welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo en voorbereidingen Laos


WAT HOOP IK TE ZIEN EN DOEN:
Ik wil Laos uitgebreid bekijken, afwijken van de meest voor de hand liggende route en meer doen dan in een band een rivier afzakken. Ik hoop hier oa de Gibbon experience te gaan doen waarbij je aan kabels tussen de boomtoppen roetsjt en overnacht in een boomhut.

update 2008: Ik heb veel van het land gezien. Het is primitief maar prachtig. Ik ben voornamelijk heel blij met de goede doelen die ik hier heb kunnen steunen (gesteunde projecten)

KLIMAAT:
Laos heeft een tropisch moessonklimaat. Van november tot april is het de droge tijd en van mei tot oktober het regenseizoen. In het tropische laagland valt gemiddeld 1250 mm regen per jaar; in noordelijke berggebieden meer dan 3000 mm per jaar. Maart en april zijn de warmste maanden met landelijke gemiddelden van boven de 30°C, terwijl het in de Mekongvallei dan gemakkelijk tot boven de 35°C kan oplopen. In de hogere berggebieden kan de temperatuur in de maanden december en januari tot onder het vriespunt dalen.

update: Enof het tot het vriespunt kan dalen!! Wat was het koud in het noorden! Vooral 's nachts is het geen pretje als het in je kamer ook maar 2 graden is. 

VISA
Tot nog niet zo lang geleden kon je aan de grens alleen een 15 dagen visum krijgen. Nu kan je een 30 dagen visum krijgen. Je kunt ook in Bangkok alvast een visum regelen. Waarschijnlijk doe ik dat. Dan weet ik zeker dat het in orde is en ik heb daar toch alle tijd.

Update: Ik heb het visum idd van te voren geregeld hoewel je ook bij de grens een 30 dagen visum kon krijgen. Ik stak de grens over met mensen die nog geen visum hadden en die betaalde meer dan ik heb gedaan.

GEZONDHEIDS RISICO'S:
DTP, Hepatitis A en eventueel B en buiktyphus worden aangeraden.
Malaria komt het hele jaar voor en Dengue fever zo nu en dan.

GELD
Yeeahhhh, weer een land waar je je miljonair kunt wanen!
De munteenheid is de Kip ( niet lachen!) en voor 1 euro krijg je maar liefst 13.606 Kip. Dus voor €73 euro ben je al miljonair!!
Het grootste bankbiljet is 50.000 kip en die is maar (ongeveer) 5 dollar of 4 euro waard is.
Naast de kip zelf kun je ook betalen met de Thaise baht en de Amerikaanse dollar (en in betere restaurants in Vientiane sinds kort ook met euros).
Er zijn bankbiljetten in omloop van 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, en 500 kip, (en kleinere coupures van 100, 50, 20, 10 en 1 kip die praktisch nooit meer gebruikt worden).
Oppassen bij het wisselen van westerse valuta in kip: je kunt wat je over hebt later buiten Laos niet meer kwijt.

Pinnen kan in ieder geval in hoofdstad Vientiane. Het schijnt tegenwoordig ook te kunnen in Luang Prabang en nog een andere stad. Ik neem dus een berg Thaise Baths mee om onderweg te wisselen in Kip en ik zorg dat ik ook wat dollars achter de hand heb. In grotere plaatsen kun je ook met creditcard geld opnemen.
Volgens mij moet je er in Laos nog vanuit gaan dat je niet overal geld kunt halen.

BUDGET:
Laos is 1 van de goedkoopste landen om in te reizen, is me verteld. je schijnt met € 10 per dag rond te kunnen komen. Ik reken voor het gemak dus op €15 en dan moet het goed komen.

Update: Ik was geschokt door de prijzen Laos is vaak duurder dan buurland Thailand! Met name accommodatie in de grote steden. Ik heb een deel van de reis zelfs kamers gedeeld om de kosten een beetje te drukken.

 

Laos (22 dagen) totaal per dag
vervoer € 71.35 € 3.24
slapen € 92.04 € 4.18
eten € 114.24 € 5.19
visa € 37.27 € 1.69
div € 55.00 € 2.50
entree/trips € 44.61 € 2.02
TOTAAL € 414.51  
DAGGEMIDDELDE  

€ 18.84

 

VERVOER NAAR LAOS
Ik kom Laos binnen via een landsgrens met Thailand. Volgens mij is het niet eens mogelijk om vliegend binnen te komen.

VERVOER IN LAOS
Als één van de weinig landen ter wereld heeft Laos geen spoorwegen. Daarnaast is het wegennet erg gebrekkig, slechts twintig procent is het gehele jaar te bereiden!
Ik zit er midden in het droge seizoen dus dat is goed. Er zijn ook vrij veel bootjes maar ook dat hangt af van hoe de Mekong bevaarbaar is.(de sterke en gevaarlijke stroomversnellingen).