welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo en voorbereidingen Fiji


WAT HOOP IK TE ZIEN EN DOEN:
Ik heb 12 dagen voor fiji en wil dan ook zeker niet op 1 plek blijven maar ik zit er wel in hurricane season dus misschien moet ik wel. Ook wil ik met Nicolaas hier aan de slag want ik ben er op 5 december!

update december 2007 Nicolaas heeft een weeshuis bezocht, ik heb me verveeld op prachtige stranden en een paar dagen "vast" gezeten door een orkaan. Hoogte punt was het bezoek aan een traditioneel dorp in de binnenlanden van Viti Levu

KLIMAAT:
De beste tijd om Fiji te bezoeken is van mei tot oktober, de zogenaamde "fiji winter". De temperaturen liggen dan rond de 25 graden en er is de minste kans op regen. Hierdoor is de luchtvochtigheid ook op zijn prettigst.
de wetseason is van november tot april met de natste periode van half december tot half april. In deze periode is ook de kans op "cyclones and hurricanes" het grootst. Fiji krijgt ongeveer 11 orkanen per decenium te verduren waarvan er maar 1 of 2 zwaar zijn. Laat je dus door de benaming "hurricane season" niet tegenhouden om naar Fiji te gaan!

update december 2007 Ik heb een heuse orkaan waarschuwing mee mogen maken. 3 dagen lang wachten op de laatse weersberichten, alles op en rond de eilanden ligt dan stil. Gelukkig heeft de orkaan mijn eiland net gemist en op het andere eiland nauwelijks schade aangebracht.

VISA
Je hebt voor een verblijf van maximaal vier maanden geen visum nodig voor dit land. Na zes maanden moet je Fiji verlaten.

GEZONDHEIDS RISICO'S:
Er gelden geen bijzondere maatregelen voor Fiji. De gezondheidszorg op de grote eilanden is van prima kwaliteit. Vaccinaties DTP en Hepatitis A zijn niet noodzakelijk maar misschien wel verstandig.

GELD
Het betaalmiddel in Fiji is de Fiji Dollar (FJ$).
De pinautomaten op Fiji zijn regelmatig buiten gebruik, wat niet altijd even praktisch is als je zonder centen zit. Om het nog wat onhandiger te maken: alleen in Nandi en Suva zijn er pinautomaten. Op het vliegveld is een pinautomaat in de aankomsthal te vinden. Dit is de beste plek om de eerste Fiji-dollars op te nemen. Reischeques kunnen bij banken, wisselkantoren, hotels en duty-free shops omgeruild worden voor contant geld. De gunstigste munteenheden zijn Australische, Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse dollars. Internationale creditcards worden in de meeste winkels en restaurants en hotels geaccepteerd als betaalmiddel. Hou er wel rekening mee dat de meeste winkels nog primitief ingesteld zijn.

BUDGET:
Wanneer je in backpacker-hotels overnacht, soms eens zelf iets te eten klaarmaakt en hier-en-daar wat lift ben je vaak nog zo'n 20 dollar kwijt.

update december 2007: Ik ben geschrokken van de prijzen op Fiji. Vervoer naar de eilanden is prijzig en ook het overnachten in de backpackers resorts op die eilanden en het eten. Je hebt vaak geen alternatieven.

Fiji (12 dagen) totaal per dag
vervoer € 135.06 € 11.26
slapen € 155.00 € 12.92
eten € 206.29 € 17.19
visa €0.00€0.00
div € 53.33 € 4.44
entree/trips € 86.46 € 7.20
TOTAAL € 636.14
DAGGEMIDDELDE
€ 53.02

VERVOER NAAR Fiji
Het ligt nogal ver verwijderd van de rest van de wereld dus 99,9% van de bezoekers komt per vliegtuig.

VERVOER IN Fiji
Je kunt vrij eenvoudig naar de verschillende eilanden van Fiji reizen met de veerboot of kleine particuliere bootjes. Op de eilanden is reizen per bus ook een mogelijkheid. Afdingen is een 'must' wanneer je met de taxi reist.Zorg ervoor dat je voordat je de taxi instapt een prijs hebt afgesproken. Veel chauffeurs proberen je te laten geloven dat ze geen wisselgeld hebben. Op Vitu Levu is maar één geasfalteerde rondweg is tussen de hoofdstad Suva en Nadi. Op de andere eilanden is geen openbaar vervoer aanwezig.