welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opmerking voor de lezers

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven.

Nicolaas in actie

24-4 t/m 1-5-2009 midden Laos 

Maandag vertrekken we uit Luang Prabang voor een hele lange slingerdag in de bus. Tui doet het leuk. Hij stopt langs de weg voor een wandeling langs een dorpje. Even lekker de benen strekken. Een uurtje later staan we weer stil maar dan met pech. Een slangetje van de benzine of olie. Chauffeur Nah duikt in de bak met gereedschap terwijl Tui er achter komt dat we gestrand zijn naast een schooltje. We pakken de boeken en kijken of we welkom zijn. En dat zijn we!!! Eerst zijn de kinderen nog wat verlegen. Pas als je niet kijkt duiken ze in de boekjes. Zo mooi om te zien!

De bus doet het weer en we kunnen verder. We hebben nog een toilet stop en we stoppen bij het kruispunt naar Vientiane. We picknicken ergens in een veld met een leuk uitzicht. Ondertussen is het lekker koele en bewolkte weer aan het omslaan richting regen. Het komt echt met bakken en bakken uit de lucht. We hebben de vlakte de kruiken aan het einde van de middag op het programma staan en we duimen. Op het moment dat we uitstappen is het droog maar dat was maar voor even. We staan echt weg te regenen onder parapluutjes als ik besluit dat dit niet werkt. We staan er pas 2 minuten en zijn al doorweekt. We gaan schuilen en wachten het 10 minuutjes af. De site gaat ook bijna sluiten. In goed overleg besluiten we morgenochtend terug te komen en dus 2 uur op te offeren in Vang Vieng.

‘s avonds gaan we met de hele groep naar het kantoor van MAG. Waar ze informatie met een video geven over de geheime oorlog en de onontplofte bommen die nog steeds een groot probleem zijn. De groep vond dit erg boeiend.

Dinsdag ochtend was het net lang genoeg droog om de vlakte der kruiken te bezoeken. Zodra we in de bus zitten regent het weer. We rijden eerst 4 uur terug over de zelfde weg als gister. Voor de lunch stoppen we bij een uitzichtpunt waar we helemaal niets zien omdat we volledig in de wolken zitten.

We komen vrij laat aan in Vang Vieng omdat we dus de vlakte der kruiken eerst hebben gedaan. Blijkt dat er niet voldoende kamers zijn voor ons. Tja, en dat vind ik niet grappig! Op de balie liggen nog meer stapeltjes met sleutels klaar voor groepen die nog binnen moeten komen dus opper ik dat wij die kamers krijgen en dat ze 1 van de groepen die nog binnen moet komen maar onder moeten brengen in een ander hotel. Eigenlijk een ideale oplossing want wij hoeven niet gescheiden te zitten en de groep van wie wij de sleutels “jatten” kan in zijn geheel naar een ander hotel… ;-)


Wat is Vang Vieng eigenlijk een draak van een stadje!!! En wat gedragen de backpackers hier zich schandalig! Ja, Ik ben ook backpacker en nee, natuurlijk gedragen ze zich niet allemaal heel erg…maar…pff.
Dit is dus de stad om op een binnenband de rivier af te zakken en dan zoveel mogelijk barretjes aan te doen. Tegen de avond komen die mensen dan ladderzat het dorp in zeilen. Al lallend, half naakt en lomp. Een hele kudde in een tuktuk en dan met z’n alle dat ding zoveel mogelijk laten schudden!!! En die eigenaar van die tuktuk staat erbij en hoopt maar dat ze hem heel laten. Of: kudde in een tuktuk en dan 2 meisjes en een jongen die uitstappen terwijl de tuktuk nog rijdt want ze moeten rechtdoor…en dan dus echt heel hard vallen! Ik heb geen medelijden met die domme dronken toerist maar met de Laotiaan die schrikt en zich schuldig voelt omdat iemand uit zijn rijdende tuktuk springt. Het stadje is een verzameling van honderd barretjes/restaurantjes waar letterlijk in iedere bar Friends afleveringen worden getoond of voetbal en je pizza kunt krijgen. Nu is een beetje tv hangen en pizza eten niet erg hoor maar je kunt eigenlijk niets anders. Ik wilde ergens eten waar geen tv stond te brullen maar dat was eigenlijk niet mogelijk

Woensdagochtend hebben de mensen vrij te besteden en de regen komt met bakken uit de lucht. Dat is een tegenvaller. De omgeving van Vang Vieng is namelijk wel mooi maar dat is nu niet te zien. We vertrekken na de lunch. Onderweg stoppen we bij een visdorpje. Hier hangen overal de gedroogde vissen maar ook vis in het zuur en gefermenteerde vis. Interessant om te zien. Onderweg krijgt de bagagebus pech. Ik besluit met de groep een stukje te gaan wandelen door de rijstvelden terwijl onze chauffeur terug gaat om de bagage op te halen. Als we een uur later uitgewandeld zijn is de bus met de bagage terug. De wandeling was overigens verrassend leuk. Je weet natuurlijk nooit of je een leuk pad kan vinden maar daar hadden we mazzel mee. De mensen moeten een beetje passen en meten en over bagage heen stappen maar wij kunnen tenminste weer verder. We nemen afscheid van chauffeur Champohn die terug moet naar de gestrande bus met nieuwe onderdelen.

In Vientiane aangekomen gaan de meeste mensen bij de Mekong kijken om wat te eten.

Ik val van verbazing bijna om! Wat is er in 1 jaar tijd een hoop verandert! Vorig jaar stonden er vrouwtjes met 1 wok achter een lange tafel waar vis op lag en kreeg je te eten aan een plastic tafeltje met plastic stoeltjes die op de oever stonden. Nu staat de hele oever vol met vlonders en veranda’s die overdekt zijn met bladerdaken. Volledige overdekte kookeilanden en overal verlichting en ventilatoren.

Donderdag is iedereen vrij om Vientiane te verkennen. Ik werk in de ochtend wat dingen uit ga 's middags wat lezen onder de airco. Ik heb een goed boek en zou echt niet weten wat ik verder in Vientiane zou moeten doen.

Vrijdag is een hele lange dag in de bus. We moeten 450 kilometer afleggen naar Savannakhet. Na 2 uur rijden hebben we een plas en drinkstop waar Tui wat vloeibare Viagra uitdeelt. 1 of ander bananenblad whisky. We stoppen ook nog een keer als we de mensen rijst zien oogsten en de groep mag zelf ook een stukje helpen. Daarna is het een lange zit tot aan Tha Keak waar we kunnen lunchen…tenminste…dat dacht ik. 9 van de 10 tentjes bleek nu geen eten in huis te hebben. Vlak voor Savannakhet ligt de Ing Hang stupa.
Het op 1 na belangrijkste religieuze bouwwerk van zuid Laos. Het is vandaag druk omdat het een boeddhistische feestdag is dus er zijn heel veel mensen om te offeren. Dat geeft mooie plaatjes.

 vorige verslag

 volgende verslag