welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Lapland!!!

 

1-2-2015, Pyha, Finland 

De wekker gaat om 3.30. We stappen in de douchecapsule en genieten van de enorme regendouche.
Om 4.00 stappen we Schiphol binnen en checken onze bagage in. Even snel een kopje koffie halen en ons ontbijtje op eten en dan om 5.30 boarden.
We vliegen met Transavia. Het is werkelijk bloedheet in het vliegtuig. Zeker als je bedenkt dat iedereen al thermo ondergoed aan heeft.
De vlucht duurt 3 uur en het is een uurtje later in noord Finland. Dus iets voor tienen zien we vanuit de lucht een compleet witte wereld onder ons. Ik heb nog nooit over een compleet witte wereld gevlogen. Het ziet er fantastisch uit!.
We landen op Rovaniemi waar het -11 graden is. Dus sjaal om, muts op en gaaaaaan!!!
We kijken in de slurf al onze ogen uit. We zien besneeuwde bomen die bijna krom staan van het gewicht van de sneeuw. Er liggen lagen sneeuw tegen het raam van wel 2 meter hoog en echt alles is wit.
De bagageband is al aller schattigst. Daar hebben ze met nep sneeuw en een paar pluche rendieren een mooi winterlandschap op gemaakt. We komen hier duidelijk op vakantie!
We zoeken de bus die ons naar onze lodge moet rijden en kijken echt onze ogen uit. Zoveel sneeuw en zo onaangetast. Echt niets of niemand lijkt het te hebben aangeraakt.

Na een paar kilometer stoppen we bij het dorp van de Kerstman. Supersupersuper toeristisch en we vinden het leuk! Gewoon omdat we de bus uit mogen en door de sneeuw mogen lopen. In de hoge stapels mogen springen, een rendierenslee zien en natuurlijk omdat we de Kerstman mogen ontmoeten en met hem op de foto mogen. Wat een eer! ;-)

Dan is het nog 1,5 uur rijden voor we in Pyha zijn. En het uitzicht verveeld niet. 50 tinten wit….
We bevinden ons nu ook boven de poolcirkel. Cool!

We worden met z’n tienen afgezet langs de kant van de weg en lopen met onze bagage de heuvel af naar de houthakkerslodge waar we de komende dagen gaan verblijven. Het ziet er sprookjesachtig uit.
Gerda wacht ons op. Zij zal onze reis begeleiden. Voor de deur van de lodge staan de ski's, sneeuwschoenen, plastic sleetjes en sneeuwbaltangen. Dit gaat leuk worden!!!
De houthakkerslodge is van binnen ook echt prachtig. En heel erg ruim. Bij het binnenportaal moeten de snowboots uit en in het rek gezet worden. Deur door, slofjes aan en je jas etc ophangen. We staan in een ruime hal met een open haard en een grappig rond vloerkleed dat lijkt op een schijf van een boom.
Rechts af loop je door de grote keuken de woonkamer in. Hier is ook een grote open haard met lekkere banken er om heen. Twee lange tafels om aan te eten en een paar zitjes rond een leestafel en een schaakspel. Het ziet er super gezellig uit. En het is hier lekker warm.
Tegen de ramen ligt een laagje sneeuw. Het ziet er bijna uit of iemand een pak watten heeft open gemaakt om de boel kerstig te versieren… Maar dit is dus waar dat gekke gebruik vandaan komt :-)

Gerda heeft de koffie klaar en geeft ons een korte briefing over hoe het huis werkt. Dat ramen niet open kunnen maar er wel een ventilatiesysteem is. Alles om de boel hier warm te houden.
Dan mogen we ons gaan instaleren in de kamers. Lekker even de tas uit pakken. Echt luxe om dat te kunnen. Dat gevoel ken ik amper. Hier blijven we gewoon een week. Ik ben zelden ergens een volle week!

Dan staat de soep klaar met een broodje. Lekkere erwtensoep. Hahaha. Arme Jeroen. Hij lust gewoon 1 ding niet..hihi Maar met de broodjes is niks mis dus hij komt niet om van de honger.
Het is bijna 16.00 en het begint al een beetje te schemeren. We trekken dus al onze lagen aan en krijgen een rondleiding buiten de lodge. Het is -11 en er staat een straffe wind! En die komt binnen!
We lopen de heuvel af naar het meer. Het pad heeft een sneeuwrand van zeker een meter hoog.
Eerste stop is de vuurplaats in een houten tipi. Die mogen we opstoken wanneer we willen.
Bij het meer wordt het  dompelwak even open gemaakt. De liefhebbers mogen hier in na de sauna die hier aan het rand van het meer staat. Dat wak ga ik zeker overslaan maar een sauna met dit uitzicht is wel echt onverslaanbaar.

Na de rondleiding kruipen we in een busje om naar de supermarkt te gaan. Gerda rijdt behoorlijk hard op de ijswegen. Haar banden hebben noppen en in de ijslaag op de weg trekken ze richels zodat je met de noppen grip hebt. Zodra we de hoek om gaan zien we de lampjes van de skipistes. Het is ondertussen natuurlijk donker. Het valt me nog mee hoe laat het donker wordt. Volgens Gerda winnen ze een uur per week op dit moment. Dat gaat knap hard dus.

In de supermarkt slaan we cola, chips en chocolade in en dan weer terug naar “huis”.
Het is 17.30 en in de woonkamer wordt gelezen en gedommeld. Er verdwijnen er een paar naar de kamer voor een kort tukje. Ook Jeroen.
Het avond eten is goed geregeld. Zalmsoep, rendierhamburgers, wedges, groenteblokjes met daarin lekkere blokjes rode biet. En als toetje een stuk taart voor bij de koffie.

Gerda geeft uitleg over de activiteit van morgen en wat we allemaal aan moeten trekken. De meeste hebben een kort nachtje achter de rug dus de avond eindigt vroeg. Jeroen is al een paar dagen snip verkouden en daar een beetje chagrijnig van. In de lodge zelf heeft 1 van de badkamers ook een sauna en hij denkt zijn verkoudheid er uit te kunnen zweten.
Wat een luxe zeg om in je huisje een sauna te hebben. Mijn voeten warmen ook weer volledig op en we gaan helemaal rozig naar bed.
Het noorderlichtalarm is aangemeld dus de telefoon blijft in de buurt.

 vorig verslag

 volgende verslag