welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo en voorbereidingen Ecuador en de Galapagos


WAT HOPEN WE TE ZIEN EN DOEN:
Ik ga de eerste 8 weken Spaanse les volgen in Quito. Gecombineerd met vrijwilligerswerk. Jeroen komt dan mid mei voor 3 weken naar Ecuador. Samen gaan we 8 dagen naar de Galapagos eilanden en verder nog wat rondreizen. Ik blijf na het vertrek van Jeroen waarschijnlijk nog een maandje om het Spaans nog beter onder de knie te krijgen.

update: Het is iets anders gelopen dan verwacht. De spaanse lessen bleken zo intensief dat ik daarnaast geen vrijwilligerswerk wilde doen. Je moet ook tijd hebben om te studeren als je wilt dat het blijft hangen.
Vlak voordat Jeroen kwam mocht ik voor Ecole Travel 2 weken de jungle in om alle accommodatie en tours daar te testen. Na de trip met Jeroen kwam ik een paar weken halve dagen op kantoor te werken om alle bevindingen van mijn Jungle trip uit te werken. Vervolgens kreeg ik de kans om een jongerenreis te begeleiden en heb ik dus mijn vlucht verzet. 

DE SCHOOL:
Ecole Travel is de school in Quito waar ik spaans ga leren en via wie ik vrijwilligerswerk ga doen. Via het reisbureau onderdeel hebben we de Galapagos eilanden en een jungle trip geboekt.

Ecole Travel is een deels Nederlands reisbureau gevestigd in Quito, Ecuador. Gespecialiseerd in reizen op maat en vooral bekend om de vriendelijke, snelle en gespecialiseerde service. Hier kan je een complete reis op maat boeken, of alleen verschillende onderdelen zoals Galapagos en de Jungle.
Ecole Idiomas - Instituto de Español is de Spaanse school. Gevestigd in een gezellig pand midden in de toeristenwijk Mariscal. Ze bieden de mogelijkheid om op verschillende niveaus Spaans te leren. Al het lesmateriaal dat gebruikt wordt is door onze leraren speciaal voor onze studenten van verschillende niveaus ontwikkeld. Al het materiaal kan dus ook aangepast worden aan de speciale wensen van de studenten. Wij bieden onze studenten verschillende accomodatie mogelijkheden tijdens hun spaanse lessen: gastgezin, studentenhuis of hostal. Ook kiezen veel studenten voor het doen van een vrijwilligersproject tijdens of na hun studie spaans. Ook hier zijn vele verschillende mogelijkheden varierend van werken met kinderen in Quito, werken met indianen gemeenschappen in de jungle of een project op de Galápagos Eilanden.

Ecole Travel Ecuador
Lizardo García E6-15 y Juan Leon Mera
Quito - Ecuador
Tel: +593 (0)2...

LANDENINFO:
Wil je meer weten over Ecuador lees dan eens de stukjes die ik heb geschreven voor www.aroundtheglobe.nl
Land en bevolking
Over de Galapago eilanden heb ik de volgende stukken geschreven: algemene info Galapagos
boten kiezen
duiken
Over Spaans leren heb ik het volgende stuk geschreven: Cursus Spaans kiezen

KLIMAAT:
Net als het veelzijdige landschap van Ecuador is er ook een veelzijdig klimaat.
Het klimaat
Het weer in Ecuador is zeer wisselvallig. De geografische ligging van Ecuador, pal op de evenaar, zorgt voor het nagenoeg ontbreken van echte seizoenen zoals wij die in Nederland kennen.Er zijn klimatologisch gezien 2 belangrijke seizoenen: nat en droog.
De Costa: het droge/koele seizoen valt van mei tot december, het natte/hete van januari tot april. Het is dan gemiddeld 31º.
De Sierra: de temperatuur is het hele jaar vrij constant, gemiddeld 25º. Het droge seizoen is van april tot november, maar ook dan kan het af en toe behoorlijk plenzen.
Oriënte: Het is warm en regenachtig het hele jaar door. Het droogst is het van augustus tot december.

Door de wisselvalligheid van het klimaat is het moeilijk een beste reistijd te geven. Maar over het algemeen wordt juni t/m september als de beste reistijd gezien. Het is dan redelijk droog en niet te heet.

Kleding
Door het wisselende klimaat heb je verschillende typen kleding nog. Voor overdag luchtige katoenen kleding en voor 's avonds in de bergen, wanneer het behoorlijk kan afkoelen, is een warme trui aan te bevelen. Een regenjas behoort ook tot de standaarduitrusting. In verband met de vele muggen in de jungle is lichte kleding belangrijk en een shirt met lange mouwen en lange broek. Bergschoenen zijn aan te bevelen, rubberen laarzen kun je meestal huren voor de tochten in de jungle en hoef je niet mee te slepen.

update: In de bergen is het gewoon echt fris. 1 trui is dan ook echt niet voldoende. De gemiddelde temperatuur in Quito toen ik er was lag rond de 14 graden overdag.

VISA:
Nederlanders zijn niet visumplichtig, bij aankomst krijg je automatisch toestemming om drie maanden in het land te verblijven. Denk er wel aan dat je voor Ecuador een geldig paspoort nodig hebt, alsmede een retour ticket. Een Europese identiteitskaart is niet voldoende. Zonder paspoort dat nog zes maanden geldig is, loop je aan de grens of op het vliegveld het risico terug gestuurd te worden.
Iedereen die langer dan drie maanden (maximaal 6) in Ecuador wil verblijven heeft een visum nodig. Tevens is het verplicht om altijd je paspoort bij je te dragen, want er wordt in Ecuador zelf en aan de grenzen veel gecontroleerd.

Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over visa heb geschreven.

GEZONDHEIDS RISICO'S:
Vaccinaties: DTP, Hepatitis A en eventueel B, Gele koorts en buiktyphus
Malaria:Malaria komt in bepaalde delen van Ecuador voor. In het Amazone gebied en in de kustgebieden kan het hele jaar Malaria voorkomen. Op de Galapagos eilanden en de bergachtige gebieden op het vaste land komt malaria helemaal niet voor.

Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over gezondheid heb geschreven.

GELD
Het geldige betaalmiddel in Ecuador is de Amerikaanse Dollar. In de steden en bij aankomst op het vliegveld is het mogelijk om geld en traveller's cheques te wisselen. In grotere steden zoals, Quito, Guayaquil en Cuenca is het mogelijk om te pinnen, als je pas over de juiste logo's beschikt (cirrus/maestro).
Wanneer je op een trektocht of jungletocht gaat is het aan te raden om kleingeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Banken zijn meestal geopend van 9.00 tot 18.00 uur van maandag t/m vrijdag.

Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over geld heb geschreven.

BUDGET:
Ecuador is een redelijke budget bestemming. Totdat je de Galapagos eilanden of een jungle trekking in de amazone gaat toevoegen. De gunstige Dollar koers van het moment maakt wel veel goed.
Wanneer je het heel zuinig aan doet kan je rond komen van $15 per dag. Dan slaap je in de goedkoopste hostels, eet je waar de locals eten en ga je niet stappen en doe je geen toers.
Wanneer je het ietsje minder spartaans aanpakt moet je meer denken richting de $ 60 per dag. En wanneer je toers richting de Amazone of Galapagos gaat doen moet je heel veel dieper in de buidel tasten.
Afdingen is gebruikelijk in Ecuador

Een paar voorbeeld prijzen:
Gemiddelde kamer prijzen: Laag, $3-$16, mid $16-$60
Gemiddelde maaltijd: laag $1-$5, mid $5-$10
Bus reizen per uur:US$ 1.00
Klein flesje bier: US$ 1.00
Kort ritje met de taxi in Quito:US$ 2.00
1 liter water:US$ 0.80

Hier is de link naar de tekst die ik voor www.aroundtheglobe.nl over budget heb geschreven.

VERVOER NAAR ECUADOR
Ecuador is niet de goedkoopste bestemming in de wereld om naar toe te vliegen. Reken voor een 3 maanden retour toch al snel tussen de €800 en €1000,-
Wanneer je op Ecuador wilt vliegen kan je het beste de prijzen vergelijken van een aantal maatschappijen
Iberia vliegt op Quito met een tussenstop in Madrid. Soms zelfs nog een extra stop ergens anders.
KLM heeft soms verrassend leuke aanbiedingen.
American Airlines vliegt meestal via Miami maar wel vanaf € 750 voor een retour.
Delta Airlines vliegt via Atlanta vanaf €800

VERVOER IN ECUADOR
Ecuador is een klein land. Dat betekent dat ook de meest afgelegen uithoeken in een dag te bereiken zijn.
Bus
Op de wat langere trajecten tussen de grote steden rijden uitstekende bussen. Bussen op trajecten naar wat meer afgelegen plaatsen zijn niet altijd even comfortabel.

Vliegen
Binnenlandse vluchten zijn mogelijk naar de meeste provinciehoofdsteden en een aantal plaatsen in het regenwoud. De meeste vliegveldjes worden niet dagelijks aangevlogen en vluchten zijn - zeker in het hoogseizoen - nogal eens vol. Tijdig reserveren is daarom aan te raden.

Vliegen naar de Galapagos
Hieronder de prijzen voor de verschillende routes:
Guayaquil – Galapagos – Quito: $330.00
Guayaquil – Galapagos – Guayaquil: $313.00
Quito – Galapagos – Quito: $351.00
Quito – Galapagos – Guayaquil: $333.00

Taxi
In de grote Ecuadoriaanse steden kun je goed een taxi nemen. Taxi's zijn niet al te duur en op elke hoek van de straat is wel één te vinden. Pas wel op aangezien de prijzen nogal eens omhoog kunnen gaan wanneer een toerist in de taxi komt. Zorg ervoor dat de meter altijd aanstaat. Ook is het over het algemeen zo dat taxi's die voor het vliegveld staan om reizigers op te pikken een hoger tarief hanteren dan taxi's die je op straat aanhoudt.

WETENSWAARDIGHEDEN:
-In Ecuador is het 6 uur vroeger dan in Nederland in de wintertijd (in de zomer 7 uur vroeger).
-Het wordt niet geaccepteerd om elders met strandkleding rond te lopen dan op het strand. Ook kun je in de stad beter geen al te uitdagende kleding dragen.
-De bekendste nationale specialiteit is 'naingachos', oftewel pannekoeken met gestampte aardappelen en kaas. Een bekend lokaal drankje is 'paico', gemaakt van verse citroen.
-'Naranjilla' is een lekker fruitdrankje dat een beetje smaakt naar citrus of perzik. Verder behoort het bier van Ecuador tot de beste van Zuid-Amerika.
-Een fooi geven aan een gids is gebruikelijk. Zeker op meerdaagse toers met gids, chauffeurs en koks. Een fooi van $25-$50 per week is gebruikelijk.
Taxichauffeurs verwachten geen fooi maar het wiselgeld laten zitten is wel gebruikelijk.
-Goedkope restaurants berekenen geen fooi. Wanneer je een fooi wilt geven doe je dit direct aan de persoon die je bediende. Laat geen fooi achter op de tafel. Er is bijna geen uitgaansleven, behalve in Quito en Guayaquil, waar goede restaurantjes zijn en andere uitgaansgelegenheden. In kleine dorpjes vindt het sociale leven plaats thuis of in besloten clubs. De bioscoop is het meest populair.