welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo Indonesië

 

WAT HOPEN WE TE ZIEN EN DOEN:
Eilandhoppen! dat is een beetje onze bedoeling. Java, Bali. Lombok, Komodo, flores enz. We willen tempels en vulkanen zien, op het strand liggen, snorkelen of duiken, de komodo varaan(draak) zoeken en op flores naar de geelkeurde vulkaanmeren. Misschien zelfs naar Sulawesi voor de bijzondere begravenis rite....

WAT HEBBEN WE GEZIEN EN GEDAAN:

We zijn 6 weken in Indonesie geweest en van Java tot aan West-Timor gereisd. Sulawesi komt een ander keertje. We vonden Indonesie een indrukwekkend land

LANDENINFO:
wil je meer weten over indonesie lees dan eens de stukjes die ik heb geschreven voor www.aroundtheglobe.nl
land en geografie
geschiedenis
taal
hoogtepunten

KLIMAAT:
Beste reistijd: alhoewel reizen in het natte seizoen mogelijk is kan het sommige activiteiten wel moeilijker maken en worden de wegen in minder ontwikkelde gebieden er niet beter van. Het allerbeste seizoen om te reizen is dus het droge seizoen tussen mei en oktober.
Reken op extra drukte tijdens de kerstvakantie en de Europese zomer vakantie
Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over klimaat heb geschreven.

VISA:
Hier word veel over gezegd. Het schijnt dat je per 1 februari 2004 moet betalen en dat je dan nog maar 30 dagen het land in mag. ( niet verlengbaar). Op dit moment staat er nog niets over op de site van de ambassade en is het ook niet bekend of je als Nederlander een visum kan krijgen bij een andere ambassade dan die in Nederland. Het zou dus kunnen zijn dat je het land niet in kan als je op doorreis bent. Ik heb deze vraag aan de ambassade gesteld via de mail maar nog geen antwoord gekregen...
UPDATEJuli 2005
Antwoord van de ambassade hebben we nooit gehad maar dat is niet zo verrassend. Wij hebben uiteindelijk na veel gehannes ons visum voor Indonesie kunnen krijgen in Singapore.( lees de reisverslagen). Het is dus mogelijk om een 60 dagen teoristen visum aan te vragen buiten Nederland!

INDONESIE VISUM (in singapore)
Dresscode: No: flipflops, clogs, sandals, thongs (slippers), singlets (topje), tanktops, bermuda's, shorts, advertisement on t-shirts or trousers.
Open: mon/fry 8.30- 12.00 ( visa request)
14.00-16.00 (visa collection)
toerisvisa, 3 working days ( 70 singapore $= 35 euro)
Meenemen: paspoort, pasfoto, Kopie van je return ticket) noodzakelijk! +origineel return ticket

EN...om de ambassade binnen te kunnen komen heb je dus bij de ingang een identiteitsbewijs nodig om in te ruilen voor een toeganspasje.

In zowel Singapore als Malesie ( Medan) kun je een retour bootkaartje kopen dat weer kosteloos te cancellen is!!

Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over visa heb geschreven.

GEZONDHEIDS RISICO'S:
Hep A komt voor dus let op met water en eten. Malaria komt overal voor en je moet dan ook de nodige maatregelen treffen. Ook dengue fever komt in het natte seizoen voor. Bilharzia komt voor op Sulawesi dus niet zwemmen daar!

Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over gezondheid heb geschreven.

GELD
Valuta is rupiah(Rp). €1= 9569Rp
Travellers cheques en contanten zijn geen probleem. Pinnen is geen probleem in de dichtbevolkte gebieden. Een creditcard zal alleen geaccepteerd worden in dure hotels en winkels. Je kan met je creditcard wel geld opnemen bij banken en bij sommige pinautomaten.

BUDGET:
Indonesië is een goedkoop land. Als je heel erg budget reist moet je rekenen op € 7.50.Ga je naar minder toeristisch gebieden dan moet je harder zoeken naar budget slaapplaatsen. Reken dan op €15.00 pppd. Overnachten kost je ongeveer € 2 / €15, eten €0.25 /€4 per maaltijd.

UPDATEJuli 2005
Indonesie is inderdaad erg goedkoop. Dit is wat wij met z'n tweeen hebben uit gegeven.

 

Indonesie ( 46.5 dagen) totaal per dag
Vervoer 187.24 4.03
slapen 175.49 3.77
eten 349.79 7.52
visa 69.30 1.49
div 179.08 3.85
entree/trips 302.68 6.50
TOTAAL 1263.59
DAGGEMIDDELDE
27.17

VERVOER NAAR INDONESIE
Als je vliegend komt is de kans groot dat je land in Jakarta of op Bali. Over land kan je alleen van Sarawak naar Kalimantan. Over zee gaan high speed ferries tussen Maleisie en Sumatra.

VERVOER IN INDONESIE
De hoofdwegen in Indonesië zijn over het algemeen prima, je kan je verplaatsen met de ekonomi bussen.Die erg goedkoop zijn en waar je naast medereizigers je plek moet delen met kippen en varkens.Een stapje hoger is de express bus met de zelfde lading maar hij is er sneller. Hierna volgt de luxe airconditioned bus met alles wat je van een touringcar verwacht
Auto’s, motors en fietsen kunnen gehuurd worden in de grote steden en toeristen centra.
Boten varen regelmatig tussen de verschillende eilanden
Treinen kan je alleen op Java en Sumatra. De goedkope treinen zijn langzaam en de duurdere comfortabel. Boek een treinkaartje een dag van te voren om een plek te garanderen.
En dan heb je nog de opelets; minibusjes,bemo; een pick-up truck met bankjes aan de zijkant,dokars: paard en wagen,bajaj: de auto riksja en de becaks: de fiets riksja.

WETENSWAARDIGHEDEN:
-Fooien geven is niet gebruikelijk in Indonesië maar word in sommige gevallen wel verwacht. Mensen die je rondleiden of je tas dragen verwachten een fooi. Taxi chauffeurs verwachten dat je afrond naar de volgende 500 rp
-Afdingen is voor veel dagelijkse dingen normaal maar vergeet niet dat de enorme terugval in de economie het voor sommige mensen nu heel moeilijk maakt om rond te komen. Denk dus iets verder dan je eigen portemonnee
-plaats je handen niet op je heupen als je met iemand praat. Dat is net zo onbeleefd als bij ons met je handen in je zakken staan tijdens een gesprek.
-Gebrek aan kleding wordt geaccepteerd van de armen maar niet van westerlingen. Zeker vrouwen doen er goed aan om zich keurig te kleden. Topjes en korte broeken kunnen problemen geven.
-Iemands hoofd aanraken wordt niet gewaardeerd. Je ziel zit daar en is daarom heilig.
-Als je respect wilt tonen aan iemand van een hoge rang of een ouder persoon dan geef je dingen aan met 2 handen.

Azië algemeen:
-kleed je discreet. Dit betekend geen blote benen! voor zowel mannen als vrouwen en ook geen mouwloze shirts. Een t-shirt kan maar het liefst een blouse.
-toon geen affectie/ intimiteiten in het openbaar.
-vraag toestemming om een foto te nemen van personen en respecteer een nee!
-verlies je geduld niet, dit zorgt voor gezichtsverlies voor iedereen in je omgeving en dit is een van de ergste dingen die een aziaat kan overkomen.
-lever geen kritiek op gewoontes, de overheid of de regering in het openbaar.
-neem een geschenk mee als je iemands huis bezoekt. -sandalen kunnen in het openbaar maar slippers niet.
-doe je schoenen uit als je een huis of tempel in gaat.
-gebruik altijd twee handen om belangrijke dingen als geschenken of documenten aan te pakken.
-gebruik NOOIT je linkerhand om eten aan te pakken, handen te schudden of om documenten aan te pakken (?!?!). Je gebruikt je linker hand namelijk om je af te vegen na toilet bezoek.

Bij moskee bezoek:
-kleed je discreet en trek je schoenen uit.
-loop nooit voor een biddende moslim langs.
-vrouwen mogen niet de hoofdgebedsruimte betreden.
-vraag toestemming om te fotograveren en maak geen foto's tijdens het gebed!

bij een boedistisch gebouw:
-kleed je discreet en trek je schoenen uit.
-Wijs niet richting boedha beelden en zeker niet met je voeten! zit dus met je benen gevouwen.
- het is zeer onbeleefd om over iemand heen te stappen die zit. je mag ook niet over offers en beelden stappen.
-Monnikken mogen niet aangeraakt door vrouwen. als een vrouw een geschenk of offer wil geven moet ze het binnen het bereik van de monnik leggen of op zijn offer kleed.
-vraag toestemming om te fotograveren en maak geen foto's van altaars of boedha beelden zonder die toestemming!