sauna in met de zussen. En dan weer op tijd naar bed.

 vorig verslag 

 volgende verslag