welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo Maleisie 2005

WAT HOPEN WE TE ZIEN EN DOEN:
We willen het land binnen komen bij Kota Bharu. Daar vertrekt de Jungle -train die door een geweldig landschap schijnt te gaan. We stappen dan uit ter hoogte van NP Taman Negara. Een 130 miljoen jaar oud tropisch regenwoud. we willen daar een paar nachten blijven. Je kunt daar overnachten bij een uitkijkpost waar honingberen en tijgers kunnen komen en je kan een wandeling maken door de boomtoppen. Na het park gaan we naar Kuala Lumpur en Malaka om daarna door te reizen naar Singapore

WAT HEBBEN WE GEZIEN EN GEDAAN:Update juli 2005
We zijn inderdaad bij Kota Bharu de grens over gegaan en toen naar de droomeilandjes "the Perhentians" gegaan. De allermooiste eilandjes van onze hele reis. Taman Negara viel tegen Maar gelukkig hebben we er ook nog een week BORNEO tegen aan kunnen gooien. Dat was ronduit geweldig!!!

LANDENINFO:
wil je meer weten over Maleisie lees dan eens de stukjes die ik heb geschreven voor www.aroundtheglobe.nl
land en geografie
bevolking
geschiedenis

KLIMAAT:
Het is het hele jaar heet en vochtig in Maleisie. Het regenseizoen loopt van november tot januari. Als je voor het strand komt kan je in die periode beter de oostkust van het schiereiland links laten liggen.
Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over klimaat heb geschreven.

VISA
Als je een Nederlands paspoort hebt krijg je zonder problemen een visum aan de grens van Maleisië. Je paspoort moet wel nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit het land en voldoende ruimte hebben voor stempels.
Kom je met het vliegtuig dan krijg je in het toestel al een formuliertje dat je in moet leveren bij de douane. Meestal krijg je dan automatisch een 3 maanden visum (aan een landsgrens kun je de formuliertjes ook krijgen).Ga hier alleen nooit zomaar vanuit. Hen je een bepaalde periode minimaal nodig vermeld dit dan direct aan de balie. Doe je dit niet dan kan het wel eens zijn dat je minder dagen krijgt.
Wanneer je een papiertje in je paspoort krijgt zorg dan dat je die niet kwijt raakt! ze controleren deze als je het land weer verlaat.
BORNEO
Als je via het vaste land van Maleisië naar Borneo vliegt krijg je in het vliegtuig weer een "visum" formuliertje. ook al blijf je in het zelfde land ze willen het toch registreren en je krijgt weer een stempel

GEZONDHEIDS RISICO'S:
De standaard tropen ziektes komen hier voor. Zowel malaria als dengue fever dus maatregelen tegen muggen nemen is een must. Verder moet je opletten voor Hepatitis maar het kraanwater is op een aantal plaatsen wel te drinken. Altijd even navragen!

GELD
Valuta= Malaysian Ringgit.€ 1.00= 4.52 MYR
De banken in Maleisie rekenen $ 2-3 voor buitenlandse transacties. Wisselburo's rekenen geen commissie maar hun koersen wisselen nogal. Als je cash wilt wisselen krijg je bij de wisselburo's meestal de beste koers. Alle bekende creditcards worden geaccepteerd en als je een pincode hebt dan kun je geld uit de automaten halen. Gewoon pinnen lukt op veel plaatsen al aardig maar nog lang niet overal.

BUDGET:
Als je heel zuinig aan doet dan kan je op het schiereiland rondkomen van € 20-25 per dag. Wil je een beetje comfort zoals een eigenbadkamer en eten in restuarantjes dan moet je rekenen op € 65 per dag. Voor maaltijden ben je tussen de € 3 en € 10 kwijt en een overnachting kost je tussen de € 8 en € 30.
Sabah is zo'n 30% duurder dan het vaste land.

UPDATEJuli 2005
Dit is wat wij met z'n tweeen hebben uit gegeven.

 

Maleisie ( 20 dagen) totaal per dag
Vervoer 136.99 6.85
slapen 116.44 5.82
eten 221.81 11.09
visa 0.00 0.00
div (incl rugzak) 160.74 8.03
entree/trips 105.84 5.29
TOTAAL 741.82 
DAGGEMIDDELDE  37.09

VERVOER NAAR MALEISIE
in 1998 is 50 km ten zuiden van Kuala Lumpur een nieuw vliegveld geopend(Sepang). Ook Sarawak en Sabah zijn met internationale vluchten te bereiken.
Er zijn 5 landgrensposten tussen Maleisie en Thailand ( 2 in het westen, 1 in het midden en 2 in het oosten). Aan de west kust is er ook een trein verbinding.
Om in Singapore te komen kan de de grensovergang bij Johor Bahru nemen en een ferry of trein nemen. Naar Indonesie zijn 2 ferry diensten vanaf het schiereiland. Vanuit Sarawak is een weg naar Kalimantan maar dit is niet de meest comfortabele route...

VERVOER IN MALEISIE
Malaysian Airline System is de hoofd luchtvaartmaatschappij waarmee je van het vasteland, Sabah en Sarawak kunt bereiken. De tarieven zijn redelijk.
Het vervoer met de bus is waarschijnlijk de beste manier van reizen op het vaste land. Ook op Sabah zijn de wegen goed en kan je met een minibus ver komen. Alleen in Sarawak zijn beperkte routes.
De trein is ook goed en niet duur en heeft 2 hoofdroutes van Thailand naar Singapore.
Auto's zijn overal te huur en taxi's zijn voor de lange afstanden niet echt een goedkope oplossing.
In Kuala Lumpur is het verkeer een ramp en vooral de spits moet vermeden worden. het openbaar vervoer is ook slecht geregeld.

WETENSWAARDIGHEDEN:
-Fooien geven is nog niet gebruikelijk in Maleisie. De duurdere hotels en restaurants zetten 10% extra op de rekening.
-Afdingen is gewoon op markten en touristen plekken. Blijf beleeft en wordt niet te fanatiek.
-De beste tijd om schildpadden te zien aan de oostkust is van mei tot september.
-Ontblote bovenlichamen ( zowel mannen als vrouwen) worden niet geaccepteerd.
-Een korte broek voor een man duidt op een hele lage status. Evnementen
-De meest Islamitische feesten zijn rond de Ramadan, in de negende maand van de Moslim kalender. Het einde van de ramadan wordt groots gevierd.
-Het chineze nieuwjaar in januari of februari wordt gevierd met dansen en parades.
-Het hindustaanse festival Thaipusam eind januari is een staaltje van uitzonderlijke masochisme.

Azië algemeen:
-kleed je discreet. Dit betekend geen blote benen! voor zowel mannen als vrouwen en ook geen mouwloze shirts. Een t-shirt kan maar het liefst een blouse.
-toon geen affectie/ intimiteiten in het openbaar.
-vraag toestemming om een foto te nemen van personen en respecteer een nee!
-verlies je geduld niet, dit zorgt voor gezichtsverlies voor iedereen in je omgeving en dit is een van de ergste dingen die een aziaat kan overkomen.
-lever geen kritiek op gewoontes, de overheid of de regering in het openbaar.
-neem een geschenk mee als je iemands huis bezoekt. -sandalen kunnen in het openbaar maar slippers niet.
-doe je schoenen uit als je een huis of tempel in gaat.
-gebruik altijd twee handen om belangrijke dingen als geschenken of documenten aan te pakken.
-gebruik NOOIT je linkerhand om eten aan te pakken, handen te schudden of om documenten aan te pakken (?!?!). Je gebruikt je linker hand namelijk om je af te vegen na toilet bezoek.

Bij moskee bezoek:
-kleed je discreet en trek je schoenen uit.
-loop nooit voor een biddende moslim langs.
-vrouwen mogen niet de hoofdgebedsruimte betreden.
-vraag toestemming om te fotograveren en maak geen foto's tijdens het gebed!

bij een boedistisch gebouw:
-kleed je discreet en trek je schoenen uit.
-Wijs niet richting boedha beelden en zeker niet met je voeten! zit dus met je benen gevouwen.
- het is zeer onbeleefd om over iemand heen te stappen die zit. je mag ook niet over offers en beelden stappen.
-Monnikken mogen niet aangeraakt door vrouwen. als een vrouw een geschenk of offer wil geven moet ze het binnen het bereik van de monnik leggen of op zijn offer kleed.
-vraag toestemming om te fotograveren en maak geen foto's van altaars of boedha beelden zonder die toestemming!