welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

opmerking voor de lezer

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven.

Ankor Wat

Cambodja, 6-5/11-5-2009 

Dinsdag verlaten we Surin en gaan we op weg naar Cambodja. Een legendarische grensovergang qua corruptie. Ik moet voor de hele groep onderhandelen met een politieman. Uiteraard zet die heel hoog in maar ik krijg het bedrag voor het visum toch nog aardig omlaag. Van $30 naar $23 (het zou eigenlijk $20 moeten zijn).

In Cambodja is de weg naar Siem Reap net af. In 2004 was die nog volledig onverhard! De rit gaat dus heel veel vlotter dan verwacht. De Cambodiaanse gids lijkt ook een leuke man. Hij is alleen wat moeilijk te verstaan.

In Siem Reap ga ik uitzoeken waar we de documentaire over de geschiedenis van Angkor Wat kunnen zien. De 2 adressen die ik heb doen het niet meer dus ga ik de DVD maar kopen voor het schokkende bedrag van $3. In het hotel bouwen ze de ontbijtzaal om zodat iedereen de DVD kan bekijken.

Woensdag is de grote dag voor velen. We gaan Angkor Wat bezoeken! Mike blijkt een goede gids te zijn. We gaan allemaal in een soort tuktuk en rijden in colonne achter elkaar aan. We hebben ongelooflijk geluk met het weer want het is bewolkt en dus enigszins uit te houden. Ook al loop ik hier niet voor de eerste keer…het blijft mooi. En er zijn niet veel tempels op deze wereld die keer na keer boeiend blijven om te bezoeken!

‘s avonds zet ik een paar mensen af bij een restaurant waar een dansshow gegeven word. Mike neemt me mee uit eten naar een wel héél lokaal tentje. Normaal heb ik daar niet zo’n moeite mee maar ik heb eigelnijk sinds Zuid-Laos niet meer normaal kunnen eten. Maag en darmen zijn flink van streek. En nu zit ik daar tegen over een schaal met geroosterd rundvlees, een bord rauwe groente met ijsblokjes er op en een kommetje vissaus met pepertjes. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk rijst te eten en niet te laten blijken dat het me enorm tegenstaat. We hebben een leuk gesprek over het leven in Nederland en Cambodja. Mike wil graag een website om zichzelf als freelancer te promoten. Maar een website kost geld. En nu is dat niet zo’n punt maar daar heb je over het algemeen een bankrekening voor nodig en een creditcard.

We gaan terug naar het hotel en ik maak voor hem een eenvoudige blog aan die hij als site kan gebruiken.

Donderdag ben ik “vrij”. Gelukkig maar want ik voel me niet top. Eerst moet ik nog even met een gast op zoek naar een opticien omdat de bril gebroken is maar daarna kan ik even ontspannen. Eerst een immodiumpje en dan met 1 van mijn gasten naar het zwembad. De rest is allemaal terug naar Angkor Wat of naar Tonle Sap lake. Na een uurtje of 2 ga ik terug naar de kamer waar ik de hele middag op bed lig. Ik kan zelfs geen banaan binnenhouden en voel me echt slapjes!

Vrijdag rijden we richting Phnom Penh. Onderweg stoppen we bij een hele oude Khmer brug, voor een fotostop met waterbuffels voor karren, een veld vol lotusbloemen, een moslimdorpje en het spinnendorp. Hier eten ze gefrituurde wolfsspin en je kunt ook levende exemplaren op je laten lopen.

Ik probeer te lunchen maar het gaat echt niet. Ik drink zoveel mogelijk suikerhoudende drankjes en gooi er maar een schepje zout bij.

In Phnom Penh kom ik een collega tegen die Vietnam en Cambodja doet. Erg leuk om even bij te praten over het werk enzo.‘s avonds ga ik met een deel van de groep wat eten in een leuk restaurantje waar de winst naar een weeshuisje gaat. De tomatensoep wilde alleen er niet echt in. Ik begin me ondertussen zorgen te maken. Ik heb nu al 5 dagen niet gegeten op een paar bananen en een handje crackers na.

Zaterdag gaat de groep naar Tuol Sleng museum en de Killing fields. Ik loop de hele stad af opzoek naar een leuk eettentje voor het afscheidsdiner. Ik heb vandaag een jarige dus wil een extra leuk tentje uitzoeken maar dan komen de maaltijdprijzen op het drievoudige uit van normale restaurantjes. Na uren rondlopen kom ik uiteindelijk iets tegen wat er redelijk goed uitziet en betaalbaar is. Daarna moet ik opzoek naar een verjaardagstaart en een winkel om te kopieren. De taart kan ik een paar uur later ophalen. En zo ben je al snel je hele dag kwijt. Het goede nieuws is dat ik als lunch een half bord spaghetti heb gegeten en dat het  goed viel! Ik voel me dus ook gelijk een stuk lekkerder.

Het afscheidsdiner met de verjaardagstaart was een succes. Al vind ik het wel jammer dat 4 mensen niet mee zijn gegaan.

Zondag is de dag van vertrek. De ochtend is nog vrij te besteden. In de middag vliegen we van Phnom Penh naar Singapore waar ik voor het eerst in dagen trek heb en met veel plezier iets eet. De vlucht naar amsterdam verliep ook prima. ik heb zelfs lekker geslapen!
Mijn moeder staat me op te wachten op Schiphol. Ik zie Jeroen nog net even een halfuurtje voordat hij naar het ziekenhuis mag voor zijn knieoperatie. 's avonds lig ik dus niet naast mijn liefje maar alleen in mijn grote bed terwijl hij zijn roes uitslaapt in een ziekenhuisbed.

 vorig verslag

 Door naar Engeland verhalen