welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo Swaziland


blauw=2003
rood=2005

HET LAND:
Swaziland is een koninkrijkje dat ingesloten ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. De koning heeft de absolute macht. Omdat Swaziland de overheersing van de blanken niet heeft gekend voel je direct een verschil met Zuid-Afrika. Hierdoor zijn er in Swaziland geen rassen problemen en over het algemeen ook veel minder criminaliteit.

Swaziland ligt dus in het zuiden van Afrika en wordt grotendeels ingesloten door Zuid-Afrika en grenst verder aan Mozambique. Swaziland heeft dus geen kust. De totale landoppervlakte van Swaziland bedraagt 17.200 km ².
Hiermee is Swaziland 2 maal zo klein als Nederland! 
Swaziland heeft in totaal 1.136.300 inwoners.

De hoofdstad is Mbabane. Mbabane is echter niet de grootste stad van Swaziland, dat is Manzini. De grootste steden/plaatsen in Swaziland zijn: Manzini (115.200), Mbabane (78.700), Big Bend (10.400) en Malkerns (10.000).

Swaziland stond onder toezicht van Engeland tot 1986 en kreeg toen de onafhankelijkheid. Nu is het een koninkrijk waarbij koning Mswati III volledige macht heeft. Zijn heerschappij word regelmatig bekritiseerd aangezien hij miljoenen uitgeeft voor zijn eigen plezier (bijvoorbeeld een vliegtuig) terwijl op dat moment hongersnood heerst in zijn land.
De koning wil de tradities in zijn land levendig houden en doet zelf mee.
Ieder jaar rond zijn verjaardag(19 april) is er het Reed Festival waarbij alle jonge maagden zich komen presenteren aan de koning. Hij selecteerd hier ieder jaar een nieuwe vrouw uit. Hij zit nu rond de 15 vrouwen.
Deze, in onze ogen vrouwonvriendelijke, traditie word in die regio zelfs door de meeste vrouwen als positief ervaren. De last van het huishouden en kinderen plus de behoeftes van de man worden eerlijk onder de vrouwen verdeeld en de man is verplicht al zijn vrouwen goed te verzorgen en van voldoende voedsel te voorzien.

BEVOLKING:
De Swazi's zijn open en vriendelijke mensen. De meeste Swazi's leven nog erg traditioneel.
De meeste mensen zijn Swazi. De rest zijn Zulu, Tsonga-shangaan en Europees. Verder zijn er nog de Mozambicaanse vluchtelingen zowel afrikaanse als portugeze die nog in het land wonen.
De traditionele rieten koepelhutjes (beehives) zie je af en toe nog in het veld staan. Maar je kan ze ook bezoeken en zelfs in slapen bij cultural villages.
In deze dorpjes kan je ook kennis maken met de Swazi dans en zang dat erg imponerend en krachtig is. Het heeft wat weg van de Zulucultuur maar er zijn wezenlijke verschillen.

Over het algemeen wonen de swazi nu ( als ze niet in de stad wonen) in ronde of rechthoekige hutjes met rieten of golfplaat daken. 

In Swaziland komen de volgende religies voor:
40% is Zionistisch, 20% Rooms-Katholiek, 10% Islamitisch. overige geloven zijn o.a. Joods, Anglicaans en Methoditisch. samen goed voor 30 % .

Swaziland is een arm land waar regelmatig hongersnood is.
75% van de bevolking probeert zijn eigen stukje land te bewerking wat met name door de langdurige droogte van de afgelopen jaren een probleem is.
82% van de bevolking is analfabeet en 33% van de bevolking is besmet met het HIV-virus

TAAL:
De officiële taal in Swaziland is het SwiSwati, een Afrikaanse taal.
Naast het SwiSwati wordt in Swaziland ook op veel plaatsen Engels gesproken. Er is geen beste of slechtste tijd om Swaziland te bezoeken. Het weer is het hele jaar door goed te doen.

KLIMAAT:
Het is warm in de maanden Oktober tot April. In deze maanden kan het af en toe flink regenen met zwaar onweer. De meeste regen valt in de berggebieden Temperaturen kunnen in het "lowveld" oplopen tot 40 graden.
Mei tot augustus is koeler en 's nachts kan het zelfs koud zijn.

VISA
Over een Visum hoef je je niet druk te maken. Je krijgt die zonder problemen bij de grens voor een periode van 60 dagen. Zorg wel dat je paspoort nog minstens 3 maanden geldig is en er nog ruimte is voor een paar stempels.
Het visum is ook nog eens gratis! Al kan het zijn dat je een euro of 2 moet betalen voor administratie kosten of zoiets onduidelijks.
In welke valuta je dat betaald is niet zo belangrijk. Randen en Meticais worden ook geaccepteerd.

Grens overgangen en de openingstijden:
Oshoek  (South Africa) 06h00-22h00
Namaasha/Lamaasha  (Mozambique) 07h00-19h00 - 80kms  van Maputo.
Golela  (South Africa) 06h00-22h00
Josefsdal  (South Africa) 06h00-22h00
Mananga  (South Africa) 06h00-22h00

GEZONDHEID
Vaccinaties
In het algemeen gelden de volgende adviezen volgens de Landenlijst LCR.
- Als men UIT een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht
- Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen
- Bescherming tegen Hepatitis A wordt aanbevolen.

Malaria in Swaziland
In de maanden 1 t/m 12 komt malaria voor. Voor de bescherming tegen malaria worden antimalariamiddelen aanbevolen.
Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk.

Andere waarschuwingen
Het drinkwater is niet overal zuiver. drink daarom bij voorkeur flessen water of kook het water eerst goed. Kraanwater in de grote steden is wel te drinken.

In sommige rivieren en stroompjes zit Bilharzia.
Bilharzia kan (zeker op de lange duur) levensbedreigend zijn terwijl je er in eerste instantie weinig van merkt. Het is een wormpje die in een vroeg stadium te behandelen is met een wormenkuurtje. Heb je vreemde klachten als vermoeidheid, diaree, misselijk, koorts of gewoon niet lekker laat dan een Bilharzia test doen!

persoonlijk ben ik van mening dat iedereen die in afrika met zoetwater in aanraking is gekomen terug in nederland een bilharzia test moet laten doen. Veel mensen merken er niet veel van totdat het wormpje jaren later permanente en gevaarlijke schade heeft aangericht. Een test is zo gedaan en als je het vroeg ontdekt ben je er met 3 pilletjes ook weer van af!

GELD:
Swaziland heeft maar hele beperkte mogelijkheden tot het opnemen van geld. Hier moet je dus rekening mee houden in je planning!
Er zijn maar 2 banken in Swaziland waar je kunt pinnen!
In Mbabane, Swazi plaza, standard bank.
In de Ezulwini vallei, shopping mall.

Let ook even op dat in Swaziland alle straat namen gewijzigd zijn van Engels naar Swati. en het kaartje in de LP dus nog gewoon in het engels is. 

De Emalangeni is het Swazi betaalmiddel en is gelijk aan de Rand. Beide kunnen gebruikt worden, dus als je via Zuid-Afrika binnen komt kun je op die manier je eerste kosten in Swaziland betalen.

Verwacht geen randen terug! Je zal meestal Emalangeni terug krijgen en houd er rekening mee dat dit niet te wisselen is buiten Swasiland! 

Travellers Cheques zijn in te wisselen bij de meeste banken in de centra van de wat grotere plaatsjes 

Contant geld wisselen kan en de dollar heeft nog steeds de voorkeur boven de euro.

Creditcards worden op sommige plekken geaccepteerd.

BUDGET:
De kosten in Swaziland zijn gemiddeld ongeveer gelijk aan die in Zuid-Afrika.

Wij zijn in 2005  6 dagen in Swaziland geweest en hebben met z'n tweeen per dag het volgende uit gegeven (gemiddeld)

Swaziland ( 5.5 dag)totaalper dag
Vervoer 43.767.96
slapen 84.4215.35
eten 115.27 20.96
visa 00.00 0.00
div 42.587.74
entree/trips 6.49 1.18
TOTAAL 292.52
DAGGEMIDDELDE 53.18

Om wat duidelijker voorbeelden te geven:
Een dormroom in Mbabane koste R75 (9.75 euro) een double R 165 ( 21.45 euro) en camperen R 45 (5.85 euro).

Slapen in Sondzela Backpacker en dus ook toegang tot Mlilwane game reserve kost 1-malig R 25 ( 3.25 euro) voor entree tot het park. Een dorm R 55 ( 7.15 euro) een double R160 (21 euro) en een geweldig mooie rondavel met fantastisch uitzicht R190 ( 25 euro)

Een hostel maaltijd, in dit geval is het rijst met kip en twee salades voor maar R25( 3.25 euro).
Voor 3 euro hebben we 5 mango’s ter groote van een meloen langs de weg gekocht. Ze waren werkelijk reusachtig en heerlijk.

Met het minibusje van Mlilwane naar Manzini ( 0.36 euro). 

Het internationale busje van Manzini naar Maputo (mozambique) doet er 3.5 uur over en kostte ons 3.50 euro voor de zitplaats en 1.25 euro voor de bagage.

VERVOER:
De wegen in Swaziland zijn behoorlijk goed en zeker rond Mbabane word er hard aan gewerkt. Het mooiste stuk weg ligt vanaf de grens van Zuid-Afrika richting het koninklijkpaleis. Zodra je het paleis gepasseerd bent en de weg uit het zicht verdwijnt achter een berg is het ook gelijk afgelopen met de pret. De weg word direct een normale provinciale weg in plaats van een meerbaans snelweg.
Een meerbaanssnelweg is echt een overbodige luxe aangezien bijna niemand een eigen auto heeft en het vervoer op de weg dus vooral minbusjes en vrachtwagentjes zijn.

Swaziland met je eigen vervoer:
de grens:
Als je met een huurauto komt moet je de "letter of Authorization" bij je hebben van de verhuurder! Vraag specifiek naar dit formulier als je de auto reserveert zodat ze die ook bij zich hebben als ze de auto komen afleveren. Zonder dit document kan het zijn dat je de grens niet over komt. Aan bagage controlle doen ze zelden bij de grens als je met eigen vervoer komt maar het kan eens gebeuren.

In Swaziland word links gereden. Benzine is goed te krijgen en je kan gebruik maken van de wegenwacht. De gordel is verplicht.

De maximumsnelheid is 80km/u en 60 km/u in de bebouwde kom. En ze kennen snelheidscontolles!

Omdat het openbaarvervoer netwerk niet heel erg uitgebreid is in Swaziland zou je eens kunnen overwegen om andere reizigers een lift te geven.

Let op!
-Er lopen is Swaziland nogal wat dieren los rond en ook de bevolking loopt op de weg. Pas daar dus voor op.
-Hou je ogen ook goed op het wegdek gericht want af en toe is er een pothole die flinke schade aan je auto zou kunnen veroorzaken
-Swaziland kent snelheidscontrolles! let vooral op bij de "afdaling" richting Mbabane en of je teller kilometers of miles aangeeft!

Vliegen
Het enige internationale vliegveld is Matsapha airport dat ten noorden van Manzini ligt. Er komen vluchten vanaf de grote Zuid-Afrikaanse steden en Maputo.
Met Scan Air Charter kan je binnenlandse vluchten regelen.

Openbaarvervoer
Er is geen specifiek vervoer gericht op backpackers of toeristen. Je moet dus gewoon met de minibusjes. Dit werkt prima, is goedkoop en veilig. Echt vlot gaat het soms niet omdat een busje pas vertrekt als hij vol is. Informeer wat de beste tijden zijn om zo snel mogelijk op pad te gaan.

Er zijn Taxi's in Mbabane and Manzini.

Bazbus
Er rijden speciale busjes voor backpackers door Zuid-Afrika. Bazbus heeft ook routes die door Swaziland steken en op een paar plekken stoppen.
Het concept is simpel. Je koopt een kaartje naar je eindbestemming en onderweg mag je zo vaak uitstappen als je wilt. De bus zet je af bij een van de 180 hostels waaruit je kunt kiezen. heb je een VIP pas dan krijg je 5% korting

Liften
Liften gebeurt veel in Swaziland. Het is makkelijk al heb je veel concurentie van de locale bevolking omdat ze het zelfde doen omdat het openbaar vervoer netwerk nu eenmaal niet heel uitgebreid is.
Veel backpackers regelen lifts bij andere reizigers.
Heb je zelf een auto dan is dit de manier om je brandstofkosten te delen of gewoon iemand een plezier te doen.

 ALLERLEI TIPS:
Telefoon: Er zijn munt en kaart telefoons in de meeste centra. Mobiele telefoons kunnen in de grotere steden gebruikt worden.
Post:De postkantoren zijn open van  08h00 tot 16h00 door de weeks en tot 11am op zaterdag. 
Internet en email: Alleen beschikbaar in Mbabane, Manzini  en sommige hostels
Drinkwater: In alle steden is het water behandeld dat uit de kraan komt. Je kan het dus drinken. Je kunt natuurlijk ook altijd water uit een fles gebruiken en in afgelegen gebieden en dorpjes is dit zelfs een must. Kan je geen fleswater krijgen kook dan het water minstens 10 minuten.
Electriciteit:Er is alleen electriciteit in de grotere plaatsen en dorpen. Elektriciteit is 230 volt, je kunt dus opladers etc. meenemen. Zorg er wel voor dat ze geschikt zijn. In Swaziland worden dezelfde pluggen gebruikt als in Zuid-Afrika. Aangezien de kans groot is dat je Swaziland binnenkomt via Zuid-Afrika heb je daar vast al een plug gekocht. 
Zuid Afrikaanse stekkers zijn ronde 3-pins, 15-ampère stekkers.
De normale wereldstekkers die je in nederland kunt kopen werken hier NIET! koop terplekke dus een goede plug. Je hostel weet waar dit kan of ga zelf op zoek naar een hardware shop.
Wees zuinig met gebruik van elektriciteit, doe de lichten, verwarmingen en airconditioners uit als ze niet nodig zijn, elektriciteit is niet oneindig beschikbaar.
Tijd: In Swaziland is het gedurende de wintertijd 1 uur later dan in Nederland.
Tijdens de zomertijd bestaat er geen tijdsverschil.
Eten:  Er zit weinig verschil in het voedselaanbod van Zuid-Afrika en Swaziland. Al zijn supermarkten en restaurants heel dun gezaaid.
Fooi: Een fooi geven is gebruikelijk in Swaziland. 10% is de norm.
Nationale feestdagen
1 januari                 nieuwjaarsdag
19 april                   verjaardag van de koning
25 april                   National Flag Day
1 mei                      dag van de arbeid
8 mei                      Ascension
22 juli                     Public Holiday
6 september            Somhlolo Day (onafhankelijkheidsdag)
25/26 december      kerst 
openingstijden
BANKING & BUSINESS HOURS
Bank: Maandag t/m vrijdag:0830-1300 Zaterdag: 0830-1100
Winkels: Maandag t/m vrijdag:0830-1700     Zaterdag: 0830-1300
Kantoren: Maandag t/m vrijdag: 0800-1300 en 1400-1645